Czy na błoniach w Krakowie da się biegać po trawie???
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Często widzę biegaczy na Błoniach krakowskich ale biegają oni dookoła po asfalcie... a czy da się biegać po trawie tam??? Pytam ponieważ ostatnio szedłem właśnie przez błonia i widziałem jak wysoka jest tam trawa... Czy są tam jakieś ścieżki albo rejon gdzie trawa jest w miarę niska i da się biegać po terenie a nie dookoła po asfalcie?
Wolę biegać częściej po trawie bo do tego jestem przyzwyczajony a po asfalcie to będę biegał sporadycznie
Oczywiście najlepiej by było gdyby był to duży obszar a nie jakieś ścieżki gdzie łażą przechodnie i co chwile bym musiał biegając zwalniać i omijać ich wchodząc na wysoka trawę...
Wiem że głupie pytanie ale jakoś nie obczailem dokładnie terenu i dlatego nie wiem czy faktycznie jest tam możliwość biegania po trawie skoro tak tam zarosło... Ewentualnie gdzie w Krakowie można jeszcze biegać po trawie gdzie jest duży teren? Biegam na razie koło domu na łące ale przeprowadzam się do Krakowa...
Wolę biegać częściej po trawie bo do tego jestem przyzwyczajony a po asfalcie to będę biegał sporadycznie
Oczywiście najlepiej by było gdyby był to duży obszar a nie jakieś ścieżki gdzie łażą przechodnie i co chwile bym musiał biegając zwalniać i omijać ich wchodząc na wysoka trawę...
Wiem że głupie pytanie ale jakoś nie obczailem dokładnie terenu i dlatego nie wiem czy faktycznie jest tam możliwość biegania po trawie skoro tak tam zarosło... Ewentualnie gdzie w Krakowie można jeszcze biegać po trawie gdzie jest duży teren? Biegam na razie koło domu na łące ale przeprowadzam się do Krakowa...
- klosiu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:40
Przecież kilkaset metrów dalej masz Lasek Wolski. Fakt że jest tam pagórkowato, ale przy pewnej dozie inwencji da się na pewno w miarę płaską traskę z gruntową nawierzchnią wykroić.
The faster you are, the slower life goes by.
-
- Dyskutant
No tak ale od samych błon jest jakieś 30 min na nogach spacerem ale i tak to nie daleko Tak w ogóle duży jest tam ruch jeśli chodzi o pieszych przedwszystkim ale też jeśli chodzi o rowerzystow?
- Viki_83
- Zaprawiony W Bojach
Spokojnie da się biegać po trawie, biegam tam regularnie i większość treningów robię właśnie po trawie. Dookoła błon idzie ścieżka trawiasta, na całej długości wydeptana, tylko na jednym odcinku bo bokach jest wyższa trawa. Można też odbić z Błoń i polecieć pętelkę ścieżką wzdłuż Rudawy. A jak mają być górki to z Błoń Piastowską, Królowej Jadwigi i Hofmana która konkretnym podbiegiem prowadzi prosto do Lasku Wolskiego. A w Lasku to już jak nogi poniosą
-
- Dyskutant
@Viki_83
Dzięki za info Zacznę może od błon a potem np. do lasku Wolskiego Tak w ogóle to faktycznie jesteś rocznik 83'?
Jutro bede kupowal buty do biegania w terenie i zastanawiam się jakie? Myślę nad NB Hierro V7 lub Hoka speedgoat 5 ewentualnie Asics Trabucco max 2 jednak tych ostatnich nie da się przymierzyć bo w sklepie biegacza na Cracovi nie ma mojego nr. :/ Speedgoat 5 kosztują niewiele mniej niż Trabucco więc wolałbym Trabucco bo są poprostu solidniejsze i lepsze a Hierro mają duży drop, podobno dla kogoś kto ma kontuzje a ja mam bezpieczniej biegać kiedy na srdstopiu jest więcej pianki..
Dzięki za info Zacznę może od błon a potem np. do lasku Wolskiego Tak w ogóle to faktycznie jesteś rocznik 83'?
Jutro bede kupowal buty do biegania w terenie i zastanawiam się jakie? Myślę nad NB Hierro V7 lub Hoka speedgoat 5 ewentualnie Asics Trabucco max 2 jednak tych ostatnich nie da się przymierzyć bo w sklepie biegacza na Cracovi nie ma mojego nr. :/ Speedgoat 5 kosztują niewiele mniej niż Trabucco więc wolałbym Trabucco bo są poprostu solidniejsze i lepsze a Hierro mają duży drop, podobno dla kogoś kto ma kontuzje a ja mam bezpieczniej biegać kiedy na srdstopiu jest więcej pianki..
- Viki_83
- Zaprawiony W Bojach
Tak, 83. Stara baba jestem
Tu fotka z sobotniego treningu. Akurat trawę skosili więc dobrze teraz widać ścieżki.
Tu fotka z sobotniego treningu. Akurat trawę skosili więc dobrze teraz widać ścieżki.
- beata
- Ekspert/Trener
Są tu starsze .
Kurcze, nie wiedziałam, że na Błoniach takie przestrzenie. Biegałam tam dawno temu jakieś przełaje w ramach Akademickich MP, ale wówczas jakoś nie zrobiły na mnie wrażenia ...
- Viki_83
- Zaprawiony W Bojach
Pętla wokół Błoń ma ok. 3,5km i kształt trójkąta więc w tej szerszej części jest sporo przestrzeni
Do tego jest jeszcze ścieżka wzdłuż Rudawy i Lasek Wolski więc jest gdzie biegać. Ja akurat do Centrum mam daleko więc biegam tam przy okazji jak jestem w pracy.
Do tego jest jeszcze ścieżka wzdłuż Rudawy i Lasek Wolski więc jest gdzie biegać. Ja akurat do Centrum mam daleko więc biegam tam przy okazji jak jestem w pracy.