Treningowy " Plan konspekt "

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Alan Bolon
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 44:48
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Po przeczytaniu kilkunastu książek o bieganiu i procesie treningowym, usystematyzowałem podstawowe elementy kondycji biegacza wraz z metodami ich poprawy.Zachęcam szanownych moderatorów i forumowiczów do wyrażania opinii, pomysłów itp.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Jak dla mnie to brakuje tutaj tego, co jest podstawą, czyli wytrzymałość ogólna.
Awatar użytkownika
Alan Bolon
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ale "ogólna" to znaczy jaka? :lalala:
Wytrzymałość w biegu? Ona jest podzielona na siłę biegową czyli zdolność pokonywania długich dystansów co trenuje się na długich wybieganiach oraz siłę biegową trenowaną na podbiegach.
Jest także wytrzymałość tempowa czyli zdolność utrzymania wysokiego tempa ( jakiego to już indywidualna sprawa ).
Termin "wytrzymałość ogólna" to dosyć szerokie pojęcie więc w moim rozumieniu należy ją podzielić :taktak:
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Ale nazwałeś to dziwnie, "siła biegowa" ? :)
Alan, przekombinowałeś, połączyłeś jednostki o zupełnie różnej specyfice, czyli np OWB1 i podbiegi. To nie ma związku. Poza tym, że wszystko jest bieganiem,
Awatar użytkownika
Alan Bolon
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Drogi Adamie to nie moje nazewnictwo.Termin "siła biegowa" występuje w literaturze dosyć często :taktak:
Co do tego, że połączyłem jednostki o różnej specyfice np. OWB1 i podbiegi jest jak najbardziej na miejscu, te jednostki służą do poprawy właśnie ogólnej siły biegowej, to dzięki długim i wolnym wybieganiom budujemy właśnie tzw. " bazę" czyli siłę na przyszłe treningi szybkościowe tak jak i w czasie podbiegów wyrabia się siła i to dlatego są razem. Co nie zmienia tego że oczywiście się różnią,nie o to chodzi, jednostki treningowe mogą być umieszczane w różnych elementach planu do poprawy wyodrębnionych cech kondycji biegacza 1 - 2 - 3 - 4 -5 - 6.Mogą się powielać nawet ( tak jak na schemacie niektóre nawet zachodzą na inne elementy ) i występować w różnych odmianach, jeżeli tylko odpowiadają specyfice danej cechy.
Ale nie może być np. że przebieżka techniczna będzie umieszczona do budowy i poprawy siły biegowej czy psychiki :usmiech:
Co do tego że wszystko jest bieganiem to przecież oczywiste :taktak:
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Brakuje ćwiczeń stabilizacyjnych, wzmacniających i propriocepcji. Umieścił bym je w punkcie "sprawność ruchowa ogólna".
Awatar użytkownika
toxic
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Alan Bolon pisze: Co do tego, że połączyłem jednostki o różnej specyfice np. OWB1 i podbiegi jest jak najbardziej na miejscu, te jednostki służą do poprawy właśnie ogólnej siły biegowej, to dzięki długim i wolnym wybieganiom budujemy właśnie tzw. " bazę" czyli siłę na przyszłe treningi szybkościowe tak jak i w czasie podbiegów wyrabia się siła i to dlatego są razem.
Na wstępie, przyznam się, że ja nie przeczytałem kilkunastu książek o treningu tylko dwie, co nie zmienia faktu, że chyba coś pokiełbasiłeś. Jak można rozbiegania czy tam wybiegania zaliczyć do siły biegowej. Baza to jest w domyśle tlenowa a nie jakaś tam siłowa. Baza siłowa to jest np. na podbiegach w klasycznym rozumieniu, czy tam jakieś skipy i wieloskoki.
A nawet jeżeli rzeczywiście jest tak jak mówisz, że wybiegania zalicza się do siły biegowej... to nomenklatura biegowa jest popierdolona. Zupełnie na odwrót niż w rzeczywistości.
"Niesamowite, jak mało wiesz o grze, w którą grasz całe życie."
Awatar użytkownika
Alan Bolon
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Kangoor5 pisze:Brakuje ćwiczeń stabilizacyjnych, wzmacniających i propriocepcji. Umieścił bym je w punkcie "sprawność ruchowa ogólna".
No to jest projekt otwarty, można to umieścić tam oczywiście tak jak i inne rzeczy :taktak:
Awatar użytkownika
Alan Bolon
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

toxic pisze:
Alan Bolon pisze: Co do tego, że połączyłem jednostki o różnej specyfice np. OWB1 i podbiegi jest jak najbardziej na miejscu, te jednostki służą do poprawy właśnie ogólnej siły biegowej, to dzięki długim i wolnym wybieganiom budujemy właśnie tzw. " bazę" czyli siłę na przyszłe treningi szybkościowe tak jak i w czasie podbiegów wyrabia się siła i to dlatego są razem.
Na wstępie, przyznam się, że ja nie przeczytałem kilkunastu książek o treningu tylko dwie, co nie zmienia faktu, że chyba coś pokiełbasiłeś. Jak można rozbiegania czy tam wybiegania zaliczyć do siły biegowej. Baza to jest w domyśle tlenowa a nie jakaś tam siłowa. Baza siłowa to jest np. na podbiegach w klasycznym rozumieniu, czy tam jakieś skipy i wieloskoki.
A nawet jeżeli rzeczywiście jest tak jak mówisz, że wybiegania zalicza się do siły biegowej... to nomenklatura biegowa jest popierdolona. Zupełnie na odwrót niż w rzeczywistości.
Długie rozbiegania ( wybiegania ) z tzw. pierwszego zakresu nie zalicza się do siły biegowej ale do METOD POPRAWY WZROSTU siły biegowej, ogólnej siły biegowej w skład której wchodzi m.in. poprawa wskaźnika VOmax.
Proszę czytać poprawnie kolumny i wiersze :taktak:
Poprawiając wydolność tlenową poprawiamy naszą siłę biegową wraz z tym że nasze mięśnie się budują,ścięgna wzmacniają, rośnie mięsień czworo i dwugłowy :hej: i to wszystko wpływa na poprawę ogólnej siły biegowej.
Pisząc "baza" miałem na myśli budowanie ogólnej kondycji fizycznej tzw. bazy podczas treningów początkowych ( wybiegań, ćwiczeń fizycznych ) dla zwiększenia siły biegowej pod przyszłe treningi nastawione już na poprawę tempa, szybkości biegania.
Nie można przecież zaczynać szybkich interwałów czy tempówek bez przygotowania bo nabawimy się kontuzji a i ogólna forma ( właśnie "baza" z siłą biegową ) musi być już zbudowana.
Awatar użytkownika
toxic
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Alan Bolon pisze: Długie rozbiegania ( wybiegania ) z tzw. pierwszego zakresu nie zalicza się do siły biegowej ale do METOD POPRAWY WZROSTU siły biegowej, ogólnej siły biegowej w skład której wchodzi m.in. poprawa wskaźnika VOmax.
Proszę czytać poprawnie kolumny i wiersze :taktak:
Poprawiając wydolność tlenową poprawiamy naszą siłę biegową wraz z tym że nasze mięśnie się budują,ścięgna wzmacniają, rośnie mięsień czworo i dwugłowy :hej: i to wszystko wpływa na poprawę ogólnej siły biegowej.
Pisząc "baza" miałem na myśli budowanie ogólnej kondycji fizycznej tzw. bazy podczas treningów początkowych ( wybiegań, ćwiczeń fizycznych ) dla zwiększenia siły biegowej pod przyszłe treningi nastawione już na poprawę tempa, szybkości biegania.
Już chyba wiem dlaczego poprzestałem tylko na dwóch książkach.
"Niesamowite, jak mało wiesz o grze, w którą grasz całe życie."
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Alan, nie gniewaj się, nie odbieraj tego osobiście, mógłbym to starać się jakoś komentować próbując Ci delikatnie wytłumaczyć co jest źle, ale nie mam czasu, więc w skrócie Ci napiszę, że to co napisałeś to są głupoty. Ja wiem, że każda Tabela może każdej głupocie nadać efektu profesjonalizmu, ale pozostanie nadal głupotą.
Awatar użytkownika
Alan Bolon
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Alan, nie gniewaj się, nie odbieraj tego osobiście, mógłbym to starać się jakoś komentować próbując Ci delikatnie wytłumaczyć co jest źle, ale nie mam czasu, więc w skrócie Ci napiszę, że to co napisałeś to są głupoty. Ja wiem, że każda Tabela może każdej głupocie nadać efektu profesjonalizmu, ale pozostanie nadal głupotą.
Nie uważam tego za głupotę ale za dobry pomysł uporządkowania metod treningowych dla biegaczy.Tak jak napisałem jest to projekt "otwarty".
Nie uważam się za jakiegoś super teoretyka biegania ale nie jest to powód do tego żeby czegoś nie wymyślać w tym zakresie bo nie jest to jakaś wiedza zamknięta :nienie:
Poza tym jeżeli dla ciebie są to "głupoty" to wcale nie znaczy że dla innych takimi będą :taktak:
Jeżeli nie podoba ci się ten projekt to proszę daj pole do dyskusji innym.
Poza tym dziwię się że nazywasz jednostki treningowe i ich przykłady w bieganiu "głupotami".
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Alan Bolon pisze:Jeżeli nie podoba ci się ten projekt to proszę daj pole do dyskusji innym.
Ale oczywiście, pole do dyskusji jest dla wszystkich. Chciałem tylko zasygnalizować co o tym myślę. Powodzenia w dalszych poszukiwaniach. :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ