Bieg na 3km
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Cześć, zacznę od tego, że jestem bardzo początkującym biegaczem. Mam 24 lata, 175cm i 85 kg. Chciałbym do maja zrobić 3 km w 13 min. Aktualnie ograniczalem się tylko do siłowni i tylko masowalem, teraz jestem na etapie redukcji bo z takim ciężarem przy moim wzroście ciężko się biega. I teraz do sedna, aktualnie 3km biegnę bardzo słabo bo w 20 min przy czym dostaje zadyszki jakbym miał zejść na zawał. Chętnie wysłucha bardziej doświadczonych kolegów i koleżanek abym dał radę pobiec to co sobie zaplanowałem i nie zrobił sobie przy tym krzywdy. Dodam jeszcze, że nie wiem za bardzo jak się do tego zabrać.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
W Twoim wieku to nie będzie żadnym problemem osiągnięcie takiego czasu (chyba, że zadyszka nie wynika ze słabej kondycji a np. dysfunkcji oddechowej). Nie trzeba do tego jakichś wielkich umiejętności biegowych. Na pierwszym miejscu postawiłbym na jak największe zrzucenie wagi (jeżeli nie koliduje to z innym sportem) nawet 10 lub 15kg. Niska waga to same plusy w bieganiu: mniejsze obciążenie i większa ekonomika - a na 3km to jednak ma już znaczenie. Jeżeli masz problemy z biegiem to możesz zbijać wagę np. na orbitreku. Biorąc pod uwagę aktualny czas to jakakolwiek aktywność kondycyjna będzie powodowała szybki rozwój. Nie skupiaj się na tempie i na dystansie bo na to masz jeszcze dużo czasu. Spróbuj pobawić się w biegu, zobacz jak reaguje ciało na dłuższy krok albo większą kadencję. Postaraj się żeby ruch był lekki i naturalny a ciało rozluźnione. Zobacz w którym momencie ciało przestaje współpracować i pojawia się nadmierne przeciążenie. Lepiej biegać powoli ale poprawnie technicznie niż próbować wchodzić na siłę na wysokie prędkości i kaleczyć technikę biegnąć z językiem na wierzchu.