Keri pisze:...Jeśli będziesz dobrze to wykonywał, to niejako masz dwa w jednym koordynację oraz sprężynę. Polecam
Dziękuje.
Logadin pisze:Kwestia taka czy właśnie chcesz po prostu nawalać planki, brzuszki itp. czego masz w sieci od groma czy skupić się na 'zmiękczaniu' ciała i ścieżce yacool'a - która nie jest tak przejrzyście opisana.
Jedno nie wyklucza drugiego. Tak mi się wydaje. Tzn, mam na myśli ćwiczyć w jeden dzień np. trening wzmacniający, a w inny skupić się na sprężynie, zmiękczaniu. O ile znajdę przykłady-tak wiem, to co powyżej. Jednakże jak sam napisałeś, ścieżka Yacoola nie jest taka obvious.
yacool pisze:infernal pisze:...
Chęć popraw jest - choć samo założenia tematu nie wystarczy. Trzeba zacząć robić, wykonywać. Więc pytam, i tak odnoszę wrażenie że nikt tutaj nie napisze co komuś pomogło biegać lepiej, szybciej. Spowodowało lepszą dynamiczność. Że takiemu żółtodziobowi jak ja może dużo dać ćwiczenie sprężystości. Spowoduje lekkość. Wiedza kosztuje... Ale dobra, odbiegam od meritum.
Rozumiem, że określenie serii czy powtórzeń to zły przykład ale z drugiej strony jak to definiować? Czasem? Poświęcę 1-3 razy w tygodniu po godzinne na ćwiczenia uzupełniające - a dla jednych bazowe, podstawy. Osobiście nie widzę nic złego stawianiu sobie takich celów. Nie wszyscy jak mają zrobić 10 powtórzeń to zrobią te 10 powtórzeń na odpier. Bo chyba tak to postrzegasz.
Bo skąd Ci ludzie mają czerpać wiedzę? Skąd taki ja, tuptający asfaltowiec ma wiedzieć z czym to się "je"? W większości i tak dostaną wiedzę typu "biegaj, a samo przyjdzie". Jak ktoś się zagłębi dostanie informację "biegaj podbiegi, interwały, drugi zakres. Dodatkowo dodaj brzuszki, jakieś wzmocnienie core".
@edit
trening funkcjonalny (4)
https://www.youtube.com/watch?v=Re9bf6TG1PY mnie zaintrygował