Ogólnie szykuję się do przebiegnięcia 5km poniżej 20 minut ale ten temat poruszyłem już w innym temacie , ale dzisiaj po wykonanych interwałach 5x1 km w tempie 3:56 min/km znajomy mnie pokusił abym spróbował się na 60 metrów bo zawsze co zaczynamy ten temat to gadam że 14 lat temu w technikum zawsze byłem najszybszy czy wcześniej gimnazjum czy podstawówka i czas tak około 7,50 z tego co pamiętam bez żadnych ćwiczeń biegowych.
Zrobiłem około 15 minut przerwy ustawiliśmy się na stadionie na bieżni tartanowej kolega wziął stoper do ręki i pobiegłem za pierwszym razem 7:19 s , a za drugim razem 7,04 s ! Wiem że na stoperze mogą być też przekłamania to są w sumie ułamki sekundy . Zegarek z tomtom pokazał jeszcze lepiej ale w to już bym nie wierzył na tak krótkim odcinku pewnie te dane są błędne .
Do czego zmierzam

Ale te 60 metrów dzisiaj ... czy przez moje wybiegania 10 / 14 km w tempie 5:30 lub interwały 3:56 ćwiczy się jakoś szybkość ? Czy tylko wytrzymałość i wydolność ? Czy może wdrążyć jeszcze jakiś jeden trening sprinterski ?
Ten czas na 60 metrów i tak będę chciał potwierdzić nie tylko stoperem ale nagram to i wstawię tutaj na forum .