Kreatyna dla biegaczy?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
drbird
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 40:23
Życiówka w maratonie: 3:12:48

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich biegających,
Mam pytanie dotyczące stosowania kreatyny w treningu biegacza długodystansowego biegającego maratony.
Czy stosujecie ten suplement diety i w jakiej formie (monohydrat, cytrynian itp)? Kiedy przed czy po treningu? Jakie dozowania 0.03g/kg czy inne?
Z góry bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi w temacie.
Pozdrawiam
New Balance but biegowy
Panzer_General
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 56:30
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Możesz stosować kreatynę w sporcie wytrzymałościowym ale nic wielkiego to ci nic nieda. Raczej nie zajeje się woda od kreatyny. Stosuj monohydrat 5 g dziennie. Nie ważne kiedy przed czy po treningu.

Tompoz
Tompoz
Radość z biegania
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Można suplementowac, może coś da,albo nie da, któryś rodzaj jest wskazany dla biegaczy,nie pamiętam który, natomiast najwięcej wysokoprzyswajalnej kreatyny jest w zwykłych śledziach, od 0,7 do 1 grama kreatyny w 100 gramach,plus kwasy omega 3 które dobrze wspomagają regenerację
Panzer_General
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Radość z biegania pisze: 15 lis 2023, 18:54 Można suplementowac, może coś da,albo nie da, któryś rodzaj jest wskazany dla biegaczy,nie pamiętam który, natomiast najwięcej wysokoprzyswajalnej kreatyny jest w zwykłych śledziach, od 0,7 do 1 grama kreatyny w 100 gramach,plus kwasy omega 3 które dobrze wspomagają regenerację
bardzo głupi tekst by przyjać 5 gram kreatyny musisz zjeść 500 700 gram łososia policz sobie ile to kalorii. Jak nie masz człowieku pojęcia o czymś to się nie odzywaj

Tompoz
Tompoz
Radość z biegania
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Czytaj ze zrozumieniem, śledzia,a nie musisz jeść codziennie, wystarczy żeby wysycić organizm przez dwa tygodnie,tutaj można luknac jakie suplementy dla biegaczy są ok-https://www.sfd.pl/art/Suplementy/Kompl ... a4815.html ,a tak naprawdę odpowiednia dieta to podstawa a suplementy i odżywki to tylko dodatek do diety
kamnil
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 54:18

Nieprzeczytany post

Ja polecam. Biorę codziennie, niezależnie czy dzień treningowy czy nie. Przede wszystkim świetnie wspomaga regenerację.
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A korzystał ktoś z niezwierzęcej kreatyny?
Nie umiem biegać, ale bardzo lubię. W szkole nigdy nie ukończyłem biegu na 1km, a w 2023. roku przebiegłem 3714 km. Nie robię planów i jest mi z tym dobrze.
Szymon1988
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

A jest inna niż niezwierzeca? Mam na myśli suple, nie kreatynę z pożywienia
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ano próbuję się dowiedzieć z czego konkretnie jest robiony ten monohydrat kreatyny, no i klapa-mnóstwo peanów, a tej informacji brak.
Nie umiem biegać, ale bardzo lubię. W szkole nigdy nie ukończyłem biegu na 1km, a w 2023. roku przebiegłem 3714 km. Nie robię planów i jest mi z tym dobrze.
Panzer_General
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kamnil pisze: 16 lis 2023, 09:58 Ja polecam. Biorę codziennie, niezależnie czy dzień treningowy czy nie. Przede wszystkim świetnie wspomaga regenerację.

kreatyna nie wspomaga regeneracji

Tompoz
Tompoz
Panzer_General
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Radość z biegania pisze: 15 lis 2023, 19:10 Czytaj ze zrozumieniem, śledzia,a nie musisz jeść codziennie, wystarczy żeby wysycić organizm przez dwa tygodnie,tutaj można luknac jakie suplementy dla biegaczy są ok-https://www.sfd.pl/art/Suplementy/Kompl ... a4815.html ,a tak naprawdę odpowiednia dieta to podstawa a suplementy i odżywki to tylko dodatek do diety
pomysl człowieku przez 2 tygodnie 700 gram sledzia policz sobie ile to kalorii. a czy kurde sledz czy łosoś to i tak głupie rady są głupie

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

To może jeszcze wyjaśnisz z czego to robią? Przewaliłem dobre kilkanaście stron z opisami rożnych kreatyn, ale nie znalazłem tej informacji.
Panzer_General
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

weuek pisze: 16 lis 2023, 20:25 To może jeszcze wyjaśnisz z czego to robią? Przewaliłem dobre kilkanaście stron z opisami rożnych kreatyn, ale nie znalazłem tej informacji.
https://www.myprotein.pl/blog/suplement ... oratorium/
Tompoz
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

I dalej nie wiem (czy jest ze zwierza). Ale się przynajmniej dowiedziałem, ze to właściwie konglomerat konserwantu i nawozu sztucznego. :-)
mohikanin
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jak widać zdania są podzielone. Ja jestem na nie.
ODPOWIEDZ