Jak przygodować się fizycznie na studia AWF?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
sweter100
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam serdecznie. :hejhej:
Coś o mnie. Od małego zawsze uwielbiałem uprawiać sporty o dziwo nigdy nie uczęszczałem do jakiś klubów sportowych z reguły bazowałem na treningach szkolnych i zawodach. Od najmłodszych lat można powiedzieć, że jestem troche takim samoukiem. W gimnazjum moja aktywność fizyczna była najmniejsza ze wszystkich okresów. Natomiast w szkole średniej stałem się dużo bardziej ruchliwy. Rok temu skończyłem szkołę średnią i postanowiłem sobie dokładnie przemyśleć co chcę robić w życiu (robiąc rok przerwy od nauki). Po namyśle doszedłem do wniosku, że chciałbym studiowac wychowanie fizyczne na uczelni w Białej Podlasce. Szczerze w życiu interesował mnie tylko sport ogladanie piłki nożnej, siatkówki, lekkoatletyki itd. Wielką przyjemność sprawia mi, także każda aktywność fizyczna no może nie każda zawsze duzy problem sprawiały mi treningi siłowe, pompki, podciągania itp. Uwielbiam bardzo gry zespołowe. W szkole średniej ważyłem 97kg przy jakiś 186cm. Pewnego razu postanowilem to zrzucic w okres wakacyjny 2-3miesiace biegajac prawie codziennie 5km, trenując pilkę nożną oraz siatkówkę i udalo mi się schudnąć do 78kg. Aktualnie jestem prawie 21letnim mężczyzną o wzroście 188cm i wadze 80-82kg. Do dzisiaj biegam dystans 5km oklolo 2-3x czasem raz w tygodniu , robię brzuszki skośne i zwykle 2 serie po 3*20 oraz pompki 2 serie 3x15 na dzień i zacząłem robić areobiczną 6 Weidera, raz na 2-3 tygodnie chodzę na basen oraz sporadycznie chodzę na treningi siatkarskie :jatylko:
Przechodząc do sedna chciałbym przygodować się do egzaminów wstępnych lekkoatletyki. Chodzi mi głównie o poprawę czasu na 1500m oraz 100m. Oczywiście w te treningi chciałbym wpleść basen, na który zamierzam chodzić zdecydowanie częściej, gdyż także z tego będą zaliczenia wstępne. Myślałem, także nad tym czy by może się zapisać do jakiejś siłowni, ale to nie wiem jak z czasem(praca i jeszcze samowolnie podchodzę do matury z jednego przedmiotu w celu podwyższenia wyniku). Mam zamiar, także zakupić kulę treningową do "pchnięcia kulą", ale to głównie by się oswoić ze sprzętem podpatrzeć jakieś techniki rzutowe i jakoś delikatnie się przygotować by nie wyjść na idiotę, który z 2-3 razy w życiu pchał kulą :hej:
Wracając do treningów biegowych robiłem tylko jeden pomiar na 1500m wyszedł on dość słabo 5.40min, ale robiłem go po półtorej tygodniu braku aktywności fizycznej mozna powiedzieć bez wielkich przygotowań w -10*C i mam wrażenie, że się ostro podpalilem na początku i na koniec brakowało sił oraz nieodpowiadało mi chłodne powietrze. Brakowało mi takiej lekkości biegowej jaką miewałem w wakacje. Jakie polecilibyście mi treningi na 1500m? Troche czytałem, że interwały to dobry pomysł oraz bieganie długich dystansów równym tempem? :usmiech:
A co jesli chodzi o sprint na 100m? Słyszałem, że dobre są podbiegi oraz skipy ABC? Jeszcze nie robilem rzadnych aktualnych pomiarów. :usmiech:
Sumując jak to wszystko umieścić w kalendarzu by to miało sens? Chodzi mi głównie o treningi 100m, 1500m i basen zaliczenie na 50m. Miewam czasami myśli, że sobie tam nie poradzę :niewiem: Jeśli chodzi o naukę głupi jakiś nigdy nie byłem nad wyraz super inteligentny, także nie. Znajomi mi mówią, że jestem osobą, która by sobie poradzila na studiach. Głównie pewnie stwierdzają to po tym, że do każdej czynności się przykladam i niby jestem "ogarnięty". Od jakiegoś czasu jestem na maxa zmotywowany by poprawić kondycje i czasy. Mam wrażenie, że moim atutem może być wszechstronność. Zawsze jak jakiegos sportu się dotykałem to najgorszy w nim nie byłem, ale rekordów w nich nie kręciłem. Liczę na pomoc z góry dziękuję. Może to zabrzmi dziwnie, ale lubie współpracować z dziecmi :hahaha:
PKO
Awatar użytkownika
SZYBKIBILL
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Chłopie na spokojnie sobie poradzisz! z takim przygotowaniem nie ma co panikować :) znam takich co poszli na AWF z partyzanta , a sport trenowali czy bardziej uprawiali na własne potrzeby ... dostali się i skończyli studia .
Bartek_91
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Przez pierwsze 2-3 miesiące poprawiłem się z 50 sekund na 41 w pływaniu kraulem a wystarczyło robić ok 10 basenów tygodniowo :hej: . Wytrzymałość na 1500 m też na pewno poszła w górę. Także trening pod pływanie już masz :hej: będziesz robił trochę więcej może wyjdzie lepiej ale nie obiecuję. Podobnie jest z bieganiem. Przeszukaj forum i weź przykładowy plan pod średnie dystanse. Biegając co drugi, trzeci dzień zrobisz już progres wystarczający na AWF. 5.40 to średnio - dobry wynik jak na studenta. Najlepsi biegali ok 5 min.
Półmaraton Gdańsk 1:26:26 (2019), 1:26:58 (2021), 1:26:58 (2022);
Garmin Ultra Race 27 km 2:12:16 (2022);
Maraton 3:18:36 (2022)

viewtopic.php?f=28&t=59454
sweter100
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki wielkie za pomoc :hejhej: Dzisiaj własnie byłem na basenie i sprawdzałem sobie czasy na 50m. Wynik jaki osiągałem (kraulem) to około 50s najlepszy to chyba z 48s. Pewnie zrobie jak radzicie z 2-3x basen i 3-4x bieganie w tygodniu. Zrobie to tak raz bieganie lub pływanie ciągłe stałym tempem, a w inne dni interwały długie mocne i krótkie mocniejsze. Dzień dłuższy się robi to, aż będzie przyjemnie biegać. Jeszcze raz dzięki :uuusmiech:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ