Ocena treningu

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
NaSzybko93
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich. To jest mój pierwszy post wiec proszę o wyrozumiałość. Mam pytanie co do treningów. Głownie biegam 5 i 10 km ale chce spróbować sił w połmaratonie za miesiąc i może jeszcze maraton w tym roku. Trenuje około pół roku bieganie. czasy 10 km - 40:50. 5 km 19:40. Trening wyglada następująco :

Poniedziałek:
4x1km po 3:30-3:45/ 5x400 po 1:20-1:35 i 5x200 tu juz prawie na 100% przerwy to około 2 min trucht.
Wtorek:
15-20km tempo 5-5:30
Czwartek:
10km bliżej startowego około 42min + trochę podbiegów
Piątek:
10-15 km/// 3 km po 5-5:15// 1-2 km po 3:30-3:45 takie powtórzenia
Sobota:
luzne bieganie 15km powyżej 5min/km
Tygodniowo wychodzi 50-70km

Po każdym treningu rozciąganie + ćwiczenia wzmacniające
I teraz mam pytanie czy ten trening w ogóle nadaje się na dalszy progres ? Czy jednak trzeba go zmienić. Drugie pytanie co myślicie o ćwiczeniach na siłowni głownie chodzi mi o przysiady ze sztanga i wykroki żeby zwiększyć siłę .
Z góry dziękuję za pomoc ;)
New Balance but biegowy
dziki_rysio_997
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:42
Życiówka w maratonie: 2:47:03

Nieprzeczytany post

Nie odnosząc się do treningu jako całości, raczej na pewno jest coś dziwnego z tempami. :)
Między 3:30/km a 3:45/km jest wielka różnica.
A między 400 m w 1:20 i 1:35 to już kosmos. 400 m w 1:35 to tempo 3:57.5/km, czyli dużo wolniej, niż planowałeś biegać kilometrówki i dłuższe. :)

Skąd pomysł na takie, a nie inne tempa odcinków?
10k: 35:42 | M: 2:47:03
NaSzybko93
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Po prostu nie zawsze udaje sie uzyskać czas w punkt np 1:20 na 400m. Nie chciałem wpisać sztywnego wyniku stąd ta rozbieżność (zbyt duża) :) Wiec czas moze byc blizej 1:20 nawet troszkę mniej . A co do pomysłu do tempa staram się biec dość "szybko" i tak wychodzi :) Na treningu sprawdzę dokładnie i najwyżej poprawie :)
mpruchni
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Specjalistą od teorii nie jestem, ale:
przy tym poziomie 10 km w 42 min. to jest zdecydowanie za mocno albo za długo.
Jeżeli to przygotowanie pod półmaraton, to raczej należy zamienić część interwałów na trochę dłuższe mocne odcinki. Np mocne 3x3,2x4 km,7-8km, bo 5x200-400-1000 też ma moc, ale nie wystarczy.
Do maratonu kompletnie brak długich wybiegań, które są kluczowe. Niezależnie od tego zdecydowanie odradzam start w maratonie po tak krótkim okresie biegania - to do niczego nie prowadzi oprócz zakłócenia cyklu treningowego, słabego czasu, męki na trasie i późniejszych kłopotów z pracą nad szybkością.

Uważa się, że wpływ ćwiczeń na siłowni, takich, jakie wymieniłeś, na wyniki biegowe jest znikomy, ja robię i sobie chwalę :) To kwestia indywidualna, ale również ogólnego "poziomu zapuszczenia". Na pewno jak biegasz po górach, to przysiady ze sztangą się przydadzą.
NaSzybko93
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Czyli lepiej troche zwolnić na tych 10km? Czy zmienić ten trening na jakis inny ?
No nie bylo długich wybiegań tzn przez te pół roku 2x po 30km tempo nie całe 5min/km na spokojnie.
A co do interwałów to taki początek bo chciałem zwiększać z czasem odcinki :)
mpruchni
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeżeli podałeś rzeczywiste wyniki z zawodów, to zarówno 30 km w tempie <5min/km (o których zresztą nie wspomniałeś pisząc o treningu - może jeszcze coś robisz, o czym nie pisałeś, prosząc o ocenę treningu?) jak i 10 w 42 min. to jest za szybko. Wg kalkulatora temp na stronie biegania 4:5x to już jest dla Ciebie II zakres, więc nie "na spokojnie", a 4:12 to tempo na "trening interwałowy na niepełnym wypoczynku" nie na 10 km. Chyba, że te prędkości podajesz tak pi razy oko, a czasy liczone na szybszych treningach.

Swoją drogą niezbyt mi sie chce wierzyć, że biegając 40:50 na 10 km, po pół roku biegania "na spokojnie" biegniesz 30 km w tempie szybszym niż 5min/km.
NaSzybko93
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Przez kilka miesięcy każdy "trening" na 10km był poniżej 45min... Dlatego chce coś zmienić i spróbować biegać z głową. Wszystko powyżej 4:50/km nawet nie męczy. A jak biegam powyżej 5min/km to muszę się "hamować" . Czasy z mocniejszych treningów
Awatar użytkownika
Logadin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeżeli coś nie męczy to nie znaczy, że jest coś nie tak z treningiem. Powinnny być i takie, które NIC nie męczą i jedynie niedosyt pozostawiają.
A u Ciebie tempowo jest niezła abstrakcja + widać brak kontroli i czucia, zwłaszcza przy rozstrzale 400-tek.
KarolAg
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Podaj trochę więcej danych o sobie. Wiek, waga, czy miałeś przeszłość sportową, z jakiego okresu są te rekordy?

Mocny ten trening, moim zdaniem nie koresponduje z wynikami. Półmaraton możesz planować na jesień, ale jeśli chodzi o maraton to za rok, dwa. Po kolei.

Edyta : wiek już widzę. Młody jesteś, masz jeszcze duuuuuużo czasu na maraton.
mpruchni
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

NaSzybko93 pisze:... Czasy z mocniejszych treningów
Czyli to, co podałeś, to nie są wcale wyniki na 5 i 10 km. Wystartuj w jakimś atestowanym wyścigu na 10 km, bo jeśli myślisz o dłuższych wyścigach, lepsze to, niż 5 i wtedy będziesz wiedział, w jakim w ogóle punkcie się znajdujesz. Bez tego ocena co zmienić, co zostawić i w jakim tempie, to wróżenie z fusów, chociaż to, co napisałem na początku raczej pozostaje w mocy.
mally
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 38:37
Życiówka w maratonie: 3:13:59

Nieprzeczytany post

NaSzybko93 pisze:Po prostu nie zawsze udaje sie uzyskać czas w punkt np 1:20 na 400m. Nie chciałem wpisać sztywnego wyniku stąd ta rozbieżność (zbyt duża) :) Wiec czas moze byc blizej 1:20 nawet troszkę mniej . A co do pomysłu do tempa staram się biec dość "szybko" i tak wychodzi :) Na treningu sprawdzę dokładnie i najwyżej poprawie :)
W planach pana Skarżyńskiego na 10 km też są 400 m odcinki po 80 sekund i szybciej. Tyle, że w planie na 35 minut. No i tam tych powtórzeń jest 10-12.
Moim zdaniem to mocne treningi, zdecydowanie na lepszy czas niż tylko na łamanie 40 minut.

Dostaniesz w tym temacie pewnie dużo rad, więc pewnie ktoś napisze, że nie myśl o maratonie w tym roku, a (jeżeli już robiłeś takie treningi jak tu zapisałeś) powalcz o dyszkę i ewentualnie połówkę, a kolejne etapy będą wtedy przyjemniejsze.
koń może wypić cały deszcz jeśli jest spragniony.
ODPOWIEDZ