Protokół Tabaty - trening na podniesienie VO 2 max ?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Na forum kolarskim spotkałem się przed chwila z wypowiedzia kolegi o psedominie Mirek Calzone - jest to aktulany Mistrz Polski Masters na Szosie w Wyścigu Górskim w kategorii więkowej 30-40 lat. Mirek jest praktykiem treningu wytrzymałosciowego, stosuje tę zpomiar mocy generowanej do sterowania swoim treningiem kolarskim. W swoim poście wypowiedział się na temat stooswanego przez niego treningu interwałowego typu Protokół Tabaty
oto link do jego wypowiedzi wtym zakresie
http://groups.google.pl/group/alt.pl.re ... 27d2bab52a
Chciałbym poznac wasze opinie w tym zakresie i czy słyszeliscie o czymś takim i czy stosowaliscie wpraktyce.
Tompoz
oto link do jego wypowiedzi wtym zakresie
http://groups.google.pl/group/alt.pl.re ... 27d2bab52a
Chciałbym poznac wasze opinie w tym zakresie i czy słyszeliscie o czymś takim i czy stosowaliscie wpraktyce.
Tompoz
Tompoz
-
- Dyskutant
Witam
Odpisałem w oryginalnym wątku na newsach Wklejam tutaj
Robiłem coś podobnego w swoim treningu biegowym dobrych kilka lat temu.10 powtórzeń 15 s/ 15s i pierwsze powtórzenia nie były w trupa ale ostatnie już tak. Pamiętam, że po pierwszej takiej sesji nie mogłem dojść ze stadionu do domu, mimo, że miałem jakieś 300m. Generalnie robiłem ten trening tuż przed najważniejszymi startami i naprawdę czułem że działa. Czasami trochę go modyfikowałem i biegałem po murawie boiska w poprzek trucht wzdłuż gaz. Np boso.
Mam wątpliwość co to znaczy w trupa - tak żeby nie dać rady przebiec już następnej sekundy czy tempem na życiówkę na 150 m czy takim tempem jak na życiówkę na 400m.
JacekJ
Odpisałem w oryginalnym wątku na newsach Wklejam tutaj
Robiłem coś podobnego w swoim treningu biegowym dobrych kilka lat temu.10 powtórzeń 15 s/ 15s i pierwsze powtórzenia nie były w trupa ale ostatnie już tak. Pamiętam, że po pierwszej takiej sesji nie mogłem dojść ze stadionu do domu, mimo, że miałem jakieś 300m. Generalnie robiłem ten trening tuż przed najważniejszymi startami i naprawdę czułem że działa. Czasami trochę go modyfikowałem i biegałem po murawie boiska w poprzek trucht wzdłuż gaz. Np boso.
Mam wątpliwość co to znaczy w trupa - tak żeby nie dać rady przebiec już następnej sekundy czy tempem na życiówkę na 150 m czy takim tempem jak na życiówkę na 400m.
JacekJ
-
- Zaprawiony W Bojach
W temacie tego treningu znalazłem jeszcze coś takiego
http://www.super-sylwetka.home.pl/tabat ... iczny.html
Tompoz
http://www.super-sylwetka.home.pl/tabat ... iczny.html
Tompoz
Tompoz
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Znam ten Training troche inaczej:
2x2000m z 10min przerwy.
Te 2000 w czasie jak na 5km
200m luzno i 50m sprint 50m easy 50m sprint 50m easy itd. do 2000m.
Training tylko na stadionie, bo nie mozna sie inaczej kontrolowac.
Zeby ten trening mozna bylo wykonac, potrzeba bardzo dobra kondycja podstawowa. Czyli tylko w szczycie sezonu.
Pa
Rolli
2x2000m z 10min przerwy.
Te 2000 w czasie jak na 5km
200m luzno i 50m sprint 50m easy 50m sprint 50m easy itd. do 2000m.
Training tylko na stadionie, bo nie mozna sie inaczej kontrolowac.
Zeby ten trening mozna bylo wykonac, potrzeba bardzo dobra kondycja podstawowa. Czyli tylko w szczycie sezonu.
Pa
Rolli
- Fatal@Error
- Zaprawiony W Bojach
dzisiaj robilem metaboliczny tabata fajna sprawa :D
pozdro
pozdro
Nic nie umiem i nic nie wiem, jestem matoł bity w ciemię...
-
- Rozgrzewający Się
ja trenuję pod 1500m czy ten trening mi pomoże
[20s max 10s odpoczynek]x7-8
???????????????????????????????
[20s max 10s odpoczynek]x7-8
???????????????????????????????
-
- Zaprawiony W Bojach
Myśle że powinenies spróbować oczywiście na porządnej podstawie bazy tlenowej. Zobacz jak ci organizm zaeraguje jak nie spróbujesz to się nie przekonasz
Tompoz
P.S. daj znac jak ci poszło i jak ci organizm na to zaeragował. Ci co to robili podkreslami by pierwsze 2 interwały zrobić nie na maxa po to by ostatnie były na maxa
Tompoz
P.S. daj znac jak ci poszło i jak ci organizm na to zaeragował. Ci co to robili podkreslami by pierwsze 2 interwały zrobić nie na maxa po to by ostatnie były na maxa
Tompoz
-
- Rozgrzewający Się
zrobiłem dziś ten interwał [20s max 10s pausa] x7
normalnie w sobotę robię 10x200m ale dziś postanowiłem zrobić ten Protokół Tabaty
Biegałem to pierwszy raz , dlatego biegałem to troszke za wolno 95%
A Tętno max -178
Normalnie po treningu 10x200 czułem się bardzo ale to bardzo zmęczony
lecz dziś po treningu czułem się bardzo dobrze miałem jeszcze "Power"
Nie wiem czy trening jest efektywniejszy gdy kończę go bardzo zmęczony cz też tak jak dziś z zapasem sił. Proszę o komentarz
normalnie w sobotę robię 10x200m ale dziś postanowiłem zrobić ten Protokół Tabaty
Biegałem to pierwszy raz , dlatego biegałem to troszke za wolno 95%
A Tętno max -178
Normalnie po treningu 10x200 czułem się bardzo ale to bardzo zmęczony
lecz dziś po treningu czułem się bardzo dobrze miałem jeszcze "Power"
Nie wiem czy trening jest efektywniejszy gdy kończę go bardzo zmęczony cz też tak jak dziś z zapasem sił. Proszę o komentarz
-
- Zaprawiony W Bojach
Gregor na maxa i jeszcze raz na maxa jak mówia kolarzez w trupa by szedł ogień. Z doświadczeń moich kolarskich i iinych kolarzy co to próbowali to gdzieś 20 minut gochodzenia do siebie. Pisałem by pierwsze 2 odcinki 20 sekundowe zrobic lżej bo nie wiem jak jestes wytrenowany i czy dasz radę zrobić wszystkie 8 na maxa.
Tompoz
Tompoz
Tompoz
-
- Zaprawiony W Bojach
Postanowiłem tym postem odnowić ten temat o treningu typu Protokół Tabaty tym bardziej że pojawiły sie nowe osoby na forum m.in. Beata, Paweł i inni i moze oni wniosa coś do tego tematu bardoz mnie intrygującego.
Tompoz
Tompoz
Tompoz
Ryszard pisał wyraźnie - nie ma trenignów na podnoszenie VO2max. Ten parametr podnosimy maksymalnie o 15-20% w ciągu pierwszych 6 miesięcy treningu. Później VO2max jest na stałym poziomie (ew. minimalnie podnosimy go w wyniki zmian w składzie krwi), chyba, że ktoś zmniejszy masę ciała w znacznym stopniu.
-
- Wyga
Nagor co w tym zlego ze gosc zadaje pytanie na forum i tompoz mu odpowiada? a poza tym ten typ treningu 7x20''/10'' to ani interwal intensywny ani metoda powtorzeniowa. Jest jakby modyfikacja powtorzeniowej z tym ze w niej robi sie max 2-3 powtorzenia w trupa i nastepny odc zaczyna sie po pelnym wypoczynku, tytaj w metodzie Tabaty szalenie wazne sa przerwy - podobne jest to do ksztaltowania sily- przerwa rzecz swieta. Wiem ze po takim treningu juz w stanie spoczynkowym uruchamia sie hipermetabolizm ale co dalej to nie wiem jakie sa tego skutki
napewno ksztaltuje specyficzna wytrzymalosc szybkosciowo-silowa i podnosi tolerancje na LA. I przez tompoza musze szukac
wiedzy eheh