Jakie fartleki biegać do maratonu

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
marco1980
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:33
Życiówka w maratonie: 3:07:40

Nieprzeczytany post

Do maratonu mam obecnie 4,5 miesiąca. Powoli zaczynam biegać szybsze odcinki ale chciałbym urozmaicić trening dodając fartleki. Ale brak doświadczenia w tym elemencie sprawia, że nie wiem jakie są dobre dla biegacza krótszych dystansów a jakie dobre dla maratończyka. Będę wdzięczny za sugestie.
New Balance but biegowy
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

marco1980 pisze: 06 maja 2022, 10:12 Do maratonu mam obecnie 4,5 miesiąca. Powoli zaczynam biegać szybsze odcinki ale chciałbym urozmaicić trening dodając fartleki. Ale brak doświadczenia w tym elemencie sprawia, że nie wiem jakie są dobre dla biegacza krótszych dystansów a jakie dobre dla maratończyka. Będę wdzięczny za sugestie.
to pytanie z cyklu : zepsuł mi się samochód - jak go naprawić :)
za mało danych - napisz więcej o swoim stażu biegowym, sposobie dotychczasowego treningu, aktualnym poziomie sportowym itd
marco1980
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Biegam 7 lat. Ostatni wynik w maratonie 3:12. Biegam 4 -5 razy w tygodniu. Jak pięć to trzy akcenty i dwa spokojne biegi regeneracyjne. Do maratonu stosuję 8 tygodniowy plan Petera Greifa.
Dariush
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pamiętaj tylko, że te 8 tygodni Petera Greifa, co lata po internecie to jest samo BPS. Żeby to uciągnąć to trzeba najpierw solidna robotę wykonać.
A Fratlek na tym etapie to bym robił na spontanie, 20", 30", 1', 2' czy tam setki, dwusetki z różnymi przerwami, w różnych konfiguracjach, chodzi oto aby się odmulić, przewentylować a nie jakoś łapać te odcinki w określone struktury.
Tu kiedyś był link do bloga i komentarzy :)
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dariush pisze: 09 maja 2022, 12:26 A Fratlek na tym etapie to bym robił na spontanie, 20", 30", 1', 2' czy tam setki, dwusetki z różnymi przerwami, w różnych konfiguracjach, chodzi oto aby się odmulić, przewentylować a nie jakoś łapać te odcinki w określone struktury.
i najlepiej wszystko w terenie - a jak już kolega ma trochę doświadczenia to starałbym się do maratonu biegać też same krosy w urozmaiconym terenie - rozgrzewka - 40 min kros + przebieżki na koniec
marco1980
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dariush pisze: 09 maja 2022, 12:26 Pamiętaj tylko, że te 8 tygodni Petera Greifa, co lata po internecie to jest samo BPS. Żeby to uciągnąć to trzeba najpierw solidna robotę wykonać.
A Fratlek na tym etapie to bym robił na spontanie, 20", 30", 1', 2' czy tam setki, dwusetki z różnymi przerwami, w różnych konfiguracjach, chodzi oto aby się odmulić, przewentylować a nie jakoś łapać te odcinki w określone struktury.
Tak wiem, że to BPS. Powiem jednak Tobie, że do wiosennego maratonu nie zrobiłem żadnej specjalnej pracy przed BPS. Nawet w styczniu miałem dwa tygodnie z dwoma treningami z powodu bólu pleców. Dzisiaj już wiem, że to bóle to nierozciągane pasmo biodrowo-piszczelowe i mocno nad nim pracuję. Czyli jutro zrobię pierwszy fartlek. Rozumiem, że jak 40 minut będzie trwał to wystarczy? Oczywiście rozgrzewka i schłodzenie na koniec.
ODPOWIEDZ