2 miesiace temu narzekałem na zbyt wysokie tetno. Bylo tak ze przy dosc spokojnym biegu moje tętno osiagalo wysokie wartości co też niekoniecznie przekladalo się na subiektywne odczucia. Pozniej z czasem tetno stopniowo sie obniżalo totez zaczalem biegac nieco szybciej w czasie treningów.
Bieg na 90% byl problematyczny w takim sensie ze cislem dosc mocno a tetno bylo i tak nieco za niskie. To sie w tamtym tygodniu zmienilo. W tamtym tygodniu w piatek byl bieg z odcinkami na 90% i tym razem musialem sie hamowac bo tetno robilo sie za wysokie. W sobotę birglem pomalu a tetno szalalo w górę. Lekkie przyspieszenie to juz o 15 uderzen skakalo w górę.
W niedziele mialem biec 2h i nie dalem za bardzo rady. Pierwszy 1 km i tetno juz do 150 biło i bylo c kazdym km coraz gorzej. Druga polowa biegu wygladala juz tak ze bieglem w tempie 5:30 a tetno trsymalo sie w granicach 155-165. Tez sie potwornir męczyłem akurat wtedy, ale mysle ze to od tego ze bylo jednak goraco. Dla porownania tydzien przed tym slabym birgirm tempp srednie 4:53 i tetno srednie 147. Oba biegi czasowo takie same no i w tym wczesniejszym temperatura byla o 4 stopnie nizsza. Myslalem ze to z upalu, z przemeczenia. Zrobilem odpoczynek - w tym tygodniu ttlko 2 krotkie lekkie biegi i nadal jest wysokie tetno.
Jak 2 tygodnie temu pierwszy km biegu nie przekraczalem 138 bpm tak teraz pierwsze 300m i juz jest 146 i idzie w gore.
Czy takie okresy w treningach tez wam sie zdarzaja czy to rwczej jakas anomalia ?
Skoki tetna
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Ja osobiście nie zwracam na to uwagi i podczas treningu kieruję się samopoczuciem (z poprawką na pogodę i ogólny nastrój/zmęczenie). Cyferki oglądam po treningu, a tylko podczas zawodów.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:30
- Życiówka w maratonie: 3:44:25
Kordyt.
Od ilu lat juz biegasz?
Jak czesto biegasz?
I jak wyliczyles HRmax skoro wiesz, ze biegasz na 90%.
Jaki masz pulsometr?
Wysłane z mojego DUK-L09 .
Od ilu lat juz biegasz?
Jak czesto biegasz?
Jaki masz pulsometr?
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
-
- Zaprawiony W Bojach
Yahoo
Od ilu lat juz biegasz?
Od 4 lat, przy czym początkowo to było takie sobie bieganie 1-3x na tydzień.
Jak czesto biegasz?
Od października do kwietnia 4x na tydzień od kwietnia do czerwca 3x /tydzień. Od czerwca 5x/tydzień.
Z biegu na 5 km z tempa, a później sprawdziłem jakie tętno mam przy innych tempach, przy pomocy kalkulatora dopasowałem najbliższy model, gdzie HRmax wychodzi między 185, a 189.
Taka metoda jaka jest na stronce dała mi HRmax tylko na poziomie 180, a nie sądzę, żeby to było maksymalne. Na zawodach na których miałem pulsometr, było wtedy zimno i padał deszcz, ja bez problemu przekraczałem pod koniec tę wartość a hamowałem się żeby tętno nie szło jeszcze wyżej.
Jaki masz pulsometr?
Pasek na klatkę piersiową Polar M400.
Od ilu lat juz biegasz?
Od 4 lat, przy czym początkowo to było takie sobie bieganie 1-3x na tydzień.
Jak czesto biegasz?
Od października do kwietnia 4x na tydzień od kwietnia do czerwca 3x /tydzień. Od czerwca 5x/tydzień.
Z biegu na 5 km z tempa, a później sprawdziłem jakie tętno mam przy innych tempach, przy pomocy kalkulatora dopasowałem najbliższy model, gdzie HRmax wychodzi między 185, a 189.
Taka metoda jaka jest na stronce dała mi HRmax tylko na poziomie 180, a nie sądzę, żeby to było maksymalne. Na zawodach na których miałem pulsometr, było wtedy zimno i padał deszcz, ja bez problemu przekraczałem pod koniec tę wartość a hamowałem się żeby tętno nie szło jeszcze wyżej.
Jaki masz pulsometr?
Pasek na klatkę piersiową Polar M400.
5km - 18:41 (1.12.2018)
HM - 1:28:18 (14.10.2018)
M - 3:08:32 (6.10.2019)
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:30
- Życiówka w maratonie: 3:44:25
Jak biegasz juz od dawna, to nie patrz na ten wzor na wyliczen HRmax, malo jest prawdopodobne, ze sie bedzie zgadzała.
Jedynie na zawodach mozna to sprawdzić.
A bateria w pulsometrze jest nowa?
Biegales moze z innym pulsometrem, jak nie, to po biegan i sprwdz.
A masz odpowiednia regenerację, i nie przystępujesz do kadego treningu juz zmeczony?
Jedynie na zawodach mozna to sprawdzić.
A bateria w pulsometrze jest nowa?
Biegales moze z innym pulsometrem, jak nie, to po biegan i sprwdz.
A masz odpowiednia regenerację, i nie przystępujesz do kadego treningu juz zmeczony?
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
-
- Zaprawiony W Bojach
Wczoraj powtorzylem trening z poprzedniej niedzieli. Tez 2h biegu, ale juz bylo dobrze. Srednie tetno 151 i tempo 4:50. I powiem szczerze że bardziej bieglem na subiektywne odczucia bo czułem się bardzo dobrze i nie czulem się w ogole zmęczony po tym biegu. Moze faktycznie to kwestia temperatury a i tez wczesniej braku regeneracji. W tamtym tygodniu ja sie załatwiłem chyba treningiem w piatek bo to było 15 min biegu umiarkowanego a potem 6 min 90% i 5 min 75% - lacznie 8 cykli. Co daje łącznie 103 min biegu, wtedy tez był bardzo ciepły wieczór ja nie mialem wody i chyba za mocno bieglem bo te szybsze tempa to byly miedzy 3:45, a 4:20. Jak tak teraz sobie o tym myślę to wtedy musialem ostro przeciazyx organizm i dlatego w kolejne dni bylo tak słabo.... 

5km - 18:41 (1.12.2018)