Trening biegowy, powrót do piłki nożnej

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
nickT
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Na początku chciałbym się przywitać, ponieważ jestem tu pierwszy raz :)

Szukałem podobnego tematu, ale jakoś nie bardzo potrafiłem znaleźć.
Mam 23 lata, 183cm wzrostu oraz około 83/84 kg wagi. Około 6 lat temu trenowałem piłkę nożną, dość intensywnie bo 5 razy w tygodniu trening + sobota mecze. Przez kolejne 4 lata (tj. okres 6-2 lata temu) spędzałem aktywnie czas, ale już nie trenowałem w klubie piłki, bardziej orlik od czasu do czasu itp., generalnie nie miałem problemu z wydolnością. Od niedawna nadeszła mnie myśl, żeby wrócić do piłki bo jakoś mi jej brakuje w moim życiu i chciałbym coś pograć. Mógłbym grać w klubie w B klasie. Problem polega na tym, że od czasu studiów, czyli od jakichś 2-3 lat palę papierosy. Do tego siedzący tryb życia, bo wybrałem studia informatyczne i z moją wydolnością nie jest najlepiej, a powiedziałbym nawet że źle. W czasie, gdy aktywnie jeszcze spędzałęm czas ważyłęm około 67 kg i mam wrażenie, że moje mięśnie zatrzymały się do "obsługiwania" takiej wagi, ponieważ w tym momencie jakiś mocniejszy sprint czy coś podobnego, to strasznie "palą" mięśnie nóg. Moje pytanie brzmi, czy jest jeszcze jakaś szansa dla mnie? :P Chodzi mi o to, żeby w jak najkrótszym czasie przygotować moje ciało do wysiłku o charakterystyce piłki nożnej. Czyli różne przyspieszenia, zrywy, trucht, sprint, no generalnie wszystkie rodzaje wysiłku jakie można spotkać w piłce nożnej, bo bardzo bym chciał wrócić do trenowania. Drugim moim celem jest poprawienie sylwetki, bo brzuszek trochę wyszedł do przodu i bardzo źle się z nim czuję.

Bardzo proszę o jakąkolwiek pomoc i z góry też za nią dziękuję. :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ