Endomondo możę źle doradzać?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Tengu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 59:15
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jestem ex wyczynowym koszykarzem (43l.) i ostatnio wziąłem się za bieganie. Ostatnie 2 miesiące biegałem troche "na czuja" tj 4xtyg w tym 1x interwały , 1x długi bieg (15-18km), 2x tempówka (8-10km). Stosowałem zasadę, że po długim biegu i po interwale robilem dzien przerwy.
Zaplanowałem sobie start w maratonie w okolicach lutego (może 4:15) i skorzystałem z Endomondo do utworzenia planu treningowego. Ku memu zdziwieniu oni zalecają w sobote długi bieg a w niedziele najmocniejsze interwały.
Proszę o opinię doświadczonych kolegów. Czy tak ma być? Osobiście skłaniałem sie ku opcji odpoczynku zarowno po długim biegu jak i interwałach ale może w LA są takie metody treningowe....
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Oczywiście masz rację. Endomondo to czarna skrzynka, nie wiadomo kto jest za te plany odpowiedzialny, raczej wszystkim odradzam stosowanie planów z endomondo.
Przy czym nie jest tak, że zawsze po teoretycznie trudnym treningu musi być dzień przerwy. Ja np polecam zawodnikom jednego dnia zrobienie interwału ale relatywnie oszczędnego (w sensie nie dużej liczby powtórzeń) a następnego dnia może się zdarzyć długi trening, i potem dzień przerwy. Ale jeśli obydwa bodźce są w swojej klasie trudne (bo przecież czasem interwał może być łatwy, załóżmy, że stać Cię na 10x1km w tempie X, to 3x1 km w tym tempie jest spoko), to na pewno nie robiłbym tak, że bez przerwy.
Tengu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 59:15
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dzięki za odpowiedź.
niestety zastosowałem się do zalecen endomondo i w niedziele naciągnąłem dwugłowy.
Zdecydowanie trzeba słuchać swojego przeczucia...
Awatar użytkownika
jacekww
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:27
Życiówka w maratonie: 3:53:44

Nieprzeczytany post

Tengu pisze:niestety zastosowałem się do zalecen endomondo i w niedziele naciągnąłem dwugłowy.
Zdecydowanie trzeba słuchać swojego przeczucia...
"W przeciągu najbliższych stu lat komputery wyprzedzą ludzi pod względem inteligencji" - Stephen Hawking
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To trochę dziwne co ci Endomondo ustawiło.
Mam Premium i na próbę ustawiłem plan na maraton.
Tak to wygląda u mnie (screen ostatnich tygodni):
Obrazek
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
ODPOWIEDZ