Sprint.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
OperatorTaczki
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam. Przez całą podstawówkę i gimnazjum słyszę, że nie mogę za szybko przebierać nogami bo stracę na sile odbicia i za wolno wystartuje. Nie mogę biec za mocno bo wtedy przebieram nogami za wolno, jestem spięty i za wolno wystartuje. Chodzi mi o to co właściwie robią sprinterzy gdy startują. Ostatnio gdy sam ćwiczyłem starty górne zacząłem robić takie coś, że nogami staram się biec "jak najmocniej" a rękami jak najszybciej ale bez spięcia.
Gdy biegłem to czułem się luźno, czułem swoje ciało, że rzeczywiście zagarniam podłoże i co najważniejsze -czułem się szybki. Gdy oglądałem się na nagraniu to w końcu pracowałem rękoma "do przesady" i szybko i ogółem wyglądało to jak bieg, jednak jeszcze nie mierzyłem czasu na 100m biegnąc w ten sposób. Może na tym polega tzw. murzyński luz z którym mam taki problem?
PKO
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

OperatorTaczki pisze:Witam. Przez całą podstawówkę i gimnazjum słyszę, że nie mogę za szybko przebierać nogami bo stracę na sile odbicia i za wolno wystartuje. Nie mogę biec za mocno bo wtedy przebieram nogami za wolno, jestem spięty i za wolno wystartuje. Chodzi mi o to co właściwie robią sprinterzy gdy startują. Ostatnio gdy sam ćwiczyłem starty górne zacząłem robić takie coś, że nogami staram się biec "jak najmocniej" a rękami jak najszybciej ale bez spięcia.
Gdy biegłem to czułem się luźno, czułem swoje ciało, że rzeczywiście zagarniam podłoże i co najważniejsze -czułem się szybki. Gdy oglądałem się na nagraniu to w końcu pracowałem rękoma "do przesady" i szybko i ogółem wyglądało to jak bieg, jednak jeszcze nie mierzyłem czasu na 100m biegnąc w ten sposób. Może na tym polega tzw. murzyński luz z którym mam taki problem?
Luz w sprincie jest najważniejszym faktorem szybkiego biegania. Jeżeli zablokujesz którąkolwiek cześć ciała (najczęściej barki i szyja) wtedy blokujesz cały organizm. To sie trenuje, trenuje trenuje... Także automatyczny łańcuch ruchu musisz wykształcić przez trening, trening, trening...

Idz do trenera, bo tu tobie nikt nie pomoże.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ