Przygotowanie go biegu w górach
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Proszę o informację jak przygotować się do biegu górskiego 77 km w sierpniu 2001 w Beskidach. Biegam ok. 3 x w tygodniu po górach ok. 12 km. Kilka razy startowałem w biegach górskich ze średnim rezultatem jak na amatora 30 letniego. Wiem, że czasu jest już mało. Są jednak duże chęci. Jak odżywiać się podczas takiego biegu?
Grzegorz
-
- Zaprawiony W Bojach
Biegaj, biegaj, biegaj.
Fachowcy twirdzą, że najważniejszym elementem treningowym w biegach długich i ultradługich jest bieg długi. Zacznij raz w tygodniu planować taki bieg. Nap oczątek 15km, potem co tydzień przedłużaj, ale powoli. Optymalne byłoby, gdybyś przed tydzień, dwa przed startem mógł przebiec truchtem, bez zmęczenia 30km.
Odżywianie to kwestia indywidualnych przyzwyczajeń. Fizjologowie są jedanak zgodni co do tego, że w czasie intensywnego wysiłku powinno się podawać w zasadzie tylko płyny izotoniczne. Jeśli bieg górski ma odbyć się w formie rajdu, czyli z marszem, to możesz dodać do tego lekkie węglowodany (banany, herbatniki)
Fachowcy twirdzą, że najważniejszym elementem treningowym w biegach długich i ultradługich jest bieg długi. Zacznij raz w tygodniu planować taki bieg. Nap oczątek 15km, potem co tydzień przedłużaj, ale powoli. Optymalne byłoby, gdybyś przed tydzień, dwa przed startem mógł przebiec truchtem, bez zmęczenia 30km.
Odżywianie to kwestia indywidualnych przyzwyczajeń. Fizjologowie są jedanak zgodni co do tego, że w czasie intensywnego wysiłku powinno się podawać w zasadzie tylko płyny izotoniczne. Jeśli bieg górski ma odbyć się w formie rajdu, czyli z marszem, to możesz dodać do tego lekkie węglowodany (banany, herbatniki)
ENTRE.PL Team
- adamm
- Administrator
- Kontakt:
Popraw mnie Pawle jeśli nie mam racji, ale wydaje mi się że to zależy także od czasu trwania... wydaje mi się że po pewnym czasie płyny nie wystarczają - w trakcie (przebieganego) maratonu nie ma takiej potrzeby ale na dłuższych dystansach zawodnicy z reguły coś przecież jedzą?Fizjologowie są jedanak zgodni co do tego, że w czasie intensywnego wysiłku powinno się podawać w zasadzie tylko płyny izotoniczne.
[i]Pragnienie zwycięstwa jest niczym w porównaniu z pragnieniem przygotowania się do niego.[/i]
-
- Dyskutant
- Kontakt:
Dzięki za porady. Mam nadzieję, że dam sobie radę w tym biegu. Dzięki Pawle.
Grzegorz
- gawel
- Wyga
- Kontakt:
Czy moglys napisac kiedy i gdzie dokladnie jest ten bieg i jak sie mozna do niego zglosic?
pozdrawiam
Gawel
pozdrawiam
Gawel
[url]http://www.napieraj.pl[/url]
-
- Dyskutant
- Kontakt:
Bieg organizuje Towarzystwo Rekreacyjno Sportowe "Siła" Ustroń tel. 033 8542391
Bieg odbędzie się w Beskidzie Śląskim prawdopodobnie (na 99%) 19 sierpnia 2001.
Można sledzić stronę www.cieszyn.platforma.org tam powinny być informacje (na razie są nieaktualne w Kalendarium). Można próbować dzwonić do tej osoby która jest tam podana.
Bieg odbędzie się w Beskidzie Śląskim prawdopodobnie (na 99%) 19 sierpnia 2001.
Można sledzić stronę www.cieszyn.platforma.org tam powinny być informacje (na razie są nieaktualne w Kalendarium). Można próbować dzwonić do tej osoby która jest tam podana.
Grzegorz