Trening na 3km

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Larsson
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć, piszę ten temat, ponieważ potrzebuję pewnej porady co do mojego treningu. Zacząłem biegać 3 lata temu, lecz tak naprawdę robiłem to tylko w ciągu lata (2-3 miesiące w roku), teraz mam zamiar wykorzystać cały czas do czerwca na przygotowanie się do biegu na dystansie około 2,5 km i szukam jakichś propozycji co do treningu/planu treningowego (na stronie nic nie przykuło mojej uwagi). W ciągu ostatnich dwóch tygodni dwa razy przebiegłem sobie dystans 3 km, czasy to 11:29 oraz 11:01. Zdziwiłem się bo wystąpiła pewna rozbieżność, ale może to jakiś błąd telefonowego GPSa. Docelowo chciałbym zbliżyć się z moim czasem jak najmocniej do 10 minut na dystansie 3 km, zaproponujecie mi jakiś plan treningowy? Aktualnie mój tygodniowy trening wygląda mniej więcej tak:

- 4 km (5:20) + 6 podbiegów,
- 8 km (5:05 - 5:15)
- 60 min (5:20)
- 8 km (5:05 - 5:15)

Z góry dzięki :oczko:
PKO
Awatar użytkownika
b@rto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38

Nieprzeczytany post

Czekaj, czekaj - 3 km w 11 minut? Bez treningu praktycznie? To jest mocno. Nawet bardzo.
Twój zaproponowany "plan" jest beznadziejny. Jak chcesz biegać po 3:20, skoro się nawet nie zbliżasz do tego tempa?
Czemu nie https://bieganie.pl/?cat=19&id=311&show=1 albo tygodniowy plan do zapętlenia (tego musisz poszukać, jest gdzieś na portalu)
Larsson
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki za odpowiedź. Nie no tak bez treningu to nie :oczko: przez ostatnie 5 miesięcy przebiegłem około 175 kilometrów. Widzę że ten plan zakłada 5 treningów w tygodni, od października wracam na politechnikę więc będę starał się biegać 3-4 razy w tygodniu, czy ten plan mam jakoś zmodyfikować? Co do planu do zapętlania to wiem o który chodzi.
Awatar użytkownika
b@rto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38

Nieprzeczytany post

Możesz ewentualnie nie biegać treningu sobotniego

PS. 175 km w 5 miesięcy (czyli po 35 miesięcznie??) to nadal "bez treningu".
Larsson
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ok, zastosuję się więc do tego :spoko:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ