Zegarek

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Cederon

Nieprzeczytany post

Trenuję bieganie już prawie 2 lata.Mam obecnie 1;37.00 na 600m i 2;59.64 na 1000m.

Czy powinienem kupić zegarek z gpsem i pulsometrem do dłuższych wybiegań (mam na myśli garmina forerunnera 25) ?

Na treningach biegam przeważnie odcinki i mam zegarek tylko ze stoperem i timerem
PKO
alyjen
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 52:00
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

To zależy. Przez lata biegałem znając trasę (miałem pomierzone w Google Earth, że ta stodoła to jest 2km, a ten zakręt to 5km itd.) i mierzyłem sobie jedynie międzyczasy. Z oceną tętna też mi było w miarę łatwo bo biegam z bratem i test swobodnej rozmowy nie wygląda na schizofrenię ;) Jak miało być wolno to całą trasę gadaliśmy, jak miało być szybko to nie szło pogadać. Przy długich swobodnych wybieganiach jakaś niesamowita precyzja pomiaru, że to było 15,2 a nie 14,5 km nie jest zdaje się potrzebna, a tętno i tak większość zaawansowanych biegaczy radzi amatorom oceniać bardziej subiektywnie a nie z pulsometru.

Z drugiej strony rok temu kupiłem zegarek i też mi się podoba bo bardzo ułatwia dokumentowanie kiedy i ile się przebiegło. Wsparcie w trakcie samego "treningu" to drugorzędna sprawa. Pewnie jak biegasz jakoś bardziej na serio to zegarek może pogadać, ale też to nie jest jakaś niesamowita precyzja i np. odcinki ze stoperem na stadionie zawsze będą dokładniej pomierzone.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ