Michaszeł pisze:1. OWB1 - 10-12 km po 5:15, avg. HR ~150 (przy 195 max) biegane na pętli crossowej
4. W ramach OWB1 robie jeden dłuższy bieg (~15 km)
5. W ramach OWB1 jeden trening zakończony rytmami 8-10x100
Ok, moim zdaniem biegasz to lekko za szybko, OWB1 nie powinno Cię męczyć, a Ty biegasz średnio na górnej granicy 1 zakresu (średnio = czyli część treningu jesteś w 2 zakresie) i do tego po krosie. Trochę bym zwolnił.
Michaszeł pisze:Przykładowo:
3. Interwały piłowane w okolicach 4:00 (próbowałem i szybciej i wolniej) na przerwie nigdy nie dłuższej niz 3' tr (eksperymentowalem z długością przerw - od 1" do 3' i długością odcinka (800-1200m)
Wydłuż trochę przerwy tych kilometrwek. Do 3' lub 3,5', możesz sobie dodać 6 powtórzenie. Dasz radę.
2. Progowy - trzymam się górnej granicy tętna na poziomie 85-88% HRmax, p.2' tr
Jeśli celem jest 5km, to lepiej Ci wyjdzie odpuszczenie chwilowo tych progów, a wpakowanie czegoś szybszego niż tempo 5km. Przykładowo różne formy zabawy biegowej czy treningi interwałowe/powtórzeniowe odcinków 200m-400m. Przykładowo 8-10-12 (w kolejnych tygodniach) powtórzeń 400m na przerwie 200-400m. Albo typowo powtórzeniowe 6x200m (potem 6x300m) biegane bardzo szybko na przerwie 4'. Możesz też (jeśli będziesz się dobrze czuł) co 2 tydzień zrobić sobie 3 akcenty w tygodniu, przykładowo wtorek 6x200m (po tym się dość syzbko regeneruje), czwartek 5x1km, niedziela progowe. W takim tygodniu wtedy BS-y biegasz bardzo wolno i dość krótkie i już bez rytmów - typowo regeneracyjnie.
Tydzien startowy to interwały 4-5 dni wcześniej i OWB1 z rytmami w przeddzień startu.
Co do biegów - kazdy z nich to inna trasa, inne miejsce biegu.
Jeśli każdy bieg na innej trasie to nie ma co porównywać - bo w tak krótkim okresie forma nie będzie Ci skakać po 30sek/miesiąc - zatem zmiany mogą być niezauważalne z uwagi na inne warunki.
Co do tygodnia startowego: ja bym zrobił krótsze interwały (np. 3x1km, ale nieco szybsze -> tj. np. po 3:50 na normalnej przerwie). Wydaje mi się, że za mocny trening dzień przed zawodami: Dzień przed już nie biegnij pełnego OWB, tylko typowy rozruch: 4-5km wolno po 3-4 rytmy po 60m. Całość 30 minut.
To powyżej takie moje luźne przemyślenia - powodzenia