triathlon dla każdego? czyżby ?;)
- arathunku
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Ja z filmików dalej jakoś nie mogę się uczyć, nie wiem czy to normalne, że tak wolno mi to wszystko idzie do przodu, bardzo byłbym szczęśliwy gdyby udawało mi się przepłynąć ZA RAZEM kraulem ponad 50metrów. Wcześniej nie mogłem ponad 25m, ale trochę poprawiłem technikę jak na moje oko tzn. mi tak wygodniej i mogę 50m.. Więc na basenie robię--50m żabka(bardzo ją kaleczę, ale wtedy odpoczywam trochę) 50m kraul z 15 sekund odpoczynku i dalej. Wychodzi z tego 1200m w 40-45 minut. 2 miesiące temu nie umiałem bez zatykania nosa pod wodę wejść jedynie pływanie na plecach, pieskiem(hahahaha) i pseudożabka z głową nad wodą.
POMOCY! ; )
POMOCY! ; )
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:40:08
- Życiówka w maratonie: 03:15:19
- Kontakt:
arathunku ja tez nie jestem jakims plywakiem znakomitym, poprostu umiem utrzymac sie na wodzie i machac rekami i nogami na przemian , bez jakiej kolwiek techniki <mam swoją jak super pływak POPOW
)> ale z tego co piszesz to wydaje mi sie ze problem nie jest w technice <choc napewno tez> ale bardziej w wytrzymałości! Powinienes pocwiczyc wlasnie nad nia! A wtedy przeplyniesz wiecej za jednym zamachem kraulem niz 50m! Pozdrawiam i zycze powodzenia!

Blog
Komentarze
Dzienniczek run-log
5km - 18:28 --> ParkRun - Kraków - 08.03.2014
10km - 40:08 --> Bieg Sylwestrowy - Kraków 31.12.2013
półmaraton - 01:26:20 --> XII Marzanna - Kraków 22.03.2015
maraton - 03:10:04 --> Kraków 19.04.2015
Komentarze
Dzienniczek run-log
- arathunku
- Wyga
To mnie pocieszyłaś szczerze mówiąc, myślałem, że mi ktoś powie że technika leży kompletnie jeśli tak pływasz.. chociaż na pewno tak jest, staram się jak mogę samodzielnie. Sądzę, że w styczniu kupię 5h lekcji pływania.. a miały być pieniądze na rower!!!
Pozdrawiam Cię również i spokojnych świąt;)

Pozdrawiam Cię również i spokojnych świąt;)
- Female Forrest Gump
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 0:51
- Życiówka w maratonie: 4:44
Wiecie co, ja w czerwcu nie umiałam 25 metrów przepłynąć, a dzisiaj (zabrzmi nieskromnie
ale nie mam jak Was inaczej zmotywować) pływam 3-4km na luzie. Ale całe wakacje (bite 2,5 miesiąca) chodziłam na basen dzień w dzień (czasami nawet 2 razy dziennie) ! Progres widać na serio szybko, choć może nie tak szybko jak w bieganiu. Za to przerwy w treningu pływackim (przynajmniej u mnie) wykazywały taki regres formy że szkoda gadać.
Jedno co mogę Ci podpowiedzieć, to że pewnie za bardzo nogami napierdzielasz
i na to tracisz dużo energii niepotrzebnie. Siła kraula tkwi w pociągnięciach rękoma pod wodą zdaje się. Staraj się wyluzować, baw się tym. Spokojnie, krok po kroku. Dasz radę!
Dietetycznego karpia Panowie

Jedno co mogę Ci podpowiedzieć, to że pewnie za bardzo nogami napierdzielasz

Dietetycznego karpia Panowie

- arathunku
- Wyga
A sama się uczysz, czy ktoś z Tobą tam chodził i wskazówki dawał?:D
Jeśli od czerwca do teraz.. to pół roku niecałe, to mam jeszcze trochę czasu!
Nogami raczej nie napierdzielam, bo... się zapominam o nich, ale prawdopodobnie da się jeszcze wolniej, będę ćwiczył! U mnie podobnie było, tydzień nie pływałem i już było trochę inaczej, gorzej;/ Po bieganiu jednak szybciej efekty widać:D
Zdrówka; )
Jeśli od czerwca do teraz.. to pół roku niecałe, to mam jeszcze trochę czasu!
Nogami raczej nie napierdzielam, bo... się zapominam o nich, ale prawdopodobnie da się jeszcze wolniej, będę ćwiczył! U mnie podobnie było, tydzień nie pływałem i już było trochę inaczej, gorzej;/ Po bieganiu jednak szybciej efekty widać:D
Zdrówka; )
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Kurcze pływanie dla mnie to hmm? jakby to nazwac hmm? no poprostu nudzi mi sie :/ a wiem ze nie powinno i powinienem ostro cwiczyc:) ale poprostu wole pobiegac a teraz jak zakupilem rower i trenazer to wole pojezdzic na tym rowerze:) z plywaniem cos czuje ze bedzie cienko:/:) chociaz nie czuje tego jak Wy:)! ja nie plywalem nigdzie prawie 2lata!!! a poszedlem na basen i czasnalem 2km bez odpoczynku, fakt faktem rewelacji czasowej nie bylo no ale teraz tez nie ma:D nie wiem co to bedzie, musze sie zmusic do regularnego chodzenia na ten basen bo mnie zatopicie w Suszu :D!
Blog
Komentarze
Dzienniczek run-log
Komentarze
Dzienniczek run-log
-
- Wyga
- Kontakt:
Nie wiem czy ktoś tu wspomniał (temat ma 9 stron) przestrzegam przed zakupem pianki nurkowej nawet 3mm. Triatlonowe stroje/pianki są trochę inaczej robione tak, żeby nie ograniczać ruchów. Nurkowi pełny ruch ramion nie jest potrzebny. Pianka nurkowa bardzo męczy szczególnie przy kraulu i jak ktoś trenuje na basenie w przysłowiowych slipkach to później może się zdziwić.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
W sumie to nikt o tym nie pisal! Dobrze ze poruszyles ten watek bo ostatnio pytalem sie w decathlonie wlasnie o pianke i pytalem czy lepsza do plywania jest ta niby surfingowa czy ta do nurkowania? Odpowiedziano mi ze zdecydowanie ta do nurkowania! Później zapytałem dobrego wujka google jaka by sie nadala i faktycznie sa inne niz te na ktore patrzylem! Ale strasznie drogie:((! Znasz/znacie moze jakis namiar na jakas fajna nie droga pianke/stroj?kesser pisze:Nie wiem czy ktoś tu wspomniał (temat ma 9 stron) przestrzegam przed zakupem pianki nurkowej nawet 3mm. Triatlonowe stroje/pianki są trochę inaczej robione tak, żeby nie ograniczać ruchów. Nurkowi pełny ruch ramion nie jest potrzebny. Pianka nurkowa bardzo męczy szczególnie przy kraulu i jak ktoś trenuje na basenie w przysłowiowych slipkach to później może się zdziwić.
Blog
Komentarze
Dzienniczek run-log
Komentarze
Dzienniczek run-log
-
- Wyga
- Kontakt:
Uznane marki triathlonowe to np. Orca ale tanie z tego co gdzieś widziałem nie są.
Nie wiem jak pianki do windserfingu są robione tzn. na ile zapewniają elastyczność.
Gdyby ktoś wiedział czego dokładnie oczekuje po takiej piance to jest kilka firm, które uszyją na zamówienie i pewnie będzie taniej niż nie jedna markowa pianka do trithlonu.
Najwięcej info pewnie znajdziesz na forum dla triathlonistów/iron.
Nie wiem jak pianki do windserfingu są robione tzn. na ile zapewniają elastyczność.
Gdyby ktoś wiedział czego dokładnie oczekuje po takiej piance to jest kilka firm, które uszyją na zamówienie i pewnie będzie taniej niż nie jedna markowa pianka do trithlonu.
Najwięcej info pewnie znajdziesz na forum dla triathlonistów/iron.
- garenge
- Wyga
- Życiówka na 10k: 44:15
- Życiówka w maratonie: Jeszcze nie bieglem
A czy uważacie, że warto się bawić w piankę, a nie od razu strój tria taki, że wskakujemy na rower?
Za czasów jak w pływaniu dozwolone były stroje typu spedo lazer itp. pływałem w diance kadry narodowej i na 50 m byłem szybszy o ok 1-1,5 sekundy, jak to się ma w pływaniu w triathlonowych piankach, bo materiał inny...
A z pływackich to tylko miałem do czynienia z blueseventhy i ściąga się ciężko :D
Za czasów jak w pływaniu dozwolone były stroje typu spedo lazer itp. pływałem w diance kadry narodowej i na 50 m byłem szybszy o ok 1-1,5 sekundy, jak to się ma w pływaniu w triathlonowych piankach, bo materiał inny...
A z pływackich to tylko miałem do czynienia z blueseventhy i ściąga się ciężko :D
- Female Forrest Gump
- Zaprawiony W Bojach
Pianka to podstawa, pod nią można ten strój startowy (do roweru i biegania) mieć. Zaleca się jednoczęściowy, bo jak się wczoraj dowiedziałam w niektórych startach (choć jest to już prawie niespotykane) zabrania się 2częściowych
Wczoraj, na wykładzie triatlonowym zapytałam właśnie o firmy najlepsze od pianek. Padły 2 nazwy (jedną zapomniałam
-ale dopytam), a druga to oczywiście Blueseventy. Inwestycja jakaś jest, ale opłacalna.
Co do nudy na basenie, trudno się dziwić. Trening pod tri nie może polegać jedynie na rozpływaniu - że jedziesz 2km w kółko. Jest seria ćwiczeń, które usprawniają motorykę, technikę i szybkość, co później przekłada się na piękne i swobodne pływanie. A jak będzie nieco cieplej, urozmaicamy trening pływaniem na otwartym akwenie.Z rybami

Wczoraj, na wykładzie triatlonowym zapytałam właśnie o firmy najlepsze od pianek. Padły 2 nazwy (jedną zapomniałam

Co do nudy na basenie, trudno się dziwić. Trening pod tri nie może polegać jedynie na rozpływaniu - że jedziesz 2km w kółko. Jest seria ćwiczeń, które usprawniają motorykę, technikę i szybkość, co później przekłada się na piękne i swobodne pływanie. A jak będzie nieco cieplej, urozmaicamy trening pływaniem na otwartym akwenie.Z rybami

- Female Forrest Gump
- Zaprawiony W Bojach
Bo trzeba się najpierw oliwką posmarować !garenge pisze:A z pływackich to tylko miałem do czynienia z blueseventhy i ściąga się ciężko :D

- garenge
- Wyga
- Życiówka na 10k: 44:15
- Życiówka w maratonie: Jeszcze nie bieglem
To widzę czekają mnie jeszcze większe wydatki, no ale cóż 

- Female Forrest Gump
- Zaprawiony W Bojach
im głębiej wejdziesz, tym większe wydatki
ale nie przejmuj się, nie tylko Ciebie 

- garenge