Myślę że chodzi dokładniei o to! Pojawia sie u mnie tylko gdy płynę na maxa, a jeśli zwolnię wszystko ustepuję nawet jak mam już za sobą dużo przepłynięte.Quote: from anezka on 10:47 am on June 30, 2004Quote: from monka on 9:31 pm on June 29, 2004[ robię krótki wydech i w efekcie w płucach mam więcej tlenu niż potrzebuję a to boli
Triatlon w Polsce
- monka
- Zaprawiony W Bojach
[b]99% DOBRZE = 100% ŹLE![/b]
- monka
- Zaprawiony W Bojach
Jak robię dużo interwału, to po kilku tygodniach takiego treningu problem znika ale nie na długo, bo jak tylko odpuszczę trochę znowu mam. No ale ja nie moge ćwiczyc dziennie po 6 godzin ))
Więc na pewno jest też związane z wydolnością, ale nieprawidowy wydech na bank! Dlatego zrobię dziś pomiar na pikflometrze, zobaczymy.
Więc na pewno jest też związane z wydolnością, ale nieprawidowy wydech na bank! Dlatego zrobię dziś pomiar na pikflometrze, zobaczymy.
[b]99% DOBRZE = 100% ŹLE![/b]
- iKarol
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Na początku września zacząłem trenowac triatlon, nie byłem jeszcze na żadnych zawodach, ale mam pare spostrzeżeń co do tej dyscypliny w Polsce.
Na pierwszy rzut strona PZTri - dużo juz o niej napisaliście. Pierwszym moim wrażeniem były bezsensowne efekty graficzne, potem praktycznie brak jakiejkolwiek aktualizacji tresci (oprócz wyników z poślizgiem) i na koniec brak informacji dla początkujacych, gdzie warto zacząć trenować, z jakimi kosztami się to wiąże itd. Wymienione są jedynie kluby, ale nie bardzo wiadomo, które warte sa uwagi (chodzi mi o kompetencje trenerów, baze treningowa).
Stwierdziłem, że samemu ciężko będzie się przygotowywać ze względu na koszty basenu, siłowni, ewentualnie bieżni oraz ograniczoną wiedzę, ograniczona jedynie do swoich doświadczeń z kolarstwa i książek o triathlonie.
Wybrałem więc klub, gdzie mogę trenować w grupie, z pasjonatami takimi jak ja.
Osobna kwestia to koszty uprawiania triathlonu - wiadomo rower, pianka, odpowiednia odzież do wszystkich konkurencji (jeśli chce się traktować to poważnie). Część kosztów związanych z bazą treningową pozwala ograniczyć trenowanie w klubie, ale i tak dla sporej części naszego społeczeństwa pozostałe wydatki mogą być za duże.
Nie ma wątpliwości, że jest to dyscyplina niszowa i ciężko przyciągnąć do niej nowych zawodników. największą barierą jest wg mnie PŁYWANIE. Wielu (w tym naszym Ironmanom) udaje się dojść do przyzwoitego poziomu po roku, dwóch ćwiczeń, ale dla młodego człowieka, który wcześniej nie miał styczności z pływaniem, jest to bariera trudna do przeskoczenia. Z tego co mówili znajomi z klubu, było wielu dobrych biegaczy chętnych do triathlonu, ale zniechęcił ich basen i trud, jaki musieliby włożyć. Z drugiej strony, wraz ze mną treningi rozpoczęło kilka osób, które wcześniej trenowały pływanie i jestem pewien, że razem w przyszłym roku powiekszymy stawkę triathlonistów
Ogólnie rzecz biorąc - jestem pełen nadzieji na nadchodzący sezon i myślę, że mimo wielu przeszkód triatlon będzie ciągle się rozwijał, liczba uczestników rosła a strona www.triathlon.pl przybierze nowe oblicze
(Edited by iKarol at 11:20 am on Sep. 24, 2004)
Na pierwszy rzut strona PZTri - dużo juz o niej napisaliście. Pierwszym moim wrażeniem były bezsensowne efekty graficzne, potem praktycznie brak jakiejkolwiek aktualizacji tresci (oprócz wyników z poślizgiem) i na koniec brak informacji dla początkujacych, gdzie warto zacząć trenować, z jakimi kosztami się to wiąże itd. Wymienione są jedynie kluby, ale nie bardzo wiadomo, które warte sa uwagi (chodzi mi o kompetencje trenerów, baze treningowa).
Stwierdziłem, że samemu ciężko będzie się przygotowywać ze względu na koszty basenu, siłowni, ewentualnie bieżni oraz ograniczoną wiedzę, ograniczona jedynie do swoich doświadczeń z kolarstwa i książek o triathlonie.
Wybrałem więc klub, gdzie mogę trenować w grupie, z pasjonatami takimi jak ja.
Osobna kwestia to koszty uprawiania triathlonu - wiadomo rower, pianka, odpowiednia odzież do wszystkich konkurencji (jeśli chce się traktować to poważnie). Część kosztów związanych z bazą treningową pozwala ograniczyć trenowanie w klubie, ale i tak dla sporej części naszego społeczeństwa pozostałe wydatki mogą być za duże.
Nie ma wątpliwości, że jest to dyscyplina niszowa i ciężko przyciągnąć do niej nowych zawodników. największą barierą jest wg mnie PŁYWANIE. Wielu (w tym naszym Ironmanom) udaje się dojść do przyzwoitego poziomu po roku, dwóch ćwiczeń, ale dla młodego człowieka, który wcześniej nie miał styczności z pływaniem, jest to bariera trudna do przeskoczenia. Z tego co mówili znajomi z klubu, było wielu dobrych biegaczy chętnych do triathlonu, ale zniechęcił ich basen i trud, jaki musieliby włożyć. Z drugiej strony, wraz ze mną treningi rozpoczęło kilka osób, które wcześniej trenowały pływanie i jestem pewien, że razem w przyszłym roku powiekszymy stawkę triathlonistów
Ogólnie rzecz biorąc - jestem pełen nadzieji na nadchodzący sezon i myślę, że mimo wielu przeszkód triatlon będzie ciągle się rozwijał, liczba uczestników rosła a strona www.triathlon.pl przybierze nowe oblicze
(Edited by iKarol at 11:20 am on Sep. 24, 2004)
Szczęście sprzyja odważnym :)
- GorOlka
- Wyga
iKarol, witamy w gronie triathlonistów. Super że zdecydowałeś sie na uprawianie tej wspaniałej dysypliny. Napisz na jaki klub się zdecydowałeś i co organizacyjnie masz zapewnione. Ja właśnie zakładam klub tri u siebie w mieście, zobaczymy co z tego wyjdzie. Największy problem to oczywiscie basen. Oficjalne ceny za wynjem są nieprzyzwoicie wysokie, ale cos trzeba próbować. Ciekawa jestem czy musisz płacić składki członkowskie i jeśli tak to napisz jak duże. Będę wdzięczna za wszelkie informacje.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
GorOlka
- rono
- Zaprawiony W Bojach
Cześć GorOlka! Wracam do sprawy kasety. Mam nagrany tylko krótki kawałek, o którym Ci wspominałem w majlu. Ten dłuższy program został wyemitowany wcześniej, niż dałaś mi o nim znać, więc nie byłem w stanie go nagrać. Istnieje możliwość nagrania poza emisją tv, ale to kosztuje PLN 100,- + VAT. Pozdrowienia!
- GorOlka
- Wyga
Rono, nie dałam znać bo nie miałam pojęcia kiedy bęzie emitowana relacja. 100 zł to troche dużo chyba że dałoby się z nimi dogadać i na przykład dostać relację i z Łodzi i z Górzna, bo tą drugą też przegapiłam. Do kogo powiedz miałabym sie zgłosić w sprawie tego nagrania, może masz jakiś telefon albo adres mailowy? Dzięki za pomoc, pozdrawiam!!
GorOlka
- iKarol
- Dyskutant
Hello
Zdecydowałem się na Olimpię Poznań. W Poznaniu jest jeszcze AZS UAM, ale dostęp do tego klubu wydawał mi się bardziej utrudniony (brak telefonu czy maila kontaktowego), dlatego trenuję w TS-ie
Z warunków jakie zapewnia klub jestem bardzo zadowolony - porządny basen, niezła baza treningowa do biegania (bieżnia, szatnia i jeziorko w pobliżu), siłownia i przede wszystkim grupa pasjonatów oraz bombowy trener.
Dla mnie ważne było, by trenowac z lepszymi od siebie, mieć do kogo równać, kogo podpatrywać i od kogo sie uczyć. W Olimpii mam taką możliwość. Składka członkowska nie jest wysoka.
Pozdrawiam wszystkich triatlonistów Na pewno spotkamy się w przyszłym roku (żałuję, że nie udało mi sie wystartować jeszcze w tym sezonie).
(Edited by iKarol at 10:30 am on Sep. 26, 2004)
Zdecydowałem się na Olimpię Poznań. W Poznaniu jest jeszcze AZS UAM, ale dostęp do tego klubu wydawał mi się bardziej utrudniony (brak telefonu czy maila kontaktowego), dlatego trenuję w TS-ie
Z warunków jakie zapewnia klub jestem bardzo zadowolony - porządny basen, niezła baza treningowa do biegania (bieżnia, szatnia i jeziorko w pobliżu), siłownia i przede wszystkim grupa pasjonatów oraz bombowy trener.
Dla mnie ważne było, by trenowac z lepszymi od siebie, mieć do kogo równać, kogo podpatrywać i od kogo sie uczyć. W Olimpii mam taką możliwość. Składka członkowska nie jest wysoka.
Pozdrawiam wszystkich triatlonistów Na pewno spotkamy się w przyszłym roku (żałuję, że nie udało mi sie wystartować jeszcze w tym sezonie).
(Edited by iKarol at 10:30 am on Sep. 26, 2004)
-
- Zaprawiony W Bojach
Czolem iKarol!
Milo powitac kolejnego zapalenca , i to w dodatku z tego samego
miasta ! Przy okazji, zapraszam na sobotnie spotkania biegowe
z klubem KB Maniac Poznan,
tutaj dowiesz sie wiecej:
http://www.kbmaniac.republika.pl/
pozdrawiam!
Milo powitac kolejnego zapalenca , i to w dodatku z tego samego
miasta ! Przy okazji, zapraszam na sobotnie spotkania biegowe
z klubem KB Maniac Poznan,
tutaj dowiesz sie wiecej:
http://www.kbmaniac.republika.pl/
pozdrawiam!
[i]swim - bike - run [/i]
- iKarol
- Dyskutant
proto,
cieszę się, że w Poznaniu jest taka silna grupa triathlonistów Powiedz, trenujesz sam, czy z jakąś grupą (chodzi mi tu też o pływanie i rower)? Udaje Ci się połączyć czasowo w jednym dniu np. poranne pływanie i popołudniowy rower?
Do 10 października w soboty w planie wypada mi akurat dzień wypoczynku (pełnego), ale potem może uda się zgrać moje bieganie z Waszymi spotkaniami, byłoby fajnie
cieszę się, że w Poznaniu jest taka silna grupa triathlonistów Powiedz, trenujesz sam, czy z jakąś grupą (chodzi mi tu też o pływanie i rower)? Udaje Ci się połączyć czasowo w jednym dniu np. poranne pływanie i popołudniowy rower?
Do 10 października w soboty w planie wypada mi akurat dzień wypoczynku (pełnego), ale potem może uda się zgrać moje bieganie z Waszymi spotkaniami, byłoby fajnie
-
- Zaprawiony W Bojach
iKarol : tworzymy grono kilku osob niezrzeszonych w zadnym klubie . Niestety, nie mamy tyle czasu (praca,firmy,rodzina) aby trenowac regularnie np z Olimpia czy z AZS-em . W miare mozliwosci , czasem staramy sie spotykac , zarowno na treningach jak i zawodach .
Ja biegam sam i dodatkowo w sobote z Maniackami. W okresie przygotowawczym trenuje rower z silna ekipa szosowcow Masters Poznan (kiedys trenowalem z nimi w klubie) . Co do basenu , to jest roznie , najczesciej ze wzgledow czasowych plywam poznym wieczorem . Na treningi laczone (plywanie/rower , plywanie/bieg) zostaja weekendy a w tygodniu moge sobie pozwolic na brick (laczony rower/bieg) - w zimie rowniez (mam rower stacjonarny)
Ps: Twoj wybor TS jest bardzo dobry . To najsilniejsza ekipa
w kraju , i z nimi napewno Twoj poziom (szczegolnie plywania)
sie podniesie. Jesli tylko masz czas i mozliwosci, tak trzymaj ,
powodzenia!
Ja biegam sam i dodatkowo w sobote z Maniackami. W okresie przygotowawczym trenuje rower z silna ekipa szosowcow Masters Poznan (kiedys trenowalem z nimi w klubie) . Co do basenu , to jest roznie , najczesciej ze wzgledow czasowych plywam poznym wieczorem . Na treningi laczone (plywanie/rower , plywanie/bieg) zostaja weekendy a w tygodniu moge sobie pozwolic na brick (laczony rower/bieg) - w zimie rowniez (mam rower stacjonarny)
Ps: Twoj wybor TS jest bardzo dobry . To najsilniejsza ekipa
w kraju , i z nimi napewno Twoj poziom (szczegolnie plywania)
sie podniesie. Jesli tylko masz czas i mozliwosci, tak trzymaj ,
powodzenia!
-
- Zaprawiony W Bojach
hmm, chyba nie za dobrze szukalesQuote: from iKarol on 10:59 pm on Sep. 25, 2004
AZS UAM, ale dostęp do tego klubu wydawał mi się bardziej utrudniony (brak telefonu czy maila kontaktowego)
http://tri.amu.edu.pl
- iKarol
- Dyskutant
Stronę AZS-u odwiedziłem przy okazji poszukiwań klubu, niestety znalazłem tam tylko formularz kontaktowy. W Olimpii był telefon do trenera, wystarczyła jedna rozmowa i wszystko było jasne
Rzeczywiście, na razie najwięcej czasu zajmuje trening pływacki, mi to akurat odpowiada, w tej dziedzinie mam największe zaległości... Póki co, też biegam sam, tak niefortunnie ułożyły mi się zajęcia na uczelni. Na rowerku rozjeżdżam się po sezonie kolarskim
Jak już jestem przy rowerze, w sobotę 2 października odbędzie się we Wrześni wyścig MTB, gorąco polecam wszystkim triatlonistom. Szczegóły na stronie www.wrzesnia.powiat.pl .
(Edited by iKarol at 10:55 am on Sep. 29, 2004)
Rzeczywiście, na razie najwięcej czasu zajmuje trening pływacki, mi to akurat odpowiada, w tej dziedzinie mam największe zaległości... Póki co, też biegam sam, tak niefortunnie ułożyły mi się zajęcia na uczelni. Na rowerku rozjeżdżam się po sezonie kolarskim
Jak już jestem przy rowerze, w sobotę 2 października odbędzie się we Wrześni wyścig MTB, gorąco polecam wszystkim triatlonistom. Szczegóły na stronie www.wrzesnia.powiat.pl .
(Edited by iKarol at 10:55 am on Sep. 29, 2004)