Buty do biegania po górach
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Podlacze sie pod temat, zeby nie zasmiecac forum.
Mam mozliwosc kupna w miare sensownych cenach, trailowych butow asicsa z serii fuji: Fuji racer, trainer i attack.
Przeczytalem troche recenzji tu i owdzie i najbardziej sklaniam sie do tych ostatnich, ale postanowilem tutaj zadac pytanie, co ma dla mnie wiekszy sens.
Do tej pory bylem raczej "plaskim" biegaczem 70kg zywej wagi, 9 przebiegnietych maratonow, czas na poziomie3:30-3:40.
W tym roku pobiegalem sobie troche po karkonoszach, karpacz, swieradow i spodobalo mi sie. Tyle tylko ze moje starutenkie cumulusy nie nadaja sie na tego typu trasy, co dosc bolesnie odczulem. Stad moje pragnienie kupna butow "trailowych".
Jesli mi sie uda to w przyszlym roku chcialbym wystartowac w jakis biegu gorskich na dystansie maratonu i okolic. Nic wiecej/dluzej raczej nie wchodzi w gre.
Bede wdzieczny za wszelkie sugestie i porady na co sie zdecydowac.
Dziekuje i pzodrawiam.
Mam mozliwosc kupna w miare sensownych cenach, trailowych butow asicsa z serii fuji: Fuji racer, trainer i attack.
Przeczytalem troche recenzji tu i owdzie i najbardziej sklaniam sie do tych ostatnich, ale postanowilem tutaj zadac pytanie, co ma dla mnie wiekszy sens.
Do tej pory bylem raczej "plaskim" biegaczem 70kg zywej wagi, 9 przebiegnietych maratonow, czas na poziomie3:30-3:40.
W tym roku pobiegalem sobie troche po karkonoszach, karpacz, swieradow i spodobalo mi sie. Tyle tylko ze moje starutenkie cumulusy nie nadaja sie na tego typu trasy, co dosc bolesnie odczulem. Stad moje pragnienie kupna butow "trailowych".
Jesli mi sie uda to w przyszlym roku chcialbym wystartowac w jakis biegu gorskich na dystansie maratonu i okolic. Nic wiecej/dluzej raczej nie wchodzi w gre.
Bede wdzieczny za wszelkie sugestie i porady na co sie zdecydowac.
Dziekuje i pzodrawiam.
- TriSzerpa
- Wyga
- Życiówka na 10k: kiepska
- Życiówka w maratonie: kiepska
Nie polecam Attacków, szybko je rozwaliłem, znajomi mają podobne opinie.
http://triszerpa.pl/asics-gel-fuji-attack-2-recenzja/
http://triszerpa.pl/asics-gel-fuji-attack-2-recenzja/
-
- Rozgrzewający Się
ja preferuje wyższe buty takie trzymające kostkę bo w tych adidasowych często na kamieniach wykręcałam stopę a to boli
-
- Zaprawiony W Bojach
A kolana jeszcze nie bola?Monia20 pisze:ja preferuje wyższe buty takie trzymające kostkę bo w tych adidasowych często na kamieniach wykręcałam stopę a to boli
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
-
- Zaprawiony W Bojach
Koniecznie ze sztywnego materiału, żeby "trzymały" kolano.tomasir pisze:na bolące kolana polecam wysokie kozaczki za kolana
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
-
- Wyga
- Kontakt:
Moja długodystansowa recenzja Salomon Sense Mantra - po całym sezonie biegania i zatłuczeniu 2 par.
http://www.fun2run.pl/blog/2014/09/salo ... se-mantra/
http://www.fun2run.pl/blog/2014/09/salo ... se-mantra/
-
- Wyga
Nie polecam szajsu new balance mt610. Oznaczenie t to na 100% nie trail ani terrain. Raczej tartan.
A jak się Wam szybko rozlezą to dlatego, że nie potraficie ich wiązać. I tym sposobem trzy stówki psu w d...
A jak się Wam szybko rozlezą to dlatego, że nie potraficie ich wiązać. I tym sposobem trzy stówki psu w d...
SEMPER FIDELIS
- Życiówka na 10k: 42:02
- Życiówka w maratonie: 3:20:20
Biegam tereny i górski w tym roku w K-Swiss "Tuby".Kangoor5 pisze:Koniecznie ze sztywnego materiału, żeby "trzymały" kolano.tomasir pisze:na bolące kolana polecam wysokie kozaczki za kolana
Teren to teren w Wielkopolsce, zatem trochę górek itp. Natomiast Swissy dają również radę w górach. Warunek - raczej sucho/wilgotno. Prawdopodobnie nie odważyłbym się pobiec w nich "na deszczu/ulewie" w górach stąd skłaniam się na Inov-8 lub Scott-ów pod przyszły sezon.
Jeśli pokonasz co wcześniej nie znałeś, to poznanie właśnie rozpocząłeś od siebie.
-
- Zaprawiony W Bojach
na jakim blogu?
-
- Zaprawiony W Bojach
Jak to na jakim? Mają przecież zakładkę "blogi z którymi współpracujemy".
Proponuję jak najszybciej wyciąć spamerkę.
Proponuję jak najszybciej wyciąć spamerkę.
-
- Zaprawiony W Bojach
psujesz zabawę. ech, niech ci będzie.
-
- Dyskutant
Koleżanki i koledzy,
potrzebuje pomocy w podjęciu decyzji dot. zakupu butów w teren.
Szukam butów, na leśne ściezki w Krakowie (czasem przeplatane asfaltem) i okolicach, a także w Gorcach, Beskidach oraz okazjonalne wypady na wycieczki biegowe w Tatry. Dopiero w tym sezonie zasmakowałem biegania w terenie i zaczyna mnie wciągać
dystanse treningowe i okazjonalne starty bez większej spiny na wynik, tak między 10 - 25km (i wycieczkowe pewnie do 30)
Supinacja, średniej wysokości sklepienie.
Na tę chwilę myślę o Salomon XR Mission (sporo dobrego się naczytałem) oraz Salomon Sense Mantra 2.
Niestety Mission tylko w rozmiarze 31 znalazłem ale cena 199zł… Sense Mantra są w moim rozmiarze (wg. Salomona 57 1/3) w cenie 299 więc myślę, że też atrakcyjnie.
Co o nich sądzicie? Które będą lepsze dla moich potrzeb? Rozważam jeszcze coś z Asics np Fuji Attack albo Fuji Elite ale chętnie sprawdzę inne rekomendacje.
I dodatkowe pytanie, które mnie nurtuje. Czy wybierając buty w teren też szukać rozmiaru jak na asfalt tj. 0,5cm większego niż długość stopy? Czy może o 1cm większe będą lepsze? Wydaje mi się, może niesłusznie, że stopa przy zbieganiu bardziej pracuje w bucie, przesuwa się i "rozpłaszcza" ..
PS: Dodam tylko, że niestety Adidas odpada. Mierzyłem i żadne mi nie podchodzą na moją stopę.
potrzebuje pomocy w podjęciu decyzji dot. zakupu butów w teren.
Szukam butów, na leśne ściezki w Krakowie (czasem przeplatane asfaltem) i okolicach, a także w Gorcach, Beskidach oraz okazjonalne wypady na wycieczki biegowe w Tatry. Dopiero w tym sezonie zasmakowałem biegania w terenie i zaczyna mnie wciągać

Supinacja, średniej wysokości sklepienie.
Na tę chwilę myślę o Salomon XR Mission (sporo dobrego się naczytałem) oraz Salomon Sense Mantra 2.
Niestety Mission tylko w rozmiarze 31 znalazłem ale cena 199zł… Sense Mantra są w moim rozmiarze (wg. Salomona 57 1/3) w cenie 299 więc myślę, że też atrakcyjnie.
Co o nich sądzicie? Które będą lepsze dla moich potrzeb? Rozważam jeszcze coś z Asics np Fuji Attack albo Fuji Elite ale chętnie sprawdzę inne rekomendacje.
I dodatkowe pytanie, które mnie nurtuje. Czy wybierając buty w teren też szukać rozmiaru jak na asfalt tj. 0,5cm większego niż długość stopy? Czy może o 1cm większe będą lepsze? Wydaje mi się, może niesłusznie, że stopa przy zbieganiu bardziej pracuje w bucie, przesuwa się i "rozpłaszcza" ..
PS: Dodam tylko, że niestety Adidas odpada. Mierzyłem i żadne mi nie podchodzą na moją stopę.
- małymiś
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 0:53:02
ponieważ sobie mocno poobijałem palucha o kamienie w górach, to powiedzcie mi: czy to ja źle stąpam i biegnąc walę w kamienie, czy też moje buty były na tyle słabe, że mnie nie ochroniły a jest to normalna rzecz?