co sądzicie o tym treningu???
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
zalezy mi, by ktos doswiadczony, moze jakis trener wypowiedzial sie co sadzi o tak zaplanowam treningu. i dla jakich dystansow sie nadaje. dodam, ze biegam na orientacje wiec musialo to by byc cos na dlugie biegi...
I. Poniedziałek rano 30 minut truchtu + gimnastyka po tym serie 6*100metrow, przebiezki 50m, wieloskok 80m, skip A, trucht okolo15-20 min
Popołudniu widziany milo trening rozbieganie od 45-60minut
II wtorek basen i siłownia
III szybkość 25min rozgrzewki tak jak przed zawodami, potem serie 3* 1km -2zakres. przerwa po 3 minutach, 4razy 100metrow rytm, przerwa ok 2 minut i jeszcze dwa razy na koniec trucht 15-20minut + gimanstyka
zalecany popołudniowe rozbieganie od 30minut i wyżej
IV wolne
V rozbieganie 45-65 minut wolego biegu
VI. trucht25minut gimnastyka 5*500mertow 20minut powrót 20brzuszkow
VII wycieczka biegowa
naprzemiennie z planem tygodniowym:
I. 30minut rozbiegania gimnastyka i 40-45 minut BC2 i 15minut powrotu
II wybieganie 35minut truchtu i gibkość
III wolne albo aerobik
IV 25 minut rozgrzewka + 6* 200-100-80-80m bieg-bieg-skipA-wilekosk gimnastyka i powrót 15minut
V. rozbieganie albo wolne
VI. technika praca z mapa na zasadzie 3 punkty na maxa biegasz a resztę tempem BC2. jeśli nie na mapie to:3*1km po 3,45-3,55
VII wybieganie do 55minut
I. Poniedziałek rano 30 minut truchtu + gimnastyka po tym serie 6*100metrow, przebiezki 50m, wieloskok 80m, skip A, trucht okolo15-20 min
Popołudniu widziany milo trening rozbieganie od 45-60minut
II wtorek basen i siłownia
III szybkość 25min rozgrzewki tak jak przed zawodami, potem serie 3* 1km -2zakres. przerwa po 3 minutach, 4razy 100metrow rytm, przerwa ok 2 minut i jeszcze dwa razy na koniec trucht 15-20minut + gimanstyka
zalecany popołudniowe rozbieganie od 30minut i wyżej
IV wolne
V rozbieganie 45-65 minut wolego biegu
VI. trucht25minut gimnastyka 5*500mertow 20minut powrót 20brzuszkow
VII wycieczka biegowa
naprzemiennie z planem tygodniowym:
I. 30minut rozbiegania gimnastyka i 40-45 minut BC2 i 15minut powrotu
II wybieganie 35minut truchtu i gibkość
III wolne albo aerobik
IV 25 minut rozgrzewka + 6* 200-100-80-80m bieg-bieg-skipA-wilekosk gimnastyka i powrót 15minut
V. rozbieganie albo wolne
VI. technika praca z mapa na zasadzie 3 punkty na maxa biegasz a resztę tempem BC2. jeśli nie na mapie to:3*1km po 3,45-3,55
VII wybieganie do 55minut
BnO to jest to:)
- wojtek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 30:59
- Życiówka w maratonie: 2:18
- Kontakt:
Moje doswiadczenie w biegu na orientacje jest marginalne .
Nie wiem zatem jakie sa cele takiego treningu .
Domyslam sie , ze wiodacym motywem jest fartlek i sila biegowa oraz tona sprawnosci .
Rozklad akcentow i treningow jest zastanawiajacy .
Nie wiem zatem jakie sa cele takiego treningu .
Domyslam sie , ze wiodacym motywem jest fartlek i sila biegowa oraz tona sprawnosci .
Rozklad akcentow i treningow jest zastanawiajacy .
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Looking back:
-
- Wyga
hmmm, wielu biegaczy na orientacje nalezy do klubow lekkoatletycznych i wykonuja trening taki jak im tam trener rozpisuje, uzupelniaja go obozami i crossami.
dlatego zapytalam czy w tym planie jest wszystko na swoim miejscu...
rozklad akcentow i treningow jest zastanawiajacy-czyli co miales na mysli, jak bys to zmodyfikowal?
na zawodach biegam trasy od 3 km do 10, ale przewaznie 6-7.
dlatego zapytalam czy w tym planie jest wszystko na swoim miejscu...
rozklad akcentow i treningow jest zastanawiajacy-czyli co miales na mysli, jak bys to zmodyfikowal?
na zawodach biegam trasy od 3 km do 10, ale przewaznie 6-7.
- wojtek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 30:59
- Życiówka w maratonie: 2:18
- Kontakt:
Mial bym zastrzezenie do kumulacji treningow .
Zamiast ukladac 3 treningi w 24 godziny ( jesli dobrze odczytalem ) , wystarczy zastapic dzien wolny 30 minutowym truchtem ( 8min/km) i nie trenowac wiecej jak raz na 24 h .
Zamiast ukladac 3 treningi w 24 godziny ( jesli dobrze odczytalem ) , wystarczy zastapic dzien wolny 30 minutowym truchtem ( 8min/km) i nie trenowac wiecej jak raz na 24 h .
Articles in English:
Looking back:
Looking back:
- Fist
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
po co 2 trening?
przy startach na 3-10km wydaje mi sie ze kilometraz powinien byc wiekszy (poszczegolnych treningow)
rozbiegania w tyg moga byc wlasciwie, chcoiaz najdluzszy bieg to 65min mysle ze 80-90 mozesz sprobowac
zamiast 3x1km robilbym 5x1km
zamiast 5x500 to 7-8x500m (jesli na razie robis zpostepy to nie zwiekszaj)
oczywiscie sprobuj innych rzeczy np 400/600/800/600/400
po jakims czasie trening moze przestac dzialac
przy startach na 3-10km wydaje mi sie ze kilometraz powinien byc wiekszy (poszczegolnych treningow)
rozbiegania w tyg moga byc wlasciwie, chcoiaz najdluzszy bieg to 65min mysle ze 80-90 mozesz sprobowac
Mateusz
Dare for more!
Dare for more!
- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:34
- Życiówka w maratonie: 2:43
- Kontakt:
Fist zapomniales napisac, ze robilbys wiecej powtorzen, ale nieco wolniejFist pisze:po co 2 trening?

- Fist
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Wierze w inteligencje forumowiczowwysek pisze:zapomniales napisac, ze robilbys wiecej powtorzen, ale nieco wolniej

Kasiula
Nie moze walkowac tych 2 tygodni caly rok. Zaplanuj sobie kalendarz startow ktore sa dla Ciebie najwazniejsze i do nich szykuj forme.
W roznych okresach pzred startem trenuje sie co innego
Mateusz
Dare for more!
Dare for more!
- Fist
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Mysle ze jak pzrdstawisz z grubsza twoja dotychczasowa kariere w szczegolnosci ostatnie pol roku, jakie typy treningow robilas co twoim zdaniem ci sluzy a co nie, jakie masz zyciowki gdzie chcialabys dobrze wypasc, gdzie mozesz trenowac, jakie to sa tereny, czy masz pulsometr, laktometr, mozliwosc korzystania z basenu, sauny ,sali gimnastycznej
it.p to na pewno ktos sie podzieli swoimi spostrzezeniami
it.p to na pewno ktos sie podzieli swoimi spostrzezeniami
Mateusz
Dare for more!
Dare for more!
-
- Wyga
mam 20 lat. biegam okolo4 lat -liczac tak na prawde trenowanie. to znaczy byl rok, w ktorym przebieglam 1800km, ale byl tez taki, ze przytrafily mi sie kontuzje, ktore nie pozwolily mi na trenowanie, wiec przebieglam okolo 800 km. ten sezon-liczac od listopada, grudnia tez niestety nie bedzie udany-bedzie najgorszy. mam taki problem, ze zawsze po udanych treningach dopadnie mnie jakas kontuzja i tak w kółko
co do zyciowek-nigdy nie biegalam szybko..(za to moglam biec 20 km, ale wolno-6:30 /km), -uwazam nawet ze ja w ogole nie jestem stworzona do biegania-zadnych predyspozycji itp.... nigdy nie biegalam w zawodach lekkoatletycznych, dlatego nie wiem jak potrafie biec najszybciej. tym bardziej ze na treningu tego nie sprawdze, bo nie biega sie na maxa. gdy biegalam np 3x1km to bieglam w wyznaczonym tetnie,a roznie to bywalo.
ostatnie pol roku->przewazaly wybiegania(od kontuzji do kontuzji), zawody-w wiekszosci traktowalam jako treningowe, bo ruszalam praktycznie bez przygotowania, zdarzaly sie krosy, czasem zakres, i sprawnosc.
gdzie bym chciala dobrze wypasc? ostatni weekend wrzesnia-MP(trasy5-7km)...ale zdaje sobie sprawe, ze nie zrobie nie wiem jak suuuper kondycji. mam nadzieje, ze przez te niecale 3 miesiace przynajmniej minimalnie przygotuje sie do tego startu.
trenowac moge i w lesie i na stadionie. tereny zarowno pagorkowate jak i plaskie.
pulsometr mam, laktometru nie.
sala gim-rzadko, ale sie zdarza. sauna-nie,basen tez rzadko ale mamy lato wiec wieczorkiem wychodze czasem poplywac...
i co moge wiecej powiedziec? hmm...moze ktos z was mi pomoze ustalic trening biegowy, bo mam taki problem, ze trenera mam, ale zna sie tylko od strony orientacji-mapy, bieg na kierunek-wiem, malo wam to mowi. niestety jezeli chodzi o budowanie kondycji radze sobie sama lub korzystam czasem z pomocy kolezanek z innych klubow.
dzieki za wszelkie wskazowki, pozdrawiam

co do zyciowek-nigdy nie biegalam szybko..(za to moglam biec 20 km, ale wolno-6:30 /km), -uwazam nawet ze ja w ogole nie jestem stworzona do biegania-zadnych predyspozycji itp.... nigdy nie biegalam w zawodach lekkoatletycznych, dlatego nie wiem jak potrafie biec najszybciej. tym bardziej ze na treningu tego nie sprawdze, bo nie biega sie na maxa. gdy biegalam np 3x1km to bieglam w wyznaczonym tetnie,a roznie to bywalo.
ostatnie pol roku->przewazaly wybiegania(od kontuzji do kontuzji), zawody-w wiekszosci traktowalam jako treningowe, bo ruszalam praktycznie bez przygotowania, zdarzaly sie krosy, czasem zakres, i sprawnosc.
gdzie bym chciala dobrze wypasc? ostatni weekend wrzesnia-MP(trasy5-7km)...ale zdaje sobie sprawe, ze nie zrobie nie wiem jak suuuper kondycji. mam nadzieje, ze przez te niecale 3 miesiace przynajmniej minimalnie przygotuje sie do tego startu.
trenowac moge i w lesie i na stadionie. tereny zarowno pagorkowate jak i plaskie.
pulsometr mam, laktometru nie.
sala gim-rzadko, ale sie zdarza. sauna-nie,basen tez rzadko ale mamy lato wiec wieczorkiem wychodze czasem poplywac...
i co moge wiecej powiedziec? hmm...moze ktos z was mi pomoze ustalic trening biegowy, bo mam taki problem, ze trenera mam, ale zna sie tylko od strony orientacji-mapy, bieg na kierunek-wiem, malo wam to mowi. niestety jezeli chodzi o budowanie kondycji radze sobie sama lub korzystam czasem z pomocy kolezanek z innych klubow.
dzieki za wszelkie wskazowki, pozdrawiam

- Fist
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Moglabys napisac co robilas przez ostatnie 3 tyg dzien po dniu ?
Mateusz
Dare for more!
Dare for more!
-
- Wyga
11.06 owb5km
12.06sprawnosc
13.06
14.067km owb, 3x400m
15.06
16.06
17.06 7bc1
18.06
19.06
20.06 trening z mapa
21.06
22.06 4 owb
23.06 3owb +kros 4km
24.06 6 bc1
25.06 6km owb +2,5 mapa
26.06 4km owb, sprawnosc
27.06 owb 6km
28.06
29.069km owb
30.06 3km owb +3km kros
01.079km bc1
wiem ze to jest niewiele, a jakosc treningu, jezeli mozna to tak nazwac, beznadziejna. biegalam by nie zapomniec jak sie biega, ale zalezy mi by w te niecale 3 miesiace w jakis sposob przygotowac sie do zawodow...
12.06sprawnosc
13.06
14.067km owb, 3x400m
15.06
16.06
17.06 7bc1
18.06
19.06
20.06 trening z mapa
21.06
22.06 4 owb
23.06 3owb +kros 4km
24.06 6 bc1
25.06 6km owb +2,5 mapa
26.06 4km owb, sprawnosc
27.06 owb 6km
28.06
29.069km owb
30.06 3km owb +3km kros
01.079km bc1
wiem ze to jest niewiele, a jakosc treningu, jezeli mozna to tak nazwac, beznadziejna. biegalam by nie zapomniec jak sie biega, ale zalezy mi by w te niecale 3 miesiace w jakis sposob przygotowac sie do zawodow...
- Fist
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Fakt troche chaotycznie, ostatnio w miare regularnie bylo
od 1. lipca nic tak?
Zawody docelowe koniec wrzesnia dystans 5-10km przelajowy tak ?
Jak masz mozliwosc startu np. gdzies w okolicy w biegu ulicznym daj znac
Spro juz trenujesz wiec podstawowe wiadmosci typu jakie buty ci najl;epiej pasuja juz znasz
Z grubsza mozna powiedziec ze zostaly ci 3 miesiace, starczy
Celem do polowy sierpnia powinno byc wg mnie usystematyzowanie treningow, zbudowanie ogolnej bazy tlenowo - wytrzymalosciowej, sily biegowej i sprawnosci. Miejmy nadzieje ze bez kontuzji:) Jesli rzeczywiscie masz z tym problemy bierz wapń. Taka odzywka starczy, moze jeszcze vit C w formie rozpuszczalnych w wodzie tabletek
1 dzien (dzis lub jutro zakldajac ze od niedzieli nic nie robilas)
pobiegnij OWB1 8km, staraj sie utrzymywac srednie tetno na poziomie 70-75% twojego tetna max. Przed biegiem rozgrzewka ok 10min a po jeszcze 20min rozciagania, szczegolnie nog
2 dzien wolne
3 dzien OWB1 5km, rozgrzewka standardowo juz nie bede pisal, po biegu 10' rozciagania i SB 5x100m skip A. Spokojnie, powoli, dokladnie
Rece prowadz rownolegle do siebie , stopy to samo. Stopy stawiaj prosto a nie np. do srodka czy na zewnatrz
4 basen 30; swobodnego plywania + GR 10'
5 OWB1 9km + GR 20'
6 wolne
to taki maly mikrocykl na razie, jesli biegalas np. 3.7 5 lub wiecej km to zrob dzien przerwy i wykonaj jak nie masz nic przeciwko ten 6 dniowy plan i napisz jak to dokladnie z datami wychodzi zebym mogl byc bardziej precyzyjny nastepnym razem
Biegaj po plaskim, najlepiej jakies sciezki lesne ale zeby podloze bylo stabilne. SB oczywiscie lekkie nachylenie , jak bedzie po plaskim nie szkodzi. Nie masz sie zajechac podbiegajac pod niewiadomo jaka gore
staraj sie caly czas pamietac o technice podczas SB.
Nie widzac Cie moge jedynie powtorzyc zebys uwazala na podstawowe bledy. Te z rekami i stopami o ktorych pisalem. Glowe trzyamj prosto jesli bedziesz sie pochylac dodatkowo sie meczysz
Specyfikana konkurencji pewnie jest troche inna (noszenie mapy czy czegos tam jeszcze) lae na razie malymi kroczkami trzeba zaczac, przede wszystkim zeby cie nie zniechecic
od 1. lipca nic tak?
Zawody docelowe koniec wrzesnia dystans 5-10km przelajowy tak ?
Jak masz mozliwosc startu np. gdzies w okolicy w biegu ulicznym daj znac
Spro juz trenujesz wiec podstawowe wiadmosci typu jakie buty ci najl;epiej pasuja juz znasz
Z grubsza mozna powiedziec ze zostaly ci 3 miesiace, starczy
Celem do polowy sierpnia powinno byc wg mnie usystematyzowanie treningow, zbudowanie ogolnej bazy tlenowo - wytrzymalosciowej, sily biegowej i sprawnosci. Miejmy nadzieje ze bez kontuzji:) Jesli rzeczywiscie masz z tym problemy bierz wapń. Taka odzywka starczy, moze jeszcze vit C w formie rozpuszczalnych w wodzie tabletek
1 dzien (dzis lub jutro zakldajac ze od niedzieli nic nie robilas)
pobiegnij OWB1 8km, staraj sie utrzymywac srednie tetno na poziomie 70-75% twojego tetna max. Przed biegiem rozgrzewka ok 10min a po jeszcze 20min rozciagania, szczegolnie nog
2 dzien wolne
3 dzien OWB1 5km, rozgrzewka standardowo juz nie bede pisal, po biegu 10' rozciagania i SB 5x100m skip A. Spokojnie, powoli, dokladnie
Rece prowadz rownolegle do siebie , stopy to samo. Stopy stawiaj prosto a nie np. do srodka czy na zewnatrz
4 basen 30; swobodnego plywania + GR 10'
5 OWB1 9km + GR 20'
6 wolne
to taki maly mikrocykl na razie, jesli biegalas np. 3.7 5 lub wiecej km to zrob dzien przerwy i wykonaj jak nie masz nic przeciwko ten 6 dniowy plan i napisz jak to dokladnie z datami wychodzi zebym mogl byc bardziej precyzyjny nastepnym razem
Biegaj po plaskim, najlepiej jakies sciezki lesne ale zeby podloze bylo stabilne. SB oczywiscie lekkie nachylenie , jak bedzie po plaskim nie szkodzi. Nie masz sie zajechac podbiegajac pod niewiadomo jaka gore
staraj sie caly czas pamietac o technice podczas SB.
Nie widzac Cie moge jedynie powtorzyc zebys uwazala na podstawowe bledy. Te z rekami i stopami o ktorych pisalem. Glowe trzyamj prosto jesli bedziesz sie pochylac dodatkowo sie meczysz
Specyfikana konkurencji pewnie jest troche inna (noszenie mapy czy czegos tam jeszcze) lae na razie malymi kroczkami trzeba zaczac, przede wszystkim zeby cie nie zniechecic
Mateusz
Dare for more!
Dare for more!