Hej,
Czy ktoś z Was trenował do maratonu wg.planu z książki "Jak biegać szybciej od 5km do maratonu"?
Chodzi o to że plany wyglądają całkiem spoko (są 3 poziomy zaawansowania) ale w kazdym z nich na dwa tygodnie przed maratonem jest dlugie wybieganie 37-39 kilometrów (w zależności który stopień zaawansowania wybierzemy).
Dla mnie wydaje sie to mega obciążający trening na 14dni przed startem, ale wiadomo ze amerykańska szkoła słynna jest z dużego kilometrazu.
Jakie są wasze opinie na ten temat?
Chcę rozpocząć plan z poziomu 1szego od tygodnia 7-mego ale te 37km wybiegania to chyba sobie zmniejsze.
W planie jest jeszcze bodajże 35 i 32km we wczesniejszych tygodniach i ogólnie 5 treningów na tydzień.
Tr. do maratonu wg. Hudson/Fitzgerald z książki "Jak biegać.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 44.06
- Życiówka w maratonie: 3.39.01
- Sikor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40:35
- Życiówka w maratonie: 3:13:29
- Kontakt:
Jesli chodzi o przygotowanie do maratonu to nie korzystalem.
Do ostatniej dychy przygotowywalem sie wg planu z tej ksiazki i efekty byl znakomity
Dlatego teraz powoli wdrazam plan pod polmaraton we wrzesniu.
Co do samego (bardzo) dlugiego wybiegania.
W zeszlym roku startowalem w polmaratonie na 2 tyg przed maratonem i to chyba jednak bylo za duzo.
Na forum nawet toczyla sie dyskusja dokladnie na ten temat.
Ale to na pewno zalezy od tego jak sie ktos szybko regeneruje.
Ja juz nie jestem pierwszej mlodosci i potrzebuje wiecej czasu niz 25-latek.
Do ostatniej dychy przygotowywalem sie wg planu z tej ksiazki i efekty byl znakomity

Dlatego teraz powoli wdrazam plan pod polmaraton we wrzesniu.
Co do samego (bardzo) dlugiego wybiegania.
W zeszlym roku startowalem w polmaratonie na 2 tyg przed maratonem i to chyba jednak bylo za duzo.
Na forum nawet toczyla sie dyskusja dokladnie na ten temat.
Ale to na pewno zalezy od tego jak sie ktos szybko regeneruje.
Ja juz nie jestem pierwszej mlodosci i potrzebuje wiecej czasu niz 25-latek.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 36:20
- Życiówka w maratonie: 2:53:56
Ja tam uważam że 14 dni przed maratonem powinien odbyć się ostatni ciężki trening, więc jest w sam raz. Możesz zmniejszyć te długie wybiegania, ale tak aby przynajmniej te 30 km było. Moim zdaniem tak długie wybiegania są najważniejszą jednostką treningową w planie do maratonu.