Trening zimą :)

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
OperatorTaczki
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, nadchodzi zima a za tym trening wygląda inaczej.
Trenuję bieg na 400m 6 dni/tyg w ten sposób: 3 dni siłownia i 3 dni wybiegania. Problem polega na tym, że nie wiem jakie te wybiegania robić (długie, krótkie, mała czy duża intensywność itp.). Możecie mi rozpisać/polecić jakiś typowy plan tych wybiegań dla 200/400 3x w tyg na
3 miesiące ? (grudzień-luty)
PKO
Awatar użytkownika
Chatson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 31:09
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie ma uniwersalnej recepty na trening. To wszystko leży w gestii trenera, planowanie treningu odbywa się pod ścisle określone starty. Trenujesz sam? Chcesz docelowo startować na dystansie 400m? Pytanie brzmi do czego chcesz się szykować? Czy zamierzasz startować zimą na hali czy dopiero wiosną rozpocząć sezon na bieżni?
"Nic nie jest szczególnie trudne do zrobienia, jeśli tylko rozłożyć to na etapy"
"Zwycięzcy robią to, czego przegranym się nie chciało"
MÓJ BLOG
KOMENTARZE BLOGA
https://www.facebook.com/przemyslawchatys
OperatorTaczki
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Chatson pisze:Nie ma uniwersalnej recepty na trening. To wszystko leży w gestii trenera, planowanie treningu odbywa się pod ścisle określone starty. Trenujesz sam? Chcesz docelowo startować na dystansie 400m? Pytanie brzmi do czego chcesz się szykować? Czy zamierzasz startować zimą na hali czy dopiero wiosną rozpocząć sezon na bieżni?
Dopiero wiosną. Wiesz, nie chodzi mi o dokładną do do metra i sekundy rozpiskę tylko o rady np. Ile max czasu może wynosić wybieganie, jak mniej więcej ma wyglądać grudzień, jak styczeń a jak luty itp.
Trenuję pod okiem trenera i mówi że mam biegać tak jak mi podpowiada Samopoczucie, tylko że moje samopoczucie zawsze mówi: Idź biegać to proszę was o jakieś podpowiedzi. Wiem, że mam robić dużo skipów
Awatar użytkownika
Chatson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Napisz coś więcej o swojej dotychczasowej karierze. Jak długo trenujesz i ile masz lat? Jakie są Twoje rekordy życiowe? Jaki tryb życia prowadzisz? (Uczysz się? Pracujesz?). Ile razy w tygodniu trenujesz? Po otrzymaniu tych informacji będę w stanie coś doradzić.
"Nic nie jest szczególnie trudne do zrobienia, jeśli tylko rozłożyć to na etapy"
MÓJ BLOG
KOMENTARZE BLOGA
OperatorTaczki
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Chatson pisze:Napisz coś więcej o swojej dotychczasowej karierze. Jak długo trenujesz i ile masz lat? Jakie są Twoje rekordy życiowe? Jaki tryb życia prowadzisz? (Uczysz się? Pracujesz?). Ile razy w tygodniu trenujesz? Po otrzymaniu tych informacji będę w stanie coś doradzić.
- 15 lat
- 180cm 78 kg (nie jestem gruby tylko silny :/)
- Jak miałem 12 lat to jeźródłem na zawody na 60 i 300. potem był wypadek i do 14 roku życia nie moglem nawet ćwiczyć na WF (do teraz niedowidze na 1 oko ale ćwiczyć LA mogę do upadłego) po tej przerwie zacząłem znów biegać i po 6 mies zszedłem do 4:00 na 1000m. potem znów była operacja na oko i 9 mies w plecy.
Trenuję od lipca. przez 2 miesiące było to 100m ale na Mityngu w Zielonej Górze na 100m pobieglem 13.55 (slabo) a na 300m 44.52 wiec przeżuciliśmy się z trenerem na 200/400m i tak trenuję do teraz, czyli w klubie jestem od 5 miesięcy.

Wszystkie życiówki są świeże - z tego roku
100m - 12.98 (wrzesień)
200m - 27.30 (wrzesień) po prostu obsrałem zbroję bo bałem się zmęczenia i pobiegłem to jak zwykłą przebieżkę.
300m - 44.52 (sierpień) teraz pobiegłbym pewnie w 42s
400m - xx
1000m - 3:58 (październik)
2 km - 9:20 (wrzesień)
3 km - 15:xx (listopad)

3x / tyg robimy siłkę a 3x / tyg planuję robić wybiegania
kkkrzysiek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

OperatorTaczki pisze:tak trenuję do teraz, czyli w klubie jestem od 5 miesięcy
OperatorTaczki pisze:Problem polega na tym, że nie wiem jakie te wybiegania robić (długie, krótkie, mała czy duża intensywność itp.). Możecie mi rozpisać/polecić jakiś typowy plan tych wybiegań dla 200/400 3x w tyg na
To po co trenujesz w klubie pod opieką trenera? Nie traktuj tego jako atak, po prostu jestem ciekawy.
OperatorTaczki
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

kkkrzysiek pisze:
OperatorTaczki pisze:tak trenuję do teraz, czyli w klubie jestem od 5 miesięcy
OperatorTaczki pisze:Problem polega na tym, że nie wiem jakie te wybiegania robić (długie, krótkie, mała czy duża intensywność itp.). Możecie mi rozpisać/polecić jakiś typowy plan tych wybiegań dla 200/400 3x w tyg na
To po co trenujesz w klubie pod opieką trenera? Nie traktuj tego jako atak, po prostu jestem ciekawy.
Bo gdy pytam trenera jak mam biegrać to mówi, że wedle samopoczucia. A jak pytam się co konkretnie to mówi, że mogę nawet "walnąć dyszkę" tylko, że nie przebiegnie dyszki - sam trener tak mówi. Trener ogólnie jest Bardzo w porządku tylko, że czasem jest trochę człowiekiem-zagadką.
Awatar użytkownika
Chatson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dziwi mnie troszkę podejście tego Twojego "trenera". Jesteś młodym zawodnikiem i zostawia Cię na tzw. samopas. Proponuję Ci wybiegania 4-6 km co drugi dzień. (Około 20-35 minut lekkiego truchtu). Do tego oczywiście gimnastyka rozciągająca obowiązkowo! A na siłowni jak wyglądają ćwiczenia? Wykonujesz trening specjalistyczny czy ogólnorozwojowy?
MÓJ BLOG
KOMENTARZE BLOGA
OperatorTaczki
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Chatson pisze:Dziwi mnie troszkę podejście tego Twojego "trenera". Jesteś młodym zawodnikiem i zostawia Cię na tzw. samopas. Proponuję Ci wybiegania 4-6 km co drugi dzień. (Około 20-35 minut lekkiego truchtu). Do tego oczywiście gimnastyka rozciągająca obowiązkowo! A na siłowni jak wyglądają ćwiczenia? Wykonujesz trening specjalistyczny czy ogólnorozwojowy?
Na siłowni jest to raczej Trening specjalistyczny - trenuję w grupie z jednym 400/800, ze 100-metrowcem i z dwoma skoczkami, jednak każdy robi trochę inne ćwiczenia.
Zupełnie co innego robią Oszczepnicy, dyskobole i kulomioci. Jesteśmy podzieleni raczej na specjalizacje niż na wiek bo ogólnie grupa liczy ok. 10 osób i w więkdzości są w wieku 17 lat (jest też 13 latek 20 latek i ja 15 latek).
Na bieżni też jest to bardziej trening specjalistyczny bo raz
trenuję z 400/800 metrowcem gdy robie wytrzymałość a raz z 100 metrowcem i ze skoczkami.

Tylko te 5 km i gimnastykę czy coś innego robić?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ