alergia/odpoczynek

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Kordyt
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

Jestem alergikiem w prawdzie po terapii odczulania ale część alergii pozostała.

Pytanie do alergików, czy w czasie pylenia spada wam wydolność płuc ? Ja mam wrażenie, że więcej muszę się "nasapać" niż przed pyleniem ale może mi się tylko tak wydaje (?)

Drugi temat, robiąc plan https://bieganie.pl/?cat=19&id=314&show=1 można zauważyć, że ostatni tydzień zawiera normalny (choć już lżejszy) trening. Zastanawiam się czy ma to sens czy nie lepiej na ten ost tydzień sobie ograniczyć ilość biegów ?
5km - 18:41 (1.12.2018)
HM - 1:28:18 (14.10.2018)
M - 3:08:32 (6.10.2019)
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
b@rto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38

Nieprzeczytany post

1. Tak, czasami mam wrażenie (gdy jestem silnie narażony na działanie alergenu, najczęściej kurzu), że płuca mają więcej roboty niż zwykle.

2. Ostatni tydzień to praktycznie 3 BSy i w sumie 100 minut biegania. Plus przebieżki. To nie jest dużo. W moim przypadku ostatni tydzień to krótki BS, krótki BS + lekkie podbiegi i krótki bieg ciągły. Raczej mocniejszy tydzień niż ten w planie, ale wiem, że taka kombinacja daje petardę w nodze w dniu zawodów.
Awatar użytkownika
infernal
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:36
Życiówka w maratonie: 3:42

Nieprzeczytany post

Nie zwróciłem na to uwagi szczerze mówiąc, choć męczy mnie aktualnie katar i kichanie po 5 razy w ciągu minuty.
Co do treningów - w ostatnim tygodniu już formy nie poprawisz, a możesz jedynie coś spieprzyć. Zmniejsz ilość i porządnie odpocznij przed startem. Zresztą, masz bardzo ładne PB(podpis) więc może przypomnij sobie/zerknij jak wtedy wyglądał Twój tydzień przed startem. Zastanów się, czy czułeś się wtedy wypoczęty czy nie.
Never say never, because limits, like fears, are often just an illusion.

Blog
Komentarze
5 km - 18:20 (09.04.21)
10 km - 38:36 (13.03.21)
HM - 01:30:48 (6.10.19)
M - 3:42:13 (22.04.18)
Kordyt
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

infernal pisze:Nie zwróciłem na to uwagi szczerze mówiąc, choć męczy mnie aktualnie katar i kichanie po 5 razy w ciągu minuty.
Co do treningów - w ostatnim tygodniu już formy nie poprawisz, a możesz jedynie coś spieprzyć. Zmniejsz ilość i porządnie odpocznij przed startem. Zresztą, masz bardzo ładne PB(podpis) więc może przypomnij sobie/zerknij jak wtedy wyglądał Twój tydzień przed startem. Zastanów się, czy czułeś się wtedy wypoczęty czy nie.
Wtedy trzymałem się norm tego ostatniego tygodnia i na same zawody biegło mi się o niebo lepiej niż na treningach, jednak tydzień później biegłem kolejne zawody na których biegło mi się jeszcze lepiej (odczuwalnie lżej i szybciej). W tygodniu między jednymi i drugimi zawodami zrobiłem lżejszą wersję poprzedniego tygodnia (w tym o jeden trening mniej).
To może zobaczę też w jakim stanie będą wtedy moje mięśnie, jak będą wyczerpane to zejdę z tonu.
5km - 18:41 (1.12.2018)
HM - 1:28:18 (14.10.2018)
M - 3:08:32 (6.10.2019)
Awatar użytkownika
b@rto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38

Nieprzeczytany post

Powiem tak - jeden potrzebuje np. rozruchu dzień wcześniej a inny 3 dni wolnych bez żadnego biegania. To jest indywidualne. Na pewno ostatni tydzień to nie czas na pełne akcenty i długie wybieganie. 30 minut BSa i 10 przebieżek to jest bardzo lekki trening.
ODPOWIEDZ