Bieganie dla poczatkujących.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam. Czy macie jakieś porady odnośnie biegania? Biegałem kiedyś (ok. 4 miesiące temu i skonczyłem na 4x tyg po 6-8km) i chciałbym wrócić do formy. Czy polecacie jakiś plan treningowy? Jak narazie potrafie przebiec ok: 2-3 km bez zatrzymywania się a jak kończe bieganie to strasznie zipie. Bieg trwa od 15-20 min + rozciąganie po beganiu. Czym jest siła biegowa i czy warto ją robić? Jeśli tak to w jaki sposób. Posiadam buty acics gel-trance2. Pozdrawiam
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40:33
- Życiówka w maratonie: 3:07:40
Skoro po dwóch kilometrach zipiesz, to oznacza, że biegasz za szybko. Częsta przypadłość początkujących. Też tak miałem.
Co do początków to biegaj tak abyś mógł rozmawiać. Jakiekolwiek to będzie tempo. O sile biegowej zapomnij na razie. Generalnie to podbiegi w znacznie szybszy tempie niż biegasz szybkie treningi. Odcinki od 60 metrów na początku do 300 i więcej w etapie zaawansowanym. Ale ją możesz zacząć robić jak będziesz biegał 8 - 10 km.
Co do początków to biegaj tak abyś mógł rozmawiać. Jakiekolwiek to będzie tempo. O sile biegowej zapomnij na razie. Generalnie to podbiegi w znacznie szybszy tempie niż biegasz szybkie treningi. Odcinki od 60 metrów na początku do 300 i więcej w etapie zaawansowanym. Ale ją możesz zacząć robić jak będziesz biegał 8 - 10 km.