Strefy tętna, max czy rezerwa
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 44
- Życiówka w maratonie: brak
Cześć,
w pogoni za lepszymi wynikami rozgryzam zagwozdkę związaną z poprawnym ustawieniem stref biegowych.
Moje Hrmax najwyższe z zeszłego sezonu 178 (w tym jeszcze nie osiągnięte).
Tętno spoczynkowe 42 (zdarzało się wcześniej 39).
Obecnie strefy mam wyznaczone w oparciu o rezerwę tętna.
RezerwaTętna (HRR) = TętnoMaksymalne (HRmax) - TętnoSpoczynkowe (HRrest)
TętnoWysiłku = %RezerwyTętna + HRrest
Trenuję w oparciu o zalecenia Skarżyńskiego (wcześniej był Daniels).
Regeneracja do 130bpm.
OBW1 do 144bpm.
OBW2 do 157bpm (4:45)
OBW3 do 168bpm.
Takie zakresy zacząłem stosować od kilku tygodni i są dla mnie trudne, wcześniej korzystałem z %HRmax co wydawało się łatwizną (6-7 uderzeń niżej w każdej strefie).
Najtrudniejsze jest dla mnie osiąganie tętna bliskiego HRmax, zdarza się 2-3x w sezonie podczas zawodów 10k.
Waga 82kg, wzrost 185, zdrowy.
10k- 43:50, 21k-1:38.
Mam ambicje na 10k w 40min.
w pogoni za lepszymi wynikami rozgryzam zagwozdkę związaną z poprawnym ustawieniem stref biegowych.
Moje Hrmax najwyższe z zeszłego sezonu 178 (w tym jeszcze nie osiągnięte).
Tętno spoczynkowe 42 (zdarzało się wcześniej 39).
Obecnie strefy mam wyznaczone w oparciu o rezerwę tętna.
RezerwaTętna (HRR) = TętnoMaksymalne (HRmax) - TętnoSpoczynkowe (HRrest)
TętnoWysiłku = %RezerwyTętna + HRrest
Trenuję w oparciu o zalecenia Skarżyńskiego (wcześniej był Daniels).
Regeneracja do 130bpm.
OBW1 do 144bpm.
OBW2 do 157bpm (4:45)
OBW3 do 168bpm.
Takie zakresy zacząłem stosować od kilku tygodni i są dla mnie trudne, wcześniej korzystałem z %HRmax co wydawało się łatwizną (6-7 uderzeń niżej w każdej strefie).
Najtrudniejsze jest dla mnie osiąganie tętna bliskiego HRmax, zdarza się 2-3x w sezonie podczas zawodów 10k.
Waga 82kg, wzrost 185, zdrowy.
10k- 43:50, 21k-1:38.
Mam ambicje na 10k w 40min.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:59
- Życiówka w maratonie: 2:59:13
Chyba zbyt wysokie te strefy.
Rok temu robiłem na AWF w Katowicach test do odmowy.
Hrmax 185, odpoczynek do 120, I strefa do 133, II do 145, III do 155.
Dobrze mi się biega na tych wartościach.
Rok temu robiłem na AWF w Katowicach test do odmowy.
Hrmax 185, odpoczynek do 120, I strefa do 133, II do 145, III do 155.
Dobrze mi się biega na tych wartościach.
viewtopic.php?f=28&t=58398 Komentarze
-
- Rozgrzewający Się
Polar flow podaje mi jeszcze 2 takie parametry:
Próg aerobowy 134
Próg anaerobowy 160
Wcześniej garmin określał próg mleczanowy przy 161 (wtedy wskazując tempo 4:25).
Raz podczas "przeglądu" zrobiłem próbę wysiłkową otrzymałem wynik VO2max 62,5 ale tam lekarz wpisał HRmax 183.
Próg aerobowy 134
Próg anaerobowy 160
Wcześniej garmin określał próg mleczanowy przy 161 (wtedy wskazując tempo 4:25).
Raz podczas "przeglądu" zrobiłem próbę wysiłkową otrzymałem wynik VO2max 62,5 ale tam lekarz wpisał HRmax 183.
Ostatnio zmieniony 08 maja 2019, 10:11 przez Michał83, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Też mi się tak wydaje i sam bym takich jak autor nie biegał. Ale faktycznie Skarzyński proponuje właśnie takie podwyższone strefy, zatem pytanie, o co właściwie autor pyta. Czy poprawnie ustawił strefy wg wskazówek Skarżyńskiego - pewnie tak. Czy mu to posłuży - nie wiem, może tak, a może nie.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Szacowanie wysiłku w oparciu o strefy może być bardzo niedokładne i mylące. Sugeruję szacowanie wysiłku w oparciu o TEMPO.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 38:56
Próbowałem biegać OBW1 na rezerwie tętna i trening mi nie wyszedł.
W czasie biegu bardzo się męczyłem i na pewno to nie było tempo konwersacyjne więc zrezygnowałem.
W czasie biegu bardzo się męczyłem i na pewno to nie było tempo konwersacyjne więc zrezygnowałem.
-
- Zaprawiony W Bojach
Michał83 pisze:10k- 43:50, 21k-1:38.
Mam ambicje na 10k w 40min
No cóż.. Masz cel, zapierdzielać trzeba. Po łatwiźnie nie przyjdzie.Michał83 pisze:Takie zakresy zacząłem stosować od kilku tygodni i są dla mnie trudne, wcześniej korzystałem z %HRmax co wydawało się łatwizną
-
- Rozgrzewający Się
Zgadzam się. Mam swoje tempa ale kontroluję dyspozycję wskazaniem tętna.Adam Klein pisze:Szacowanie wysiłku w oparciu o strefy może być bardzo niedokładne i mylące. Sugeruję szacowanie wysiłku w oparciu o TEMPO.
Tempa wyznaczyłem wg VDOT Danielsa po wynikach z zawodów 10k i 1/2M.
Biegając %HRmax praktycznie zawsze byłem w górnych widełkach strefy lub z niej wypadałem.
Korzystając z rezerwy tętna i tempa pasują do siebie. Biega się trudniej ale nadal możliwe jest wykonanie treningu. Pytam bo pojawiła się obawa czy to nie za duże obciążenie. Może warto wybrać się do sportlabu i dać się przebadać i opisać? Czy może to jeszcze nie ten poziom?
-
- Zaprawiony W Bojach
Przecież otrzymałeś wyraźną odpowiedź. I to nie jedną. A prawie wszystkie na "nie". Więc o co jeszcze pytasz? Chodzi ci o to, że mamy napisać: tak idź się przebadać i jednak biegaj według tego systemu, co dotąd, tylko dokładniej zmierz tętno? Co więcej, na bardzo rozsądną uwagę, żebyś biegał wg tempa a nie tętna napisałeś mniej więcej tak: "zgadzam się, oczywiście tak jest najlepiej, czyli wg jakiego tętna biegać?" Odpowiedź: według żadnego. Przynajmniej na razie.
-
- Rozgrzewający Się
Nerwy zupełnie niepotrzebne ale za odpowiedź dziękuję.mpruchni pisze:Przecież otrzymałeś wyraźną odpowiedź. I to nie jedną. A właściwie prawie wszystkie na "nie". Więc o co jeszcze pytasz? Chodzi ci o to, że mamy napisać: tak idź się przebadać i jednak biegaj według tego systemu, co dotąd, tylko dokładniej zmierz tętno? Co więcej, na bardzo rozsądną uwagę, żebyś biegał wg tempa a nie tętna napisałeś mniej więcej tak: "zgadzam się, oczywiście tak jest najlepiej, czyli wg jakiego tętna biegać?" Odpowiedź: według żadnego. Przynajmniej na razie.