Narty biegowe na LWC 2004

Dla biegowych górali wyżynnych i nizinnych!
Awatar użytkownika
TOMEK
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Zastanawiam się od pewnego czasu gdzie można kupić sprzęt do narciarstwa biegowego dobrej klasy i za niedużą kasę.
Ciekawy jestem opinii forumowiczów na ten temat.
Pominę temat cen i oferty polskich sklepów (nie warto szargać sobie nerwów).
Jedyna ciekawa oferta jaką udało mi się znależć znajduje się na http://www.sorba.pl/images/zima/cz_vyrobky.html
SPEED
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
artur
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

pojdz na gielde samochodowa albo narciarska - wybor uzywanego sprzetu do woli, trzeba tylko szukac. 2 lata temu w slomczynie k/grojca kupilem zestaw bez kijkow za 80 zl w dobrym stanie;)
a poważne zakupy to chyba w "sklepie podroznika"
Artur
tropiciel w stumilowym lesie...
www.speleo.napieraj.pl
Awatar użytkownika
Kiniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Na allegro są też niezłe oferty, o ile Ci nie przeszkadza, że ktoś troszkę jeździł na tych nartkach.
Pozdrawiam,
Kiniak (gg 5660174)
Awatar użytkownika
Kiniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dodam tylko, że swoje narty biegowe, wiązania i kije nabyłam za 140 zł za całość, stan idealny :)
Pozdrawiam,
Kiniak (gg 5660174)
Awatar użytkownika
TOMEK
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jak napisałem wcześniej nie tylko cena ale przede wszystkim jakość to główna cecha jaką chce aby posiadały moje biegówki. Nie widzę problemu w kupnie nawet nowych nart z wiązaniami za 60-80 zł, ale będą to narty sprzed 20 lat.
Jeśli ktoś mi powie , że nie jest wyczynowcem i nie potrzebuje takiego sprzętu to niech sobie wyobrazi (co chyba przyjdzie z większą łatwością, bo jest to nasz chleb powszedni) jazdę na MTB z hipermarketu i porówna ją z jazdą rowerami wyczynowymi.
Nie jestem mistrzem biegówek, jednak swoje kilometry już zaliczyłem i wiem, że nie będe biegał na nartach naszych przodków.
SPEED
Maciek AR
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Wiem że to nie bazar ale skoro jest popyt?

Mam do sprzedania narty biegowe z wiązaniami oraz buty biegowe.
Cały zestaw jest produkcji  Rossignola. Cały zestaw do łyżwy (SKATE)

Narty:
Rossignol x-ium II Generation, Dualtec
model 2003,
186 cm
struktura plus
wersja TH czyli narta twarda (zawodnicza)

Wiązania:
Rossignol NNN
model 2004

Buty:
Rossignol Course Skate NNN
model 2003
Rozmiar: EUR 42

Nartki i wiązania są prawie nowe - kupione w listopadzie. Jeżdżone 5 razy po śniegu a nie po kamieniach.
Buty mająza sobą cały zeszły sezon i część tego więc są troczę bardziej podmęczone.
Cały sprzęt jest w 100% sprawny.

Za nartki z wiązaniami chcę 800 PLN
Za nartki z wiązaniami i butami 950 PLN

zainteresowanym mogę przesłać fotki mailem.

Pozdrawiam,
Maciek
Maciek Olesiński
Hellmann Salomon Adventure Team
Awatar użytkownika
MaciekT
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jeżeli chodzi o buty do nart biegowych to u mnie jest, a raczej był z tym duży ba nawet ogromny kłopot. Urosła mi trochę nóżka i znalezienie bucików o rozmiarze 48 jest praktycznie nie możliwe w naszym kraju. Więc co mi po olbrzymich chęciach do uprawiania tego sportu, nartach, kijkach i wiązaniach  jeżeli nie posiadam do nich butów. Z pomocą przyszedł mi sklep firmowy Salomona w Krakowie oraz mój kolega który w tym mieście często bywał. Z ciekawości poprosiłem go o sprawdzenie czy są tam jakieś "kajaczki" do biegówek. Okazało się że akurat ten rozmiar od 3 lat leży na półce i czeka na jakiegoś "mutancika". Tak więc od 3 tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem butów do biegówek i od 10 dni zintensyfikowałem poszukiwania całej reszty. Nie spodziewałem się, że może to być takie ciekawe zajęcie. Dopasowanie wiązań z nartami do butów z profilem SNS na giełdzie narciarskiej w Łodzi nie jest sprawą prostą. To samo mogę powiedzieć o giełdzie samochodowej. :) Oczywiście znalazłem w kilku sklepach nowe wiązania za 199 do tego narty za 399 i kijki za 99 pln. Niestety nie dysponuję aż taką ilością wolnej gotówki. Jeżeli w ciagu najbliższych kilku tygodni nie uda mi się nic używanego i interesującego nabyć rozważę wersję zakupu nowego sprzętu ale wtedy nie wiem czy pojadę na LIONA  :( do którego się przygotowuję i dla którego staram się nabyć cały ten sprzęt. ;)

Wiem, że za chwilę odezwaliby się złośliwcy  z zapytaniem: po co mi jeszcze narty i wiązania jeżeli posiadam taaaaaką stopę? Po  prostu w regulaminie nie jest to uwzględnione. Z drugiej strony nie wiem jakich smarów należałoby do butów użyć bo literatura fachowa na ten temat milczy. :)
Pozdrawiam wszystkich ciężko trenujących.
Maciek T
Awatar użytkownika
TOMEK
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki Maćku za ofertę. Chętnie kupiłbym od Ciebie sprzęt ale pod dwoma drobnymi warunkami:
1. Narty do klasyka.
2. Buty nr 43 (salomony noszę 43 1/3 ale tam chyba zawyżają numerację).
Bardzo fajnie jest pobiegać łyżwą, ale niestety w Polsce miejsc gdzie mógłbym to zrobić niezbyt wiele - to mocny argument przemawiający za nartami do stylu klasycznego.

Może gdzieś na forum są jeszcze inne osoby chcące sprzedać swoje biegówki?
Oferty mile widziane na tym właśnie temacie.
SPEED
Awatar użytkownika
KOMPAS_
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tomku,
ja tez polecalbym Tobie (i to calkiem powaznie) gieldy narciarskie. Mozna tam trafic na dobre narty (czesto jednosezonowe, ktore rzadko uzytkowal amator).
Bywaja niezle okazje np. w Gdansku wlasnie jednosezonowe Salomony z butami i wiazaniami sns (o ile dobrze pamietam) byly po 500 zl.

Pozdrawiam
Pawel
Awatar użytkownika
Kazig
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A czy są w Trójmieście jakieś wypożyczalnie, gdzie można wypożyczyć biegówki?
Kto podpowie?
Awatar użytkownika
MaciekT
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

W ostatnią niedzielę przeszedłem się na giełdę samochodową w Łodzi. Sprzętu narciarskiego  było sporo. Niestety w większości był to sprzęt sprzed dekady, dwóch lub nawet sprzed trzech dekad. Jeżeli pojawiło się coś nowszego to nie na tyle aby pasowało do butów z profilem SNS. Uparty jednak byłem bardzo i do wszystkich sprzedawców mających cokolwiek z narciarstwem wspólnego podchodziłem dwa razy ( idąc w te jak i w tamte strone :) ) w nadziei, że coś przeoczyłem poprzednio. Dochodząc do końca (początku) mojej drogi pod stertą nart zjazdowych ujrzałem to czegom szukał. Było to wiązanie Salomon SNS 105 przypięte do narty Fisher Combi LS. Nie znam się na nartach i poszczególnych modelach, ale sądząc po kolorystyce nie były to  "stare deski".
Pod warstwą smaru i brudu zobaczyłem niezbyt mocno zniszczone ślizgi. Cena była jak dla mnie dość atrakcyjna. Na dobry początek sprzedawca rzucił 80 pln. Po dłuższej rozmowie udało nam się dojść do porozumienia i stałem się właścicielem owych nart z wiązaniami za 60 pln. Mając wcześniejsze rozeznanie rynku trafiłem do sprzedawcy oferującego kijki o długości 155 cm. Trochę ta długość odbiega od ideału ale na dobry początek może być. Za kije zapłaciłem 12 pln. Tak więc cały komplet sprzętu do jazdy na nartach nabyłem za 192 pln. Zaznaczam na koniec, że buty były fabrycznie nowe.
Sprawdziłem dzisiaj w necie i okazało się, że model tych nart był popularny 5-6 lat temu. Wtedy za te narty trzeba było zapłacić jakieś 276 $ kanadyjskich,  150 $ US lub 3500 rubli.
Wszystkim poszukującym sprzętu do uprawiania narciarstwa biegowego życzę wytrwałości w poszukiwaniach i wiele, wiele szczęścia.

P.S. Niestety kije nadają się tyko na śmietnik :( . Nie zauważyłem pęknięcia na jednym z nich. a po nabyciu nart wszystko wydawało się takie piękne. ;)
Pozdrawiam wszystkich ciężko trenujących.
Maciek T
ODPOWIEDZ