HRmax bieganie vs HRmax rower

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
mxk
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

W tym roku nie miałem okazji sprawdzić swojego HRmax podczas biegu, jednak udało mi się nieźle pociągnąć na rowerze. I tak się zastanawiam czy HRmax wyznaczone na rowerze będzie identyczne z tym biegowym?
Obrazek
PKO
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie będzie.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
Awatar użytkownika
mxk
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Które będzie wyższe?
Obrazek
Awatar użytkownika
C80
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 51:27
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Heh, jestem akurat po dwóch intensywnych treningach. W niedzielę miałem bieg na 15km podczas którego osiągnąłem maksymalny puls 193 i koło 190 było dość rozciągnięte w czasie. Pewnie byłbym w stanie podciągnąć jeszcze wyżej lecąc na końcówce "w trupa".

Na rowerze też jeżdżę dużo, średnio 150km do ponad 200km tygodniowo. Dzisiaj zrobiłem intensywny trening na góralu. Godziny trening do pieczenia mięśni dał mi maksymalny puls na poziomie 174 i był to właściwie pik, bo na dłuższym odcinku trzymało się koło 165-170. Ciężko byłoby dobić do 185-190 lecąc na prawdę na maksa, do wywrotki.

Więc podsumowując, biegowe będzie raczej wyższe.
Awatar użytkownika
jarjan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

na rowerze nigdy nie osiągniesz takiego HRmax jak podczas biegu - zbyt mało grup mięśniowych zaangażowanych,
z kolei, wyższe HRmax niż podczas biegu możesz wyciągnąć, podobno, podczas narciarstwa biegowego - większa ilość grup ... itd. ;)
Biegam, więc jestem. :)

pozdrawiam
Jarosław
ilion
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Oczywiście masz rację, co nie znaczy, że rower ma mniej zalet, bo nie obciąża tak stawów jak to ma miejsce podczas biegania.
Jak ktoś lubi dużo jeździć, i jeździ głównie po szosie, ale zdarzają mu się też inne trasy, to dobrym rozwiązaniem są rowery fitness, które są połączeniem typowych szosówek oraz rowerów górskich. Nie mają amortyzacji w siodełku czy w w widelcu przednim, przez to są lżejsze, co ułatwia jazdę, zwłaszcza na tych większych dystansach, umożliwiają też rozwijanie wększych prędkości.
Chodzi konkretnie o te tutaj rowery: https://www.zico-bike.pl/fitness
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ