Witam,
diagnoza - wirusowe zapalenie górnych dróg oddechowych - po 4 dniach wyszło, że błędna, jednak bakteryjne. Antybiotyki w ruch, bo gardło zawalone na maksa.
Przerwa w treningach 10 (do momentu odstawienia antybiotyków) + 4 dni, żeby od razu nie zaczynać, tylko dojść do siebie, pobrać jakieś witaminy i probiotyki.
Pytanie - czy po dwóch tyg przerwy zmniejszyć planowaną objętość treningów? Wydaje mi się, że nie ma takiej potrzeby, co najwyżej zamiast od BNP zacznę od wybiegania.
Objętość treningu po chorobie - antybiotyki, itd.
- beata
- Ekspert/Trener
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Jeśli wydaje się Tobie, że nie ma potrzeby, no to nie zmniejszaj. Przecież sam wiesz, jak się czujesz.
Co do antybiotyku, to antybiotyk nie osłabia, osłabia infekcja.
Co do antybiotyku, to antybiotyk nie osłabia, osłabia infekcja.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 43
- Życiówka w maratonie: brak
Dopiero co zakończyłem podobną kurację. 14dni bez biegania.
Planowałem w pierwszych 2 tygodniach biegać tylko BSy ale skusiłem się na jedno WB2 (6dni po antybiotyku). Trening wykonałem ale był dla mnie wyraźnie zbyt męczący. Choroba nie wróciła ale następnym razem zrobię te 2 tyg lekkiego biegania.
Planowałem w pierwszych 2 tygodniach biegać tylko BSy ale skusiłem się na jedno WB2 (6dni po antybiotyku). Trening wykonałem ale był dla mnie wyraźnie zbyt męczący. Choroba nie wróciła ale następnym razem zrobię te 2 tyg lekkiego biegania.