Kiedy dwugłowy wykonuje największą pracę?
- b@rto
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
- Życiówka w maratonie: brak
Zacząłem się zastanawiać kiedy, tzn. podczas jakiego "biegania", mięsień dwugłowy wykonuje największą pracę - tzn. co biegowego można wprowadzić, żeby ten mięsień jeszcze wzmacniać. Ćwiczenia statyczne w domu - ok, to też do zrobienia, ale jeśli można coś zrobić na treningu biegowym, to chyba lepiej.
Podbiegi? Chyba nie, bardziej czworogłowy zazwyczaj odczuwałem. Może zwyczajnie przebieżki lub sprinty pod górę?
Podbiegi? Chyba nie, bardziej czworogłowy zazwyczaj odczuwałem. Może zwyczajnie przebieżki lub sprinty pod górę?
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
A sprinty pod gore to nie podbiegi?
- rolin'
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Dwójki odpowiadają za grzebnięcie, więc chyba sprinty po płaskim.
BLOG - KOMENTARZE
5 km - 19:09 (01.09.18)
10 km - 38:28 (11.03.18)
HM - 1:25:11 (18.03.18)
M - 3:13:15 (09.09.18)
5 km - 19:09 (01.09.18)
10 km - 38:28 (11.03.18)
HM - 1:25:11 (18.03.18)
M - 3:13:15 (09.09.18)
- b@rto
- Zaprawiony W Bojach
Tak Adam, oczywiście że to są podbiegi, jednak można rozróżnić te dwie formy podbiegania. Nazwijmy "klasyczne" podbiegi - od 100 do powiedzmy 400 metrów, biegane żwawo ale nie na maksa, z obszerną pracą kończyn. Sprinty pod górę - 8-10 sekund na maksa.Adam Klein pisze:A sprinty pod gore to nie podbiegi?
- Jaca_CH
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 41:57
- Życiówka w maratonie: 3:28:03
Ekscentryczną czy koncentrycznąb@rto pisze:Zacząłem się zastanawiać kiedy, tzn. podczas jakiego "biegania", mięsień dwugłowy wykonuje największą pracę

Być może się mylę, ale skoro "czwórki" wykonują największą pracę na zbiegu (prace ekscentryczną) to "dwójki" zapewne odwrotnie - na podbiegu. No i chyba będzie to praca koncentryczna

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Miesnie pracują zawsze ekscentryczno-koncentrycznie. Na zbiegu więcej ekscentrycznie, bo na dol musi noga pokonać dłuższa droge i co za tym idzie większe obciążenie. Pod gore jest znowu odwrotnie, większa praca koncentryczna mięśni.Jaca_CH pisze:Ekscentryczną czy koncentrycznąb@rto pisze:Zacząłem się zastanawiać kiedy, tzn. podczas jakiego "biegania", mięsień dwugłowy wykonuje największą pracę![]()
![]()
Być może się mylę, ale skoro "czwórki" wykonują największą pracę na zbiegu (prace ekscentryczną) to "dwójki" zapewne odwrotnie - na podbiegu. No i chyba będzie to praca koncentryczna![]()
![]()
Jako ze poprawienie pracy ekscentrycznej poprawia automatycznie prace koncentryczna, dlatego lepsze sa zbiegi jak podbiegi. Problem jest w tym uzyskać takie obciążenia, zeby sprowokować adaptacje mięśni, musimy zbiegać bardzo szybko w dol. Malo kto takie cos potrafi, i brak takich umiejętności wiąże sie z dużym ryzykiem kontuzji. Efektywne sa tez bardzo długie zbiegi na prędkościach sub-maksymalnych... Ale gdzie znajdziemy zbiegi po 3-4-5-6km.
Najlepszymi ćwiczenia wspomagające na dwugłowe jest praca ekscentryczna (schodzenie z dużym ciężarem) na sile i ćwiczenia plyometryczne na usztywnienie mięśnia i ścięgna achillesa. Ta sztywność pozwala na polepszenie wykorzystania pracy ekscentrycznej w pracy koncentrycznej.
- b@rto
- Zaprawiony W Bojach
Rolli, a wieloskok?
-
- Zaprawiony W Bojach
Wieloskok jest rodzajem ćwiczeń plyometrycznych.b@rto pisze:Rolli, a wieloskok?
Rożnica jest w tym ze plyometria powinna być wykonana na maksymalnie krótkich czasie trwania miedzy rozkurczem i skurczem mięśni.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:59
- Życiówka w maratonie: 2:59:13
Chcesz dodatkowo wzmocnić nogi - ćwiczenia na siłę.
viewtopic.php?f=28&t=58398 Komentarze
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
W przypadku silnego odpychania się od podłoża. Można sobie to dość łatwo przeanalizować. Jeżeli stopa nie jest w pozycji ustalonej, to dwugłowy działa oczywiście jako zginacz kolana, ale... Jeśli stopa jest w pozycji ustalonej, czyli opiera się o podłoże (zablokowany jest jej ruch w kierunku większego zgięcia kolana), to dwugłowy będzie przenosił wtedy całe ciało nad jego przyczepem początkowym i przesuwał je wprzód względem zablokowanej stopy. Ten mechanizm do granic wytrzymałości doprowadzają sprinterzy, stąd jeśli im coś strzela to właśnie dwugłowe.
W przypadku amatorów szuraczy również występuje ten mechanizm. W mniejszym nasileniu ale dłuższym trwaniu, bo można tak biegać maratony, nie czując nawet pracy czworogłowych, gdyż przy takim sposobie lokomocji nie są one w pełni angażowane. Dopiero po maratonie taki szuracz czuje czwórki, co podpowiada, że zazwyczaj słabo z nich korzysta na co dzień.
Zupełnie inaczej przedstawia się sprawa, gdy korzystamy w pełni z czworogłowych, ale to już inny temat.
W przypadku amatorów szuraczy również występuje ten mechanizm. W mniejszym nasileniu ale dłuższym trwaniu, bo można tak biegać maratony, nie czując nawet pracy czworogłowych, gdyż przy takim sposobie lokomocji nie są one w pełni angażowane. Dopiero po maratonie taki szuracz czuje czwórki, co podpowiada, że zazwyczaj słabo z nich korzysta na co dzień.
Zupełnie inaczej przedstawia się sprawa, gdy korzystamy w pełni z czworogłowych, ale to już inny temat.
- Arek Bielsko
- Zaprawiony W Bojach
Na dwugłowy (oraz poślad) to wg mnie jednym z najlepszych (najskuteczniejszych i najcięższych) ćwiczeń jest martwy ciag klasyczny ze sztanga lub jednonóź z hantelka
"co nas nie zabije, to nas wzmocni"
"odrobina cierpienia jeszcze nikomu nie zaszkodziła"
"odrobina cierpienia jeszcze nikomu nie zaszkodziła"
-
- Zaprawiony W Bojach
Yahoo, Hamstring strzela zawsze przy maksymalnej pracy prostowania nogi w fazie lotu. Lomabardische paradox (Juz kiedys na ten temat dyskutowaliśmy) Sam tez musiałem to przeżyć. Strzela dokładnie wtedy, kiedy noga w locie jest najbardziej z przodu.yacool pisze:Ten mechanizm do granic wytrzymałości doprowadzają sprinterzy, stąd jeśli im coś strzela to właśnie dwugłowe.
Reszty nie komentuje bo mi sie pomylił mięsień dwugłowy z mięsień podudzia w mojej poprzedniej wypowiedzi (w innym jezyku inaczej sie nazywa, dlatego ta pomyłka)
-
- Zaprawiony W Bojach
Dobre ale lepszy jest dla mnie Nordic LowerArek Bielsko pisze:Na dwugłowy (oraz poślad) to wg mnie jednym z najlepszych (najskuteczniejszych i najcięższych) ćwiczeń jest martwy ciag klasyczny ze sztanga lub jednonóź z hantelka
https://www.youtube.com/watch?v=4WFw0bMdmrk
-
- Wyga
Dwugłowy odpowiada za zginanie kolana i prostowanie biodra (to o czym pisze Yacool) wspólnie z posladkowymi.
Zestaw podstawowy na tą grupę to ciągi i siady w różnych konfiguracjach. Przy czym zabawy w ciągi na jednej nodze to trzeba najpierw opanować koordynacyjnie zanim zacznie się je robić z obciążeniem.
Nordic lower bardzo dobry, ale to już ćwiczenie izolacyjne (na dwugłowy) . Dla kogoś kto zaczyna przygodę z cwiczeniami silowymi lepsze powinny być ruchy wielostawowe i złożone.
Zestaw podstawowy na tą grupę to ciągi i siady w różnych konfiguracjach. Przy czym zabawy w ciągi na jednej nodze to trzeba najpierw opanować koordynacyjnie zanim zacznie się je robić z obciążeniem.
Nordic lower bardzo dobry, ale to już ćwiczenie izolacyjne (na dwugłowy) . Dla kogoś kto zaczyna przygodę z cwiczeniami silowymi lepsze powinny być ruchy wielostawowe i złożone.