bieganie.us

Jump in for a talk: runner's high or low - here You can find those who understand. Everybody's invited!
Awatar użytkownika
Bartosh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

fj pisze: a co u mnie... truchtam, bo inaczej wg mnie tego nie nazwie. dzisiaj bylo tego godzina. pomiedzy tym trchtaniem z 70% mojego max / w sumie nie wiem jakie ono jest naprawde/ cwicze joge i pilates i po tych cwiczeniach czuje ze mnie boli tu i owdzie.... ;) czyli chyba to dobrze mi zrobi.
Tutaj trochę a propos dlaczego 70%:
http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?t=8615
Jak widać te 70-75% można sobie urozmaicić czymś żwawszym (sławne 82%), ale pośpiechu nie ma, bo maraton za rok...

Może by tak próbę na HRmax zrobić? No, wiesz, żeby nie biegać za wolno na przykład (albo za szybko). A później możnaby test gdzieś na bieżni i podrzucić na forum z prośbą o analizę.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Bartosh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

evo pisze:to nowy sie przywita
Witamy w zacnym gronie, Evo.
evo pisze: mieszkam dosc blisko niejakiej FJ :hej: .
A mi coś mówi, że się całkiem dobrze znacie, he he... :hejhej:
Jak kolano?

Dziwnie to brzmi, jak piszesz, że "nowy się przywita", bo może na forum nowy, ale z tym bieganiem to staż większy znacznie niż moje marnych kilka miesięcy.
Mi też się kroi wieczorne bieganie i właśnie z tego względu chcę się zaopatrzeć w strój klauna z czymś świecącym na czole. Jak tylko coś wypatrzę, to dam znać. Na pierwszy ogień możnaby się wybrać do Sports Authority, albo do REI. Pomyszkuję i się odezwę.
TomekP
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Bartek,

Geologia do moich ulubionych przedmiotow nie nalezy jednak wydaje mi sie ze poszlo mi calkiem niezle. Profesor obiecal mi dizisiaj ze wyniki dostane w czwartek.

Zastanawiam sie nad kupnem butow do biegania. Zalezy mi na czyms nieprzemakalnym co nadawaloby sie do biegania rowniez po chodnikach. Czy moglibyscie cos doradzic?? Czytalem na forum ze w butach typu trail bieznik szybko sie sciera podczas biegania po chodniku a ja o takim czyms myslalem: http://www.onlineshoes.com/productpage. ... E+v&offer=
Awatar użytkownika
Bartosh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tomek,
Sprawdź w jakich butach biegasz do tej pory (neutralne, pronacja, supinacja) i zobaczy czy te, o których piszą pasują do Twojego sposobu biegania.
Odwiedziłbym też: www.acics.co.uk
Jest tam opcja Shoe Advisor. Wpisz dane i zobacz jakie buty Ci doradzają.
W ostatecznosci zapytaj Outsidera na forum, ale wcześniej rzuć okiem na kilka wątków w których doradza jak dobrać obuwie.
No, a z tymi butami na sezon jesienno zimowy, to masz dobry pomysł...
evo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Bartosh pisze:
Jak kolano?

Mi też się kroi wieczorne bieganie i właśnie z tego względu chcę się zaopatrzeć w strój klauna z czymś świecącym na czole. Jak tylko coś wypatrzę, to dam znać. Na pierwszy ogień możnaby się wybrać do Sports Authority, albo do REI. Pomyszkuję i się odezwę.
kolano juz troche lepiej. po biegu paczka lodu przylozona na godzine pozwala potem chodzic w miare normalnie. moze sie obejdzie bez lekarza.

na temat odblaskow - takie cos znalazlem. napewno na ebay moznaby tego tone kupic jeszcze taniej.
Jarekpdx
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Portland bardzo przyjazne dla aktywnosci fizycznej - musze jednak dodac ze na pewno kazdy w swojej okolicy znajduje podobne miejsca. Czasem wiaze sie to z dojazdem itp ale wtedy bieg to sama przyjemnosc.

FJ: co do nike track to wyglada to jak przecietna bieznia, atutem jest to ze jest tam zegar cyfrowy co ulatwia nielicznym pomiar czasu. dodatkowa atrakcja jest prawie zawsze masa dzieciakow 7-15 lat z trenerami kopiacych pilke - no i sporo biegajacych. podesle jakies zdjecie jak bede w okolicy, btw: dzieki za pozytywna opinie o zdjeciach :P

Bartosh: nowe miejsca to zawsze masa do odkrycia. Jak cie nic nie trzyma w zatloczonym Chicago to wiesz co zrobic...

Dzis w Portland pochmurnie albe bez deszczu, cieplo 56F wiec moze bede biegal na sucho :)
pozdrowienia
jarek
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

jeszcze jedno a propos niebezpieczenstw zwiazanych z bieganiem po zatloczonych samochodami ulicach... nie wiem czy biegacie z jakims dokumentem czy nie (ja zazwyczaj bez) a czasem niestety wypadki sie zdarzaja... sprawdzcie sobie strone www.roadid.com - moze was zainteresuje. ja sobie sprawilem opaske na nadgarstek, ktora mam dodatkowo wbudwane elementy odblaskowe tak przydatne po zmroku - zreszta sprawdzcie sami.
pozdrowienia
jarek
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Czesc,

Opowiem Wam, co mi sie ostatnio wydarzylo...
mam ten gadzet nike z ktorym biegam od dwoch tygodni - podaje ci czas na 1km/mile, czas biegu, dystans i spalone kalorie...

jak biegam w pracy na przerwie na lunch to wrzucam sobie 60minut biegu. no i w poprzedni czwartek a pozniej w ta srode przebieglem dokladnie taki sam dystans, takim samym tempem - jak bym chcial to by sie tak nie udalo...
pozdrowienia
jarek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

evo pisze: kolano juz troche lepiej. po biegu paczka lodu przylozona na godzine pozwala potem chodzic w miare normalnie. moze sie obejdzie bez lekarza.
Nie chcę być jak wujek-dobra-rada, bo sam pomimo, żę coś tam dolega biegam, ale jak boli dłużej, to odpuszczam. I uwierz mi, że wiem jak to endorfinki działają i biegania brakuje. Ale... w dłuższej perspektywie (zawsze tak sobie myślę) lepiej odpuścić tydzień czy dwa, zregenerować się, zaleczyć kontuzję, ewentualnie odwiedzić lekarza na którego też mam alergię i... wznowić treningi w pełni sił.

Odblaski znalazłem w REI, ale nie wiem czy w kierunku ekstremalnym nie pójdę, tak jak widać na załączonym obrazku :orany:
Na tej stronie jest dużo rzeczy, no ale to jak kupowanie na ebayu. A dobrze by było obejrzeć i dotknąć nim się człowiek zdecyduje.
Jarekpdx pisze: jeszcze jedno a propos niebezpieczenstw zwiazanych z bieganiem po zatloczonych samochodami ulicach... nie wiem czy biegacie z jakims dokumentem czy nie (ja zazwyczaj bez) a czasem niestety wypadki sie zdarzaja... sprawdzcie sobie strone www.roadid.com - moze was zainteresuje. ja sobie sprawilem opaske na nadgarstek, ktora mam dodatkowo wbudwane elementy odblaskowe tak przydatne po zmroku - zreszta sprawdzcie sami.
O Road ID dowiedziałem się z RW, ale na tej stronie, którą podesłałeś są oprócz identyfikatorów bardzo sympatyczne akcesoria służące polepszeniu widoczności na drodze.
Jarekpdx pisze: Bartosh: nowe miejsca to zawsze masa do odkrycia. Jak cie nic nie trzyma w zatloczonym Chicago to wiesz co zrobic...
Jak zwykle bywa, sprawy nie są tak proste jak by się chciało. Czekamy z żoną na dokumenty, a że dopiero zaczęliśmy, to potrwa to odrobinkę. Na razie do Portland to sobie na wakacje mogę polecieć :hahaha:
Ale za parę lat... kto wie?

A propos sprzętu... miałeś coś więcej skrobnąć do stosownego działu jak przebiegają testy :) Jak dokładność? Jak ogólne wrażenia? Moja żona nie chce "marnować" czasu na samo bieganie i wymyśliła sobie, że weźmie w drogę kurs francuskiego. No więc może jeszcze trzeba będzie dokupić "gadżet"? Tylko w tym przypadku przydałaby się opcja zmiany kobiecego lektora na męskiego :)

Ja dzisiaj porównywałem mój dzisiejszy trening z wcześniejszymi. I wychodzi, że progres jest. Ten sam dystans, w tym samym czasie dzisiaj pokonałem z pulsem niższym o 8-10 ud/na minutę (było 75% jest 70%). Małe a cieszy :)

FJ? Kiedy próba na HRmax? :) Ja pewnie w przyszły weekend zrobię sławny Test i sobie porównam co się zmieniło od ostatniego razu. No a poza tym, to wracam do mojego normalnego rytmu i powoli staram się truchtać co drugi dzień.

Tomek? Jak przymiarki do butów? Kupiłeś coś? Jak geologia?
fj
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

witajcie...
jarku... wnioskuje ze to urzadzonko nike podoba ci sie? musze wejsc na ich strone i zobaczyc jak to wyglada i dziala. a co do dokladnie tego samego tempa to ja tak w sumie mam dosyc czesto, ze ten sam dystans przebiegam dokladnie w tym samym czasie.
bartosh... no kamizelka faktycznie dosyc ekstremalnie wyglada i chyba nie zalozylabym czegos tekiego, ale... ja nie mam takiej potrzeby, wazne jest bezpieczenstwo.
bardziej podobaja mi sie paski pokazane przez evo / juz wiem, ze znam faceta :hahaha: /.
ja dzisiaj mialam dziwne spotkanie podczas biegu. przez droge przebiegl mi jelen. okolica zurbanizowana, atu jelen. i na doadtek na mnie patrzy... dosyc dziwne uczucie...
a co do testu to w jakis weekend musze go zrobic. musi byc jasno, czyli tylko weekend wchodzi w rachube. poki co biegam i kontroluje serducho. no i przez to wszystko dlugo biegam a mil az tak dluzo w tym nie ma. ale zalozylam sobie, ze do konca grudnia bede sie zmagala z tetnem. moze sie uda.
aha, wyglada na to, ze tylko ja i evo nie bieglismy jeszcze maratonu na tym watku. czytalam relacje bartka i jarka.
tomku- jak u ciebie bylo? czy byl to twoj pierwszy maraton?
fj
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

aaaaa. no wlasnie czy jest opcja meskiego, milego glosu zamiast kobiecego :oczko: ?
TomekP
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

fj pisze:
tomku- jak u ciebie bylo? czy byl to twoj pierwszy maraton?
Tak, byl to moj pierwszy maraton. Chcialem po prostu przekroczyc linie mety jako ze byl to moj debiut. Mialem nadzieje ze uda mi sie to zrobic w czasie mniejszym niz 4:30. Niestety, chyba nie przygotowalem sie zbyt dobrze. Bylo 4:32. Ale co tam wynik, wazne ze dobieglem do mety. Nie wiem czy gdybym biegl w mniejszym maratonie to moglbym teraz pisac ta odpowiedz. Atmosfera podczas maratonu chicagowskiego jest niesamowita. Tlumy kibicow i rzeka biegaczy niosa czlowieka do mety.

Bartku,

Z rozpoznawania mineralow dostalem 85 punktow na 100 mozliwych. Czyli calkiem niezle. :)
Buty sprawie sobie pewnie pod choinke o ile nie wczesniej, nie zaskocza nas opady sniegu.
Awatar użytkownika
Bartosh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

TomekP pisze: Ale co tam wynik, wazne ze dobieglem do mety.
Ja się też bardzo krygowałem przed ujawnieniem wyniku gdy rozmawiałem na GG z Michałem (ten od wątku o przygotowaniach do maratonu), bo on biega ten dystans w okolicach 2:30, a w tym roku zapowiedział, że będzie szybciej. No i jego odpowiedź bardzo mi się spodobała: Co tam wynik. Ważne, że się dobrze bawiłeś! I chyba o to w tym chodzi. Rekordu świata nie pobijemy, więc pozostaje bawienie się i radość z pokonywania własnych słabości. Ja też się cieszę, że dobiegłem do mety.
TomekP pisze: Z rozpoznawania mineralow dostalem 85 punktow na 100 mozliwych. Czyli calkiem niezle. :)
Buty sprawie sobie pewnie pod choinke o ile nie wczesniej, nie zaskocza nas opady sniegu.
No to A- ? Gratulacje.
Do butów pewnie i ja się przymierzę jakiś i pewnie też zapoluję na Asicsa.
TomekP
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Hej Ludzie,

Dzis w radio slyszalem ze picie czerwonego wina pomaga zwiekszyc wytrzymalosc (endurance). Jak znajde wiecej informacji to zamieszcze je na forum.
Jarekpdx
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Witam!

FJ, Bartosh - chip nike to 29$ wiec nie mozna sie nastawiac na zbyt wiele. jesli ktos ma ipoda nano to jest to ciekawy dodatek. ja tu sie o tym nie bede rozpisywal, wejdzcie sobie na strone nike i sprawdzcie informacje. ja postaram sie napisac obszerniejszy post o moich wrazeniach z uzytkowania w dziale "testy" bodajrze jakos po weekendzie. aha, jest do wyboru glos meski i kobiecy tak wiec dla kazdego cos milego

Jelen na drodze - fajnie. ja raz wracalem - ale samochodem - do domu i na jakies 30 mil od miasta zobaczylem dwa martwe jelenie lezace przy autostradzie... a ze bylo ciemno, ja zmeczony po 8h jazdy, dodatkowo padalo jak diabli i ledwo droge bylo widac wiec troche stracha zlapalem ze mi moze cos 100 kilogramowego na droge wyskoczyc i zwolnilem... to tak na marginesie...

dzis piatek wiec bede musial wymyslic jakies dluzsze wybieganko - jak cos wymysle to znowu podesle link na trase. a ponizej fragmencik mojego dzisiejszego biegu wokolo rzeki:

http://www.usatf.org/routes/view.asp?rID=1357

zycze wszystkim milego weekendu
pozdrowienia
jarek