Trening uzupełniający - joga

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Liga
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć,
zacząłem biegać na początku marca, postępy są, wkręciłem się dość mocno. Szukam jakichś fajnych opcji treningu uzupełniającego i mój zapał kieruje się w stronę jogi. Może ktoś polecić jakiś fajny program jogi, ukierunkowany pod bieganie? Nie ukrywam, że czasami mam problemy motywacyjne i dobrze się u mnie sprawdzają wszelkie predefiniowane programy, narzucające aktywność, najlepiej w formie aplikacji mobilnej.

obecnie biegam około 25km/tydzień,w tempie ~6min/km. Mam 34 lata i wciąż lekką nadwagę (76 kg/172cm),choć udało się zejść 4kg i w obwodzie z rozmiaru m+ do s.
New Balance but biegowy
alyjen
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 52:00

Nieprzeczytany post

Joga jest ogólnie dobra dla osób, które pracują na siedząco i na pewno nie zaszkodzi ale czy jakieś szczególne synergie z bieganiem występują to nie wiem. No i polecałbym raczej poszukanie jakiś zajęć grupowych np. z ashtangi i przynajmniej raz w tygodniu ćwiczyć pod okiem kogoś kto się na tym zna a pozostałe 5 dni (ideałem jest ćwiczenie 6x w tygodniu) można ćwiczyć w domu ;) pozycje są stałe w stałej kolejności i po paru miesiącach/latach można nabrać niezłej wprawy ;)

Ćwiczenia, które mają duże synergie z bieganiem to np. core stability, wpisz w yt lub google i znajdziesz dosyć programów z ładnie opisanym progresem i możesz coś takiego zaplanować.
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

alyjen pisze:Joga jest ogólnie dobra dla osób, które pracują na siedząco i na pewno nie zaszkodzi ale czy jakieś szczególne synergie z bieganiem występują to nie wiem. No i polecałbym raczej poszukanie jakiś zajęć grupowych np. z ashtangi i przynajmniej raz w tygodniu ćwiczyć pod okiem kogoś kto się na tym zna a pozostałe 5 dni (ideałem jest ćwiczenie 6x w tygodniu) można ćwiczyć w domu ;) pozycje są stałe w stałej kolejności i po paru miesiącach/latach można nabrać niezłej wprawy ;)

Ćwiczenia, które mają duże synergie z bieganiem to np. core stability, wpisz w yt lub google i znajdziesz dosyć programów z ładnie opisanym progresem i możesz coś takiego zaplanować.
Albo pilates, tez spoko alternatywa jako dodatek do biegania.

Wysłane z mojego DUK-L09 .
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
Duncan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ze swojej strony bardzo mocno polecam kalistenikę, byłem zszokowany efektami jakie daje.
Awatar użytkownika
Piotrolll
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 33:18
Życiówka w maratonie: 02:35:54

Nieprzeczytany post

Ja stosuję jogę jako trening uzupełniający do biegania i bardzo sobie chwale. Bieganie + praca siedząca + siłownia niesamowicie mnie spinają, a joga daje wręcz ulgę. Osobiście polecam :)
[b]Instagram:[/b] [url]http://www.instagram.com/biegnepo230.pl[/url]
[b]Fanpage:[/b] [url]https://www.facebook.com/Biegnepo230[/url]
[b]Blog:[/b] [url]https://biegnepo230.pl/[/url]
[b]-5k:[/b] 16:38
[b]-10k:[/b] 33:18
[b]-HM:[/b] 01:12:57
[b]-M:[/b] 02:35:54
mpruchni
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zdecydowanie polecam na początek zajęcia w grupie pod okiem kogoś doświadczonego i to co najmniej 2x w tygodniu - sam nie będziesz w stanie wykonać poprawnie pozycji. A skoro masz problemy motywacyjne, to również nie będziesz w stanie się zmusić do pełnego zaangażowania i wytrzymania odpowiednio długo zdecydowanie niekomfortowych asan. Bez tych elementów sprawa traci sens.
W odróżnieniu od przedmówcy nie polecam asztangi - http://www.joga-joga.pl/pl155/teksty185 ... dek_rychli. Reszta zależy od tego, do czego ci ta joga potrzebna. Jeżeli chcesz się porozciągać, poprawić ogólną kondycję, trochę popracować nad sylwetką (również w biegu) i znacząco zmniejszyć ryzyko kontuzji, Iyengara będzie bardzo ok. Jeśli ma być mocnym dodatkowym bodźcem - nie wiem.
alyjen
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 52:00

Nieprzeczytany post

@mpruchni - dzięki! bardzo dobry tekst
ODPOWIEDZ