Pompki

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
RunForYourLife
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, mam 15 lat i trenuję 200m/400m od początku wakacji. (Wiem, że to forum dla długasów ale nie mogę znaleść innego równie dobrego).

Moje pytanie jest odnośne pompek.
Normalnie zrobię ich w przedziale 40-50, robię ich też inne rodzaje np. Z klaśnięciem, z przesuwaniem ciężaru ciała na jedną rękę itp.
Czy mógłbym robić codziennie rano 10-20 Pompek tak jak trener każe mi robić 50 brzuszków?
Myślę że te Pompki byłyby dobrym bodźcem dla rozruchu ramion ale mam wątpliwości bo to może spowodować przemęczenie i doprowadzić do przerwy w treningu.
100m - 12.98
200m - 27.30
300m - 44.52
1000m - 3:25
2000m - 9:20
PKO
kkkrzysiek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A pytałeś trenera? Co odpowiedział?
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

RunForYourLife pisze:Witam, mam 15 lat i trenuję 200m/400m od początku wakacji. (Wiem, że to forum dla długasów ale nie mogę znaleść innego równie dobrego).

Moje pytanie jest odnośne pompek.
Normalnie zrobię ich w przedziale 40-50, robię ich też inne rodzaje np. Z klaśnięciem, z przesuwaniem ciężaru ciała na jedną rękę itp.
Czy mógłbym robić codziennie rano 10-20 Pompek tak jak trener każe mi robić 50 brzuszków?
Myślę że te Pompki byłyby dobrym bodźcem dla rozruchu ramion ale mam wątpliwości bo to może spowodować przemęczenie i doprowadzić do przerwy w treningu.
Mozesz.
3 serie rano po przebudzeniu z submaksymalna rezerwa to wyśmienite rozwiazanie aby pobudzić i sie wzmocnić.

Lecz nie zapominają o ruch pull i ruchu squat i core.
Bo będzie dysfunkcja w proporcji mięśni (estetyka), sily i wytrzymałości.

Oraz te pompki musza byc robione w idealnej formie.
Przydałby sie opis. Bo moge wyobrazic jak je robisz w tym wieku.
Ale niechce mi sie opisywać.

Robisz ich do 40-50 to zwiekszasz wytrzymałość. Mozesz dojsc do 80. A możesz je robic nawet 12 ( np wolniejszym tempie z zatrzymanie na 2-4 sekundy w dolnej, srodkowej i górnej fazie ruchu)

Wysłane z mojego SM-T113 .
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
chmiel
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 49 min

Nieprzeczytany post

Yahoo, tyczy się to też długasów (>= 10 km ) czy tylko <1000 m ??
Awatar użytkownika
Marc.Slonik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:12
Życiówka w maratonie: 3:23:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

RunForYourLife pisze:Wiem, że to forum dla długasów ale nie mogę znaleść innego równie dobrego
Kto tak powiedział? Długodystansowcy górują wśród biegaczy ilościowo to i na forum są reprezentowani liczniej, ale to forum dla biegaczy i zagląda tu paru speców od średnich dystansów. Sprinterzy też pewnie się znajdą.

Dobrze robione pompki to genialne ćwiczenie i to nie tylko na ramiona, ale przede wszystkim na gorset mięśniowy. Nikomu nie zaszkodzą - napewno.
RunForYourLife
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Marc.Slonik pisze:Dobrze robione pompki to genialne ćwiczenie i to nie tylko na ramiona, ale przede wszystkim na gorset mięśniowy. Nikomu nie zaszkodzą - napewno.
Wiem że to dobre ćwiczenie ale czy robione codziennie nawet w takiej znikomej ilości jak 20 nie doprowadzi do zmęczenia. Zwłaszcza, że zaczyna się zima czyli koniec biegania na maksymalnej szybkości bo zastąpią je wybiegania i głównie będzie ogień na siłowni a między treningami rąk musi być przerwa conajmniej 1-2 dni a gdybym robił Pompki to nie byłoby tej przerwy tylko że tych Pompek byłoby tak mało, że niewiem czy to spowoduje przetrenowanie czy może mogę je spokojnie robić aby rano pobudzić ręce.
100m - 12.98
200m - 27.30
300m - 44.52
1000m - 3:25
2000m - 9:20
Awatar użytkownika
Marc.Slonik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:12
Życiówka w maratonie: 3:23:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

20 pompek nawet dwa razy dziennie nie spowoduje przemęczenia.
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

RunForYourLife pisze:
Wiem że to dobre ćwiczenie ale czy robione codziennie nawet w takiej znikomej ilości jak 20 nie doprowadzi do zmęczenia. Zwłaszcza, że zaczyna się zima czyli koniec biegania na maksymalnej szybkości bo zastąpią je wybiegania i głównie będzie ogień na siłowni a między treningami rąk musi być przerwa conajmniej 1-2 dni a gdybym robił Pompki to nie byłoby tej przerwy tylko że tych Pompek byłoby tak mało, że niewiem czy to spowoduje przetrenowanie czy może mogę je spokojnie robić aby rano pobudzić ręce.
Jesli czujesz przemęczenie to odpoczywasz.
Nikt tego ci tego nie wywrozy bo z toba tutaj nikt się nie spotyka i nie mieszka razem w domu czy sasiedzctwie.
Skad mozna to wiedziec.

Rob pompki metoda smarowania gwintow jak chcesz w dni wolne od jakiejkolwiek aktywności.
Nie wiazne jakis sport uprawiasz i jaki poziom sportowy reprezentujesz, pompki to ćwiczenie podstawowe na ruch push.

I nie wiadomo jaki trening bedzie wykonywany na silowni.
Wszystkie izolacyjne cwiczenia i ćwiczenia na maszynach są zbędne jesli nie masz kontuzji, czy nie jestes w wieku podeszłym badz nie startujesz w zawodach np mr Olympia.

Wysłane z mojego SM-T113 .
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ