Maraton od mniej niz zero?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
djmg
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam.
Jak w temacie... przeszla mi przez glowe mysl o maratonie. Jakie waszym zdaniem ktos taki jak ja ma szanse i jak powinien wygladac trening ? Czy jeden rok wystarczy ?

Wiek 30
187cm
84kg

Wazylem juz 105 kg zszedlem do 88.... potem znowu 100kg i teraz w 3 miesiace zszedlem na 84
Praktycznie tylko dieta (dość ostra)

Sport... 10lat bez sportu. Wczesniej ponadprzecietne umiejetnosci i wyniki. Siatkowka pilka plywanie koszykowka... wsady na 3.05cm z dwoch nog z miejsca... wiec potencjal chyba był
Od roku 0 alkoholu
Papierosy nadal
Od 3 tygodni codziennie cwiczenia ogolnorozwojowe

Tydzien temu przebieglem kilometr w 7minut z przerwami. Tak ze kondycja na minusie.

Pisze tego posta na szybko. Wiecej info dopisze pozniej

Edit.
Chcialbym cos dopjsac ale nie bardzo w sumie wiem co.

Szukam po forach i na necie jakis magicznych treningow na bieganie. Ale mysle , ze przy mojej minusowej kondycji trzeba poprostu codziennie cos robic.

Narazie korzystam z silowni plenerowej i w domu troche doprawiam sie hantelkami. Wysilek praktycznie bez przerw przez okolo 1h30min... tzn przerwy robie takie normalne na napicie sie, czy zmiane muzyki w sluchawkach...
Zastanawiam sie czy nie zaczac najpierw np. Biegac a potem silownia plenerowa.

Mam pytanie jeszcze co do fajek... znacie kogos kto biega maratony i pali fajki ? Hehe...
Chyba bedzie trzeba zrezygnowac z palenia nie?
Alkohol odstawilem od roku nie wypilem nawet grama alkoholu przy wczesniejszym spkzywaniu go codziennie.
PKO
yaaceek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Było tego sporo już w temacie np:
http://bieganie.pl/?cat=13&id=1791&show=1
Bierz plan i go realizujesz porządnie. Nie ma innych środków, a tym bardzie cudownych.
Jest też obok kilka wątków, że może jednak nie maraton, a najpierw 5 czy 10km. Poczytaj.

Czasem wypowiada się tutaj osoba co grała w kosza i bieganie idzie mu bardzo dobrze, więc rokuje.

Himalaiści palą i dają radę na 8tyś, to w maratonie nie powinno być przeszkodą :oczko:
paweu92
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Od razu maraton? Ja zacząłem biegać w styczniu 2016 i dopiero teraz na jesień idę na maraton, a też wcześnie grałem 12 lat w piłkę + ręczna + bieganie na krótkich dystansach. Musisz dostosować organizm do takich obciążeń bo tak to kontuzje raz dwa ;)

Ja paliłem i biegałem, w półmaratonie nabiegałem 1:35 a potem zapaliłem fajeczkę ;)
Teraz rzuciłem, nie widzę jakiś różnic w wydolności z fajkami czy bez ale warto rzucić dla samego zdrowia ;)
Pixa
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:09
Życiówka w maratonie: 4:11:10

Nieprzeczytany post

Znam gościa, który pali jak smok, a biega maratony w nieco ponad 3h. Tak więc da się, niemniej jednak niepalenie pomaga w osiąganiu wyników ;-) Będziesz wiedział czy rok czy wystarczy jak zaczniesz zaliczać długie wybiegania i jakieś półmaratony, ale nie jest to nieosiągalne.
Biegam od lipca 2017
5 km - 21:10 (IX 2019)
10 km - 44:09 (III 2020)
HM - 1:42:42 (VI 2019)
M - 4:11:10 (IX 2019)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ