Bieg Ultra Granią Tatr
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 51:52
- Życiówka w maratonie: 4:30
Tą i nie tylko tą tatrzańską granią chodzę od lat 70-tych.Najpierw jako turysta, potem jako taternik, od 1979 r. Granią i poza granią, szlakami i w ścianach. Tak więc nie będę ciągnął dyskusji o graniach bo nie to było tematem.Czytanie ze zrozumieniem nie jest, jak widać powszechne...
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
"tylko komentuję, czym różni się bieg od marszu lub marszobiegu. Wystarczy prześledzić setki fotografii z takich "biegów", żeby zobaczyć czy to bieg czy chód.Na dodatek z kijami..."
Skoro kwestionujesz biegowy charakter tego typu imprez to po prostu chętnie poznałbym sposób na pokonanie, powiedzmy 42km w +/- 4h w górach nie biegnąc. Moze niepotrzebie się wysilam
Skoro kwestionujesz biegowy charakter tego typu imprez to po prostu chętnie poznałbym sposób na pokonanie, powiedzmy 42km w +/- 4h w górach nie biegnąc. Moze niepotrzebie się wysilam

Ostatnio zmieniony 04 gru 2012, 21:41 przez heniekk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 51:52
- Życiówka w maratonie: 4:30
heniekk, najpierw przeczytaj uważnie, potem odpisuj proponuję. To co wkleiłeś w cudzysłów, cytując mnie, to nie mój tekst, tylko blasa. Poza tym co ma Twoja wypowiedź, do mojej.Pozdro
-
- Zaprawiony W Bojach
Bieg Ultra Granią Tatr - na FB znalazłem celne określenie: "same ulubione słowa" - niestety teraz nie potrafię znaleźć autora tego postu.
Lubię biegać. Ultra ciągnie strasznie. Tatry hipnotyzują. A grań tak pobudza wyobraźnię, że trudno się dziwić, pospolitemu ruszeniu oczekującemu na zapisy.
Bieg na Kasprowy, Bieg Marduły fajnie, że są, ale dla mnie są zdecydowanie za krótkie, żeby jechać specjalnie na nie pareset kilometrów.
Skoro więc pojawia się opcja BUGT, to ręcę same się rwą do zapisów. widać, że popyt na taką imprezę jest ogromny.
Oczywiście mam dylemat, czy mam prawo do przyjemności i satysfakcji z pokonania 50 - 60 km BUGT, albo nawet całego dystansu na granicy limitu, kosztem dobrego ultrasa, który przeze mnie nie będzie mieć szczęścia przy zapisach...
Naprawdę chciałbym, żeby był wilk syty i owca cała...
Lubię biegać. Ultra ciągnie strasznie. Tatry hipnotyzują. A grań tak pobudza wyobraźnię, że trudno się dziwić, pospolitemu ruszeniu oczekującemu na zapisy.
Bieg na Kasprowy, Bieg Marduły fajnie, że są, ale dla mnie są zdecydowanie za krótkie, żeby jechać specjalnie na nie pareset kilometrów.
Skoro więc pojawia się opcja BUGT, to ręcę same się rwą do zapisów. widać, że popyt na taką imprezę jest ogromny.
Oczywiście mam dylemat, czy mam prawo do przyjemności i satysfakcji z pokonania 50 - 60 km BUGT, albo nawet całego dystansu na granicy limitu, kosztem dobrego ultrasa, który przeze mnie nie będzie mieć szczęścia przy zapisach...
Naprawdę chciałbym, żeby był wilk syty i owca cała...
-
- Zaprawiony W Bojach
trochę za dużo cackania a wszystko jest w regulaimnie. z 350 miejsc 250 na zasadzie kto pierwszy ten lepszy, pozostałe 100 do weryfikacji organizatora na podstawie doświadczenia. to rozwiązuje problem. zanim spotkamy się na starcie, spotkamy się o godzinie zero przy kompach...
-
- Zaprawiony W Bojach
żeby dłużej trwała przyjemność. ale skoro wolisz odwrót z kasprowego, spoko. placisz wpisowe jak każdy, masz prawo wystartować i zejść w dowolnym momencie 
to bieg jest dla ludzi a nie odwrotnie.

to bieg jest dla ludzi a nie odwrotnie.
-
- Zaprawiony W Bojach
,,JŻ: Będzie też sprzęt obowiązkowy, min. folia NRC i kurtka przeciwwiatrowa. Ale w razie bardzo złych prognoz. Prześledziliśmy pogodę z ostatnich kilku lat, i albo padał śnieg, albo były wtedy burze.''
to powyzej to cytat z wywiadu z Organizatorkami. Nasuwają mi sie pytania:
1. Burze w górach najczęściej są popołudniami więc mogą wpłynąć na skrócenie trasy, ok, rozumiem, a co ze śniegiem ?czy jak będzie padał czy tez zalegał to trasę też sie skraca?
2. skoro pogoda z ostatnich kilku lat jest albo burze albo śnieg to czy nie można tej imprezy zorganizowac przy lepszych warunkach pogodowych?Czy TPN wydał zgodę tylko na czerwiec bo lipiec i sierpień to typowe miesiące wakacyjne?
Jeśli pogoda z ostatnich lat była albo śniegowa albo deszczowa to to jest złą pogoda i prawdopodobieństwo ze w roku 2013 będzie taka sama jest duże.
Zatem to że trasa nie będzie miała 70km jest wielce prawdopodobne czyli cały ten szum medialny jest świetnym PR-em
niezależnie ile km będzie mieć trasa jej skala trudności będzie powyżej przeciętnej
1. Burze w górach najczęściej są popołudniami więc mogą wpłynąć na skrócenie trasy, ok, rozumiem, a co ze śniegiem ?czy jak będzie padał czy tez zalegał to trasę też sie skraca?
2. skoro pogoda z ostatnich kilku lat jest albo burze albo śnieg to czy nie można tej imprezy zorganizowac przy lepszych warunkach pogodowych?Czy TPN wydał zgodę tylko na czerwiec bo lipiec i sierpień to typowe miesiące wakacyjne?
Jeśli pogoda z ostatnich lat była albo śniegowa albo deszczowa to to jest złą pogoda i prawdopodobieństwo ze w roku 2013 będzie taka sama jest duże.
Zatem to że trasa nie będzie miała 70km jest wielce prawdopodobne czyli cały ten szum medialny jest świetnym PR-em
niezależnie ile km będzie mieć trasa jej skala trudności będzie powyżej przeciętnej

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:21
Zadaj sobie pytanie kiedy jest najdluzszy dzien w roku ? Polacz to z zapisami regulaminu TPN ze po zmroku nie wolno przebywac w parku i masz odpowiedz na swoje pytanie.mario36 pisze:,,JŻ: Będzie też sprzęt obowiązkowy, min. folia NRC i kurtka przeciwwiatrowa. Ale w razie bardzo złych prognoz. Prześledziliśmy pogodę z ostatnich kilku lat, i albo padał śnieg, albo były wtedy burze.''
-
- Zaprawiony W Bojach
fantom
zadałem sobie to pytanie
Może na początku lipca są lepsze warunki pogodowe? Start można przesunąć np na 2 w nocy Czołówki są wymagane wiec to nie duży problem. Można ciut skrócić trasę
mój post to nie chęć dopieczenia Organizatorkom a jedynie pewne przemyślenia. Decyzja należy do nich nie do mnie.
zadałem sobie to pytanie

mój post to nie chęć dopieczenia Organizatorkom a jedynie pewne przemyślenia. Decyzja należy do nich nie do mnie.
-
- Zaprawiony W Bojach
Pogodowo to na Tatry najelpszy jest wrzesien - tak mowia statystyki no ale wtedy dzien jest juz dosc krotki. W lipcu potrafi przylac jak z cebra a wtedy tez zle. Ogolnie nie ma dobrego czasu na Tatry, jak przyjdzie front to usiadzie na gorach i chocby skaly sraly nic sie z tym zrobic nie da.mario36 pisze:fantom
zadałem sobie to pytanieMoże na początku lipca są lepsze warunki pogodowe? Start można przesunąć np na 2 w nocy Czołówki są wymagane wiec to nie duży problem. Można ciut skrócić trasę
-
- Zaprawiony W Bojach
Tylko ta nazwa... Jestem uczulony na tani marketing. Co to niby znaczy "bieg granią Tatr"? To jest bieg kilkoma grzbietami i kilkoma graniami, a nazwa sugeruje - nie wiem - bieg główną granią?
-
- Zaprawiony W Bojach
Tani marketing to by bylo "Najlepszy Bieg Ultra w Europie Wchodnio-Centralnej" takze proponuje wziac cos na odczulenie.gocu pisze:Tylko ta nazwa... Jestem uczulony na tani marketing. Co to niby znaczy "bieg granią Tatr"? To jest bieg kilkoma grzbietami i kilkoma graniami, a nazwa sugeruje - nie wiem - bieg główną granią?
-
- Zaprawiony W Bojach
fakt, nazwa "Bieg Kilkoma Grzbietami i Kilkoma Graniami Tatr" brzmi lepiej, dokłdniej i właściwiej.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
"Biegniemy historyczną trasą, którą w II wieku po Chrystusie ludzie ciągnęli z Lyonu do Rzymu. Po lewej stronie na dole szumi rzeka, trochę dalej widać dachy domów górskiego miasteczka. Podziwiałam widoki. Jest tak pięknie, że zapominam o deszczu."elblad pisze:Najbardziej podziwia się swój pulsometr i kilka metrów gruntu przed sobą.
"Bourg St-Maurice – całkiem ładne miasteczko otoczone górami. Zauroczyły mnie wąskie uliczki wyłożone kamieniem."
"Pasące się na nich krowy leniwie przeżuwają trawę zerkając z zainteresowaniem na biegaczy"
100km biegiem, polecam całość: http://www.maratonypolskie.pl/mp_index. ... &code=2412
rozumiem, że elblad proponuje zmianę nazwy na "Górski Marszobieg z Elementami Czołgania i Paczeniem na Zegarek NonStop"