co myślicie o badaniu wydolnościowym w takiej formie

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
marco1980
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:33
Życiówka w maratonie: 3:07:40

Nieprzeczytany post

Konstrukcja testu.

Ideą testu jest przebiegnięcie dystansu 1600 metrów w trybie progresywnym (zaczynasz bardzo wolno kończysz z maksymalną prędkością). Test polega na przebiegnięciu pierwszego okrążenia (400 metrów) na 25% mocy, drugiego na 50%, trzeciego na 75% i ostatniego okrążenia z maksymalną prędkością. Test należy wykonać płynnie (w trakcie testu nie powinno być gwałtownych przyśpieszeń). Przed testem sprawdź tętno maksymalne, wykonując próbny test wg powyższej procedury, a następnie sprawdź tętno na końcu testu (jest to polecane zwłaszcza dla czynnych sportowców). System SET ma bardzo dużą tolerancję na błędy, czyli można przebiec 2 okrażenia z tą samą częstością akcji serca lub niezupełnie dostosować się do wytycznych (co się często zdarzało u osób wykonujących test, na podstawie których została stworzona platforma SET), a i tak uzyskamy dobre rezultaty.

Jeśli nie chcesz zawsze możesz obliczyć tętno maksymalne ze wzoru:

dla kobiet: HRmax =210 - (0,5 x wiek) - (0,022 x masa ciała)
dla mężczyzn: HRmax = 210 - (0,5 x wiek) - (0,022 x masa ciała) + 4
Pierwsze okrążenie:

Pierwsze 200 metrów zaczynasz bardzo wolno (bieg z nogi na nogę, nie chód tylko bardzo wolny bieg z prędkością około 6-7km/h, nie zwracasz uwagi na tętno), po 200 metrach sprawdzasz tętno i dodajesz 6-8 uderzeń serca.
!pamiętaj że tętno reaguje z opóźnieniem dlatego procedura jest taka, że w drugiej połowie okrążenia delikatnie przyśpieszasz i po 20-30 metrach sprawdzasz tętno jeśli nie osiągnąłeś wyniku, powtarzasz procedurę.

Drugie okrążenie:

Pierwszą połowę okrążenia biegniesz do tętna HRmax -45 ( jeśli masz wyższe tętno po pierwszym okrążeniu nie zwalniasz tylko biegniesz z tą samą prędkością i tętnem).
Drugą połowę okrążenia biegniesz do tętna HRmax -35 ( jeśli masz wyższe tętno nie zwalniasz tylko biegniesz z tą samą prędkością i tętnem).

Trzecie okrążenie:

Pierwszą połowę okrążenia biegniesz do tętna HRmax -25.
Drugą połowę okrążenia biegniesz do tętna HRmax -15.

Czwarte (ostatnie okrążenie):

Nie patrzysz na sporttester tylko biegniesz bardzo mocno pierwsze 200 metrów i z maksymalną prędkością ostatnie 200 metrów.
Potem zatrzymujesz się i odpoczywasz 5 minut z monitoringiem tętna, w tym czasie możesz chodzić lub stać.

Dostałem propozycję wykonania badania wydolnościowego w formie opisanej powyżej. Czy takie badanie może pomóc wyznaczyć strefy tętna i powiedzieć jak biegać? Czy jest lepsze niż test Coopera? Do niego jest jeszcze jakaś moim zdaniem śmieszna ankieta. Cena 130. Ale po zapoznaniu się z opisem. boję się, że to zwykły kant. Ale może ktoś może ma inną opinię?
PKO
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

Coś podobnego jest w teście conconiego bądź C.A.T. Test [skrót nie każdy rozumie, już tłumacze: Capacity aerobic test] bądź test Żołędzia, bądź test 3x 1600m p60s czy też test VMA [Vitesse maximale anaerobic] na połówkę cooper'a
Mało kto wykonuje takie testy, lepiej przebiec 5/10km w zawodach.
Z drugiej strony, trzeba zadać sobie pytanie, w jakim konkretnym celu jest wykonywany ten test.
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
marco1980
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Cel testu: poznanie zakresów tętna dla strefy tlenowej i pozostałych. Podobno można ustalić to w ten sposób bez badania laboratoryjnego.
marco1980
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Podbijam, żeby mi temat nie spadł. Bo warty jest dla mnie 130 zł.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Czyli na podstawie tętna maksymalnego jakie Ci wyjście na końcu wyznaczą Ci strefiy tętna ? :)
Moge zrobić za stówę. ;)
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

marco1980 pisze:Podbijam, żeby mi temat nie spadł. Bo warty jest dla mnie 130 zł.
Nikt raczej tutaj nie udzieli tobie satysfakcjonującej odpowiedzi.
Nikogo nie interesują takie testy wymyślne, jedynie co robimy to zawody na 5 czy 10km.

Nie rozumiem, chcesz ten test co opisałeś przeprowadzić w laboratorium za 130 pln ?

Nie wiesz jak trenować ? Wyobraź sobie, że wszyscy tutaj na forum wydali po 130 pln bo nie wiedzą jak trenować.
marco1980
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Yahoo pisze:
marco1980 pisze:Podbijam, żeby mi temat nie spadł. Bo warty jest dla mnie 130 zł.
Nikogo nie interesują takie testy wymyślne, jedynie co robimy to zawody na 5 czy 10km.

Nie rozumiem, chcesz ten test co opisałeś przeprowadzić w laboratorium za 130 pln ?

Nie wiesz jak trenować ? Wyobraź sobie, że wszyscy tutaj na forum wydali po 130 pln bo nie wiedzą jak trenować.

Nie, po prostu zżera mnie ambicja aby na wiosnę pobiec maraton 2:55. A z takim celem, nawet niewielki błąd w przygotowaniach może spowodować, że cel pozostanie celem...
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

marco1980 pisze:
Yahoo pisze:

Nie, po prostu zżera mnie ambicja aby na wiosnę pobiec maraton 2:55. A z takim celem, nawet niewielki błąd w przygotowaniach może spowodować, że cel pozostanie celem...
Wydaj te 130 pln a będziesz zadowolony z wyników badań. Jeśli dobrze zostaną przeprowadzone i osoba prowadząca będzie kompetentną osobą.
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:20
Życiówka w maratonie: 3:30:12
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Yahoo pisze:Jeśli dobrze zostaną przeprowadzone i osoba prowadząca będzie kompetentną osobą.
Badanie robi sam a wyniki przesyła do " trenera" a ten dalej do jakiegoś doktora...

http://smartergotest.com/pl/page/16/31/ ... tErgoTest/

Wg mnie nie warto . Za 100 zł widziałem w promocji wydolnościowe w Poznaniu ;)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ