Poczatkujący i WT jak to czytać

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Pinus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Od razu mowię że to tylko czysta ciekawość - nie żebym biegał WT
Ale co onzaczają te cyferki
np. 8x400 1,15-1,40 przer 90
Nie wiem czy dobrze rozumię chodzi o 8 odcinków 400m pokonanych w czasie 1,15min - 1,40min i przzerwa po każdym 90s. ?
Nie wnikajcie czy to jest dobre to tylko przykład do odczytania.

A teraz drugie pytanie
WT i 3000m
Chciałbym przebiec 3km w czasie 13 min (planuje WT rozpocząć za miesiąc lub dwa - na razie OBW1 z 40- 50 min)
ustalam sobie takie tempo wg. którego przebiegnę te 3km w tym czasie??
O to w tym wszystkim chodzi?? Jeszcze ile przerwy i jakie odcinki?
Za odpowiedź z góry dziękuję
PKO
tomasz

Nieprzeczytany post

Dobrzy Ci się wydaje co znaczają te cyferki. Ale czytaj też między wierszami. Czyli przed kacentem jest 1-2 truchtu, a potem 10-15` naciąganie z 3-4 przebieżki po 50m. AKCENT a potem z 1km truchtu i znów naciąganie.

Jeśli chcesz zrobić 3km w 13`, to sobie obliż ile powinieneś biegać 400m żeby było z tą samą średnią i zasówasz z czterysetaki. Czyli 1km to będzie 4:20, więc 400m w 1:40-1:45. I tak sobie biegasz np: 8x400 w przerwie 90``.
Pinus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Fajnie dzieki
A jak ma sie taki trening do poczatkujacego?
Oczywiście najpierw OBW1+przebieżki

Ale chcac być lepszym to ile tak biegać oraz keidy go wprowadzić?? Czytałem plany treningowe np
http://www.akademiamaratonu.pl/dzial-gl ... wy-26a.php - ale tam były podane czasy biegania przebieżki, niektóre tygodnie były luźniejsze potem bieg 2 godzinny. Ale nic nie było na temat WT oraz treningu siłowego (skipy, wieloskoki, bieg pod górkę itp)

Ja na razie biegam wg. tego planu 11 tydzień

Kiedy to stosować??
Raz w tygodniu? Tak jak trening siłowy?
tomasz

Nieprzeczytany post

No jasne, że musisz się najpier rozbiegać. 1x w tyg robisz wb tak do 1,5h, - na końcu cylu. 1x w tyg właśnie WT, i 1x w tyg SB. Pozostałe dni to są luźne owb1 zakończone przebieżkami (10x100). Jak będziesz mógł przebiec 2h w I zakresie beż żadnego stękania to śmiało możesz robić mocne akcenty.

Trening powinien być sinusoidalny, czyli powienieneś przeplatać mocne treningi słabszymi. I tak samo z tygodniami, klasycznie mógłbyś zwiększać obciążenie co tydzień a na 4 tygodniu zejść do poiozmu 2 i dalej mocniejsze 4 tygodnie i znów słabszy. Ale to się tyczy raczej długich dystansów gdzie żeby się nie przetrenować i nie zakwasić robi się takie schodki. Nie można od razu biegać dużo, i nie można biegać dużo cały czas. Superkompensacja jest tak samo ważna jak trening. Jak będziesz czuł, że nie masz dzisiaj siły, to nie zajeżdżaj się tylko dlatego, że dzisiaj masz zrobić to i tamto. Treinng nie robi się na maxa.

Jeśli jesteś początkującym, to też możesz od razu wprowadzić trening interwałowy. Ale znacznie o mniejszej objętości i intensywoniści. Musisz znać swoją aktualną formę. Bo nie możesz biegać np 5x1km po 4:00 jak biegasz 5km w 4:45.

Pamiętaj, że Twoim głównym akcentem jest WT i nie możesz podchodzić do niego zmęczony poprzednim treningiem. Nie możesz też robić go na sucho bez rozruchu i bez GR.

Trening siłowy jest bardzo ważny na takich dystansach jak 1500m czy 3000m. Musiasz nauczyć się biegać czysto technicznie. Dlatego SB zwiększy siłę twoich mięści, stawów i ścięgien oraz poprawi Twoją sprężystość i delikatność kroku, wydłuży go i będziesz mógł biegać na śródstopiu. Do wybraźni biegaczy często przemawia bardziej 10km niż 2km + 1km SB + 2km.

Warto też nauczyć się biegać na maxa. To silny bodziec również dla psychiki, to uczy organizm jak dać z siebie wszytsko. Więc przed startem na 3km możesz się tydzień wcześniej spawdzić na 1,5m czy nawet na 2km.

I napisz coś więcej o sobie. Jaką masz biegową przeszłość...?
Pinus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Moja przeszłosć biegowa jest taka sobie - lub jej nie ma.
Biegałem kiedyś rekreacyjnie - ale bardzo krótko. Podchodziłem do tego a zaraz potem sie zniechęcałem.
Zaczołem na poważnie m listopadzie 2005r. Przygotowania do egzaminu. Po 2 letniej przerwie pracy za komputerem, pare kilo wiecej w okolicy brzucha. I musialem przystapic do egzaminu wojskowego.
Który oczywiscie oblalem.
ALe mailem drógie podejscie za dwa tygodnie.
Dla ciekawskich mój czas na 1000 to trochę mniej5 min. taki był
i 43 brzuszki
Ale po dwóch tygodniach ciągłego biegania wynik sie poprawił do 4,40 na 1000m dodam że wcześniej biegłem po suchym boisku, a drugi bieg po sniegu. Wiec czasy wydluzyli o 10%.
Następnie brzuszki 65. A wiec nie tak źle z moja kondycją. Siłe ramion zawsze miałem dobrą 10 podciagnieć.
Ale zrozumiałem coś przez to - wstyd mi byo że sie doprowadziłęm do takeigo stanu. Już nie chce tak. Chcę biegac - człowiek po tym czuje sie bardzo dobrze, tak lekko.

I tak biegam do dzisiaj - rególarnie, nierególarnie. Ostatnio postanowiłem wziaść sie za to z głową - czyli biegać rególarnie no i z jakimś planem.

Ostani biego 7,4km w czasie 54 minut.
Dystans moze nie duży - ale pokazał mi że moge biegać nawet ponad godzinę. Nie czułem zmęczenia.
3km jak sie wcześniej sprawdzałem to poniżej 14 minut. 13 z groszami.
Chcę się rozbiegać - czyli miesiac moze krócej poświecić na biegi 50' wg planu z akademii. W miedzy czasie wprowadzić przebieżki no i stopniowo SB i WT. Ale biegać 4x tygodniowo.
Nie chce startować w maratonie (póki co) ale przebiec 3km poniżej 13 minut. I cieszyć sie z moich małych osiagnięć. Pamiętam nieszczesny kilometr na egzaminie - myślałem że nigdy sie dla mnie nei skończy.
Aha jeszcze jedno - biegajać tak 3x , 4x czasem 2 x tygodniowo zauważyłem że to wiecej daje niż bieganie codziennie. Ale przez dwa tygodnie byłem zmuszony do tego. Wczesniej amatorsko chodziłem na silownie - moze 2 lata tak poważnie i 2 lata zabawy. Acha mój wiek to 29 lat.

Mam pytanie co to znaczy
"2h w I zakresie beż żadnego stękania"
Co to jest I zakres?
No i mocne akcenty czyli WT? i siła biegowa (SB)?
tomasz

Nieprzeczytany post

http://www.skarzynski.pl/srodkitreningowe.html - tutaj o środkach trengowych. A jeśli chcesz bigeać 4x w tyg. to ok. Bieganie codziennie jest dobre, ale wymaga już pewnego stopnia zaawansowania i możliwości odnowy biologicznej. Dla początkującego 4x wystarczy. Tylko skoro chcesz biegać 4x to wydaje mi się, że nie ma sensu robić mocnego WT czy SB. Bez problemu dojdziesz do 13` jeśli będziesz robił owb1 + rytmy i do tego dodasz jakiś akcent w tygodniu - np. interwały. Jeśli jesteś początkującym to forma będzie Ci szła bez kombinowania.
Pinus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

dzieki za dobre rady. A w szczegolnosci ze nie wysmiewa sie amatorow, oraz za to że zawsze ktoś znajdzie sie co madrze doradzi - chociaz duzo jest na te tematy pisane.

Jeszcze raz dzięki
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ