FBW a bieganie

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
wrobeladam31
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 55
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dzień Dobry,

Przygotowuję się do biegu na 10km i mam w planie biegać 3 razy w tygodniu.

Czy FBW wykonywane raz w tygodniu będzie wystarczającym uzupełnieniem biegania, jeśli nie zależy mi na rozbudowie masy mięśniowej ?

Pozdrawiam
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

To zależy jakie masz cele. Jeśli bez wielkiej napinki na wynik, to i bez treningu siłowego sie przygotujesz.
Im lepszy wynik chcesz zrobić tym większe znaczenie może mieć siła.
wrobeladam31
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Chciałbym osiągnąć czas ok. 50 minut (obecna życiówka 54).

Czy jeśli w planie FBW mam 4 serie ćwiczeń na nogi (przysiady/wykroki z hantlami) to unikać treningu FBW na dzień przed trenigiem biegowym,czy nie będzie to mieć większego znaczenia ?
alyjen
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 52:00

Nieprzeczytany post

Jak będziesz zwiększał obciążenia lub ilość powtórzeńi to zwykle następne kilka dni jest ciężkie. W kolejnych tygodniach, przynajmniej u mnie nie było istotnej różnicy jak szedłem biegać po treningu nóg.
Co do ćwiczenia FBW raz w tygodniu, to trochę sztuka dla sztuki, oczywiście efekty lepsze niż nie ćwiczenia wcale ale jeżeli ćwiczysz stałym zestawem ćwiczeń to przynajmniej 2x w tygodniu byłoby dobrze, optymalnie 3x. Brak rozwoju masy mięśniowej to kwestia diety (na utrzymaniu/deficycie i tak za bardzo nie urośniesz) i nie szaleniu z obciążeniami.
wrobeladam31
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Rozumiem. A jeśli ćwiczę ten FBW już raz w tygodniu to warto ćwiczyć tym samym zestawem, czy lepiej zmieniać ćwiczenia z treningu na trening?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Jestes jak rozumiem młody, zrób czasem jakieś ćwiczenia dynamiczne.
https://bieganie.pl/?cat=2&id=724&show=1
alyjen
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 52:00

Nieprzeczytany post

wrobeladam31 pisze:Rozumiem. A jeśli ćwiczę ten FBW już raz w tygodniu to warto ćwiczyć tym samym zestawem, czy lepiej zmieniać ćwiczenia z treningu na trening?
To zależy, nawet jak się zmienia ćwiczenie to zwykle dotyczy dalej tej samej partii ciała. Czyli, będziesz miał (w uproszczeniu) coś na plecy, klatę, ramiona, nogi, brzuch itd. nawet jak będziesz używał do tego różnych ćwiczeń. Nawet proste ćwiczenie na biceps można zaatakować na kilka sposób. Ja zmieniam zestaw mniej więcej co 4 tygodnie i nie zmieniałbym zestawu częściej. Szczególnie przy bardziej złożonych, wielostawowych ćwiczeniach to samo dobre opanowanie techniki i trening układu nerwowego zajmie Ci ileś sesji a ciągła zmiana ćwiczenia tylko ten czas wydłuży.
wrobeladam31
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Panie Adamie,czyli np. mogę wykonać te ćwiczenia (bez dwóch ostatnich z powodu braku sprzętu) po rozgrzewce przed głównym treningiem biegowym raz w tygodniu ?

Panie Alyjenie,spróbuję na razie wykonać 4 takie same treningi FBW na przestrzeni 4 tygodni żeby poznać dobrze technikę ćwiczeń tak jak radzisz,następnie wprowadzę drobne zmiany,lub jeśli dam radę czasowo wprowadzę drugi trening FBW w tygodniu.

I mam jeszcze jedno pytanie odnośnie rozgrzewki i rozciągania przed treningami:

-Czy warto rozciągać się ok. 20 min. po każdej jednostce (4x w tygodniu),czy mniejsza liczba rozciągań wystarczy ?
-Jaka powinna być długość truchtu przed i po bieganiu żeby optymalnie przygotować organizm do wysiłku i schłodzić go po treningu ?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Wszelkie ćwiczenia powinieneś robić PO bieganiu.
ODPOWIEDZ