Wnioski z treningu z polarem.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Kabat
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam
Od niedawna jestem użytkownikiem Polara. Biegam choć niesystematycznie od dawna. Wyniki jakie uzyskuje z Polara jakoś kłucą się z moją praktyką biegową. Oto przykład.
Chcę przebiec 12km na mojej zwyczajowej trasie. Zwykle biegam ją w 60-65minut.
Zależy mi na przygotowaniu do maratonu warszawskiego we wrześniu. Zgodnie z wiedzą jaką wyczytałem powinnienem dużo biegać w zakresie OWB1 czyli 130-145 uderzeń na minute. Moje tętno spoczynkowe jest 60 uderzeń, max 190 , mam 32 lata.
Truchtając wolno jak to możliwe te moje 12km, tętno urzymuje się koło155-160 uderzeń. Biegne naprawdę wolno bo 12km zajęło mi 1:20.
Czy powinnienem biegać tak wolno 12km i czekać aż spadnie tętno?
Biegać swoje 12km w 65 minut jak dawniej?
Opieram się w swoich przygotowaniach na programie przygotowań opublikowanym kiedyś na stronie Maratonu Warszawskiego przez pana Skrzyńskiego.
PKO
Ibex
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

A jaką masz praktykę biegową, że się tak spytam??
Ibex    
Kabat
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ibex pisze:A jaką masz praktykę biegową, że się tak spytam??
Nie wiem jaka perspektywa jest potrzebna do oceny?
Przez pierwsze 3 lata liceum byłem w szkolnej drużynie piłki nożnej. W 4 klasie przeniosłem się do biegów przełajowych. Biegaliśmy urozmajcone 60km tygodniowo. 5lat studiów to przeciętnie 3x5km(21-25minut) w tygodniu +2xbasen. Potem różnie bywało. Czasami 3x12km (60-65minut)w tygodniu, a czasami 4-6 miesięcy bez biegania (zimą). Zimą to raczej (jak w W-wie jest śnieg czyli rzadko) biegówki i siłownia. Teraz właśnie mam taki rozruch po zastoju zimowym. Zastoju trochę większym niż zwykle.
Ibex
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ocena, czy biegałeś kiedyś zawodniczo, jak się ruszałeś jest ważna gdyż pozwala ocenić jakie masz doświadczenie i czy jesteś początkującym czy "wracasz" do sportu. Doradzając trzeba wiedzieć więcej.
Co do twojego treningu to sadzę, że mając na względzie twoje doświadczenie, bieganie 12 km w 60' może być za szybko. Ja bym proponował biegać na tętno i przebiec kilka razy w zakresie 155-160. Potem pobiec tak jak biegałeś kiedyś i też zmierzyć średnie HR i jak to zrobisz podaj swoje spostrzeżenia i będzie się można zastanowić co dalej.
Mam jeszcze jedno pytanie. Gdzie biegasz?
Ibex    
mig
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Być może Twoje HR max jest niedoszacowane. Zmierz je sobie robiąc np. ostro 3x1000 metrów, ostatni kilometr z finiszem do upadłego. Ja np. mam 31 lat i HR max 201 u/min i do 160 wciąż biegam pierwszy zakres.
irmig.wordpress.com
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ