Początki treningu
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam, miesiąc temu zacząłem treningi biegowe. Staram się trenować 3 razy w tygodniu (wtorek, czwartek, sobota). Z treningu na trening poprawiam swoje czasy oraz zauważyłem wzrost średniego tempa. Chciałbym się jednak zapytać bardziej doświadczonych ode mnie czy mój obecny trening ma sens w dłuższej perspektywie. Dotychczas starałem się biegać z treningu na trening dłuższy dystans ( różnica np.200,400m), ale zauważyłem, że na treningu we wtorek biega mi się najlepiej i mogę podkręcić tempo bez trudu. Natomiast w sobotę już czuję się zmęczony i biega mi się gorzej. Dystans, który przebiegam to powyżej 6km ( czyli trening zajmuje mi obecnie powyżej 30 minut). Zauważyłem również, że pod koniec biegu nie mam już sił na finisz i "człapię" do końca. Dlatego chciałbym się dowiedzieć czy obecne treningi (3x bieżnia) dadzą lepsze efekty, czy jednak wprowadzić do treningu np.sprinty lub podbiegi itp. Zależy mi najbardziej na poprawieniu tempa oraz szybkości średniej i maksymalnej. Pozdrawiam
Myślę że to nie jest jeszcze moment na podbiegi czy sprinty , biegasz dopiero od miesiąca , na razie biegaj tak jak biegasz 3 w tygodniu i co kilka tygodni zwiększaj dystans o 5-10% , na razie pracuj nad wytrzymałością , aby się zwyczajnie wybiegać , na pracę nad szybkością i siłą przyjdzie jeszcze czas jak przebiegnięcie 10km , czy 40km tygodniowo nie będzie dla Ciebie problemem .