ładowanie węgli

Dla biegowych górali wyżynnych i nizinnych!
Awatar użytkownika
kliniasty
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Mam do Was pytanie odnośnie uzupełniania węglowodanów przed Ultra.
Jak i kiedy zaczynacie się "pakować" węglowodanami i czy jest jakiś uniwersalny sposób i ile gram węglowodanów na kilogram masy ciała należy zjeść??
Świat jest za duży, żeby być małym...
PKO
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Już za późno ;-) A na poważnie: miałem z tym do czynienia tylko przed maratonem. Wtedy robiłem pon-śr wypłukanie węgli, a czw.-sob. uzupełnianie. Bez wypłukania stawiam na to, że 6-3 dni w zależności od człowieka. Tyle że w przypadku ultra ważniejsze od zapasów glikogenu będą zdolności do przemian tłuszczowych. Ile cukrów w siebie ładować? Tyle ile zmieścisz ;-)
Który dystans biegniesz? Z innej Twojej wypowiedzi wnioskuję że 60.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Awatar użytkownika
kliniasty
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Tak biegnę 60km , pytałem raczej o konkretną ilość , bo organizm ma ograniczone możliwości gromadzenia glikogenu, więc nie ma sensu pchać do bólu węgli bo i tak się "zmarnują". Myślałem ,że ktoś zna jakiś magiczny przelicznik ,że dajmy na to ważę 78 kg to muszę zjeść 7 g węgli na każdy kilogram , czyli wyliczam sobie że zjem tyle i tyle i będzie cacy
Teraz nie pakuję węgli tylko tłuszcze do piątku, a w piątek dopiero chcę dopchać ryże i makarony tylko właśnie myślę ile :hahaha:
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

myślałem, że to żart ale ty chyba na serio.

moim zdaniem nie ma to żadnego znaczenia i sensu. na ultra masz ze soba i na punktach tyle jedzenia i tyle czasu żeby wszelkie braki uzupełnić, ze jakakolwiek zmiana diety przed zawodami może tylko zaszkodzić a nie pomóc.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
kliniasty
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Qba ale nikt tutaj nie mówi o zmianie diety , mówię tylko o uzupełnieniu węgli przed startem - chyba proste nie? :)
60 km da się śmignąć na samych żelach i wodzie na dobrą sprawę, ale wiadomo że sobie coś skubnę w trakcie:P
Awatar użytkownika
TriSzerpa
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: kiepska
Życiówka w maratonie: kiepska

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:myślałem, że to żart ale ty chyba na serio.

moim zdaniem nie ma to żadnego znaczenia i sensu. na ultra masz ze soba i na punktach tyle jedzenia i tyle czasu żeby wszelkie braki uzupełnić, ze jakakolwiek zmiana diety przed zawodami może tylko zaszkodzić a nie pomóc.
Dokładnie, nie ma sensu.
Skoro pytasz się o takie rzeczy, to raczej mega doświadczonym zawodnikiem nie jesteś (a jeśli jesteś,to zwracam honor) i o zwycięstwo chyba walczył nie będziesz (choć to zawsze miła niespodzianka jak czarny koń wygra :D ), więc takie ładowanie koksu wiele Ci nie da, a może wiele zaszkodzić.

Do tego uważam,że przy częstych startach i przesadnym nacisku na ładowanie węgla można nieźle przytyć.

1) Jesz przez kilka dni przed startem same węgle i wpieprzasz duużo więcej kalorii niż to co potrzebujesz
2) W trakcie zawodów wpieprzasz na punktach, po drodze faszerujesz się żelami, bananami, daktylami i czym tylko
3) Po biegu oczywiście browarek + regeneracyjny posiłek
4) Dzień, dwa po biegu raczej nie biegasz, nie trenujesz a wpieprzasz,bo "należy się" po zawodach

Trochę takich biegów w sezonie i okaże się,że kawał sadła się zrobił :D

Trzeba wg mnie mega dużą uwagę przyłożyć takim sprawom, żeby nie obrócić tego przeciwko sobie i pilnować się, szczególnie przy takich startach, kiedy ma się przeczucie, że "można żreć ile wlezie,bo wszystko się spali" . Sam jestem świetnym przykładem,
że można przy wielu długich startach w sezonie grubo przytyć, właśnie przez takie jedno zaniedbanie :)
Awatar użytkownika
kliniasty
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Triszerpa masz rację nie jestem doświadczonym zawodnikiem , co nie znaczy ,że jestem nie doświadczonym biegaczem.
Dzięki za rady wezmę je sobie do serca :) Częste starty mi nie grożą , więc i przybierać na wadze nie zamierzam
A z tym pakowaniem się węglami to chyba nie doczytaliście , mam zamiar to zrobić tylko dzień przed a nie żreć cały tydzień:P
Awatar użytkownika
małymiś
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:53:02

Nieprzeczytany post

Eeee, to Ty tylko się nażresz makaronu dzień wcześniej. Jeśli chcesz ładować to ze 3 dni wcześniej spróbuj przejść na niskie / żadne tłuszcze i białka i przestaw się na węgle.

Ale moim zdaniem nie polega to na żadnym obzarstwie przedstartowym.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pomijając sens robienia tego w ogóle, dzień przed to możesz załadować balast tylko do jelit a na pewno nie glikogen do mięśni.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ