bieg na tętno w górach

Dla biegowych górali wyżynnych i nizinnych!
runner2010
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:00
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć,
ostatnio zaczałem trochę biegać po górach (ale to raczej tak z doskoku, gdyż raczej skupiam się na biegach płaskich).
Zastanawia mnie kwestia monitorowania tętna na zawodach ultra górskich. :)
Bo na płaskim sprawa jest prosta np. ustalam że biegnę na tętnie 155-165 (mój bc2 wyznaczony na testach),. i się tego trzymam.
Natomiast jaką w tej kwestii przyjąć taktykę w biegu górskim?
Gdzie przecież nawet przy marszu pod stromszą górę można złapać wysokie tętno,
a zbiegając nawet szybkim tempem można mieć dolną granicę bc1 :)
Także jak to zaplanować? :)
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Podejrzewam że tu jest sytuacja identyczna jak w zawodach mtb z ich rwanym tempem. W skrócie wszystko rozbija się o gospodarowanie glikogenem. Masz go w optymalnych warunkach jakąś określoną ilość, i teraz musisz wiedzieć, na ile ci on wystarczy w określonym zakresie tętna. Nie teoretycznie, tylko w praktyce.
I później zawody polegają na tym, że sobie aproksymujesz w głowie, ile już zużyłeś glikogenu, a na ile jeszcze wystarczy biorąc pod uwagę tętno z zegarka. I w zależności od tego kontrolujesz tętno na podbiegach, zbiegami się zupełnie nie przejmując.
Wymaga to dość dobrej znajomości tego, jak się twoje ciało zachowuje przy określonej intensywności i ile glikogenu spala na jednostkę czasu w określonych zakresach, no i oczywiście praktyki.
Jak dla mnie to jedyny sposób, bo próby trzymania jakichś zakresów tętna przy zróżnicowanym terenie i rwanym tempie są z góry skazane na niepowodzenie.
The faster you are, the slower life goes by.
Awatar użytkownika
Woszkowaty
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: 03:17:57

Nieprzeczytany post

" zbiegami się zupełnie nie przejmując " - myślę, że to nie jest takie proste. Po pierwsze - zbiegi potrafią nieźle ubić czwórki, po drugie - szybkie zbiegi lecisz jednak na wyższym tętnie, niż komfortowe.
A.n.d.r.z.e.j.
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Tylko się tak wydaje, że na podejściach masz wyższe tętno a na zbiegach niskie. Będzie odwrotnie. Sprawdziłem jak to u mnie wyglądało np na Chudym Wawrzyńcu 50. Przy szybkich zbiegach wychodziło nawet 170 (na tej końcówce gdzie można gnać) a na podejściach spadało poniżej 130 (a czasami poniżej 100) mimo że wydawało mi się, że zdycham.
Awatar użytkownika
rachwal
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeśli to pomiar z pasa, to na tych podejściach musisz się mocno oszczędzać, ale czasami taka strategia popłaca. Doświadczony biegacz górski raczej z górki cziluje, mimo iż biegnie szybko... Na samych podejściach nie może też być za pasywny.
RateMyTrail.com
Najlepszy na świecie ranking biegaczy górskich!
Awatar użytkownika
Jaszczur
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 40:31
Życiówka w maratonie: 3:28:05

Nieprzeczytany post

Zgadzam się z podejściem o szybkich ale chillujacych zbiegach. Z mojego doświadczenia mogę tylko dodać, że skupianie się na tętnie w biegach górskich może być bezcelowe, bo tętno będzie skakać w zależności od ukształtowania terenu i tempa. I właśnie na tempie ja skupiam się najbardziej.
"Wszystko można co nie można byle z wolna i z ostrożna".
ODPOWIEDZ