Ankieta - motywacja do biegania

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Agaba
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 55
Życiówka w maratonie: teren 4.30

Nieprzeczytany post

Witajcie !
Jestem studentką psychologii i wielką pasjonatką biegania. Postanowiłam zaprosić Was - BIEGACZY do wzięcia udziału w krótkim badaniu na temat motywacji do biegania oraz realizacji swojego planu treningowego. Wyniki posłużą jedynie do moich celów naukowych.
Zamieszczam, w odpowiedzi na zamieszczoną prośbę kilka słów dot. tematyki badania - myślę, że interesujące dla każdego badacza:
Bieganie i psychologia są obecnie moją pasją. Postanowiłam w ramach realizowanego projektu badawczego zbadać, jak rodzaj posiadanej motywacji wpływa na nasz „napęd” do wykonywania działania, w tym wypadku do wykonywania treningu biegowego.
Kilka słów o motywacji
W swoim otoczeniu niejednokrotnie obserwujecie osoby, które posiadają niezłomną motywację do realizacji wyznaczonych przez siebie zadań, celów. Mówimy o nich często, że mogą „przenosić góry”. Zaskakują oni otoczenie oraz niejednokrotnie samych siebie realizując mozolnie, często z wyrzeczeniami swoje zamierzenia.
Znacie zapewne także i takie osoby, którą są niezwykle utalentowane w jakiejś dziedzinie, mają predyspozycje do osiągania ponadprzeciętnych wyników, lecz nie posiadają wystarczającej motywacji, by coś zrobić z owym talentem.
Co zatem zrobić aby podreperować ten nasz wewnętrzny „napęd” do działania?

Przede wszystkim dobrze jest posiadać wiedzę na temat tego, czy moja aktywność sportowa, w tym wypadku bieganie, jest związana z tzw. motywacją wewnętrzną czy zewnętrzną, ewentualnie, która z nich warunkuje w większym stopniu moje działanie.
Motywacja zewnętrzna to np. pochwały, nagrody, medale, dyplomy, "udowodnienie coś komuś" - znajomym, rodzinie.
Motywacja wewnętrzna jest mniej zależna od okoliczności zewnętrznych i nie słabnie tak szybko, jak zewnętrzna, w przypadku napotykanych przeszkód.
Człowiek zmotywowany wewnętrznie, kieruje się przede wszystkim pasją, chęcią rozwoju osobistego i "udowadnianiem coś sobie".

Z czego składa się motywacja?

Rodzaj motywacji i jakość efektów zależą przede wszystkim od trzech jej składowych:
 Ukierunkowania - czyli na jaką aktywność kierujemy nasze wysiłki.
 Wytrwałości - czyli jak nasza determinacja aby kontynuować daną aktywność aż do osiągnięcia zamierzonego celu jest trwała.
 Intensywności - czyli jak wiele energii poświęcamy danej aktywności.
Określenie konkretnych, realnych celów długo i krótko terminowych, poziom wytrwałości i intensywności warunkuje zatem kierunek podejmowanej przez nas aktywności i ich efektów.

Biegacze codziennie podejmują decyzję, co do kontynuacji celu jakim jest realizacja planu treningowego. Zarówno ci, którzy uprawiają przebieżki w celach np. związanych z relaksacją, jak również ci, którzy trenują według określonego planu treningowego, przygotowując się do konkretnego zorganizowanego biegu, np. maratonu.

Ważne, abyście wiedzieli, że większość ludzi zwykle łączy obie ww. motywacje, a więc chcą np. samorozwoju i jednocześnie pochwał, i nie ma w tym nic złego. Warto tylko pamiętać, że dużo ważniejsze w wytrwałości w podtrzymywaniu danej aktywności i w dążeniu do celu, jest posiadanie motywacji wewnętrznej ponad zewnętrzną, ponieważ dużo przyjemniej jest podchodzić do życia z pasją niż z poczuciem obowiązku.

Zapraszam do badania:
Badanie jest anonimowe i składa się z dwóch kwestionariuszy. Wypełnienie drugiego kwestionariusza powinno nastąpić po tygodniu od wypełnienia pierwszego. Kluczem łączącym wyniki będzie nick, o który proszę w badaniu. Wystarczy kliknąć w załączone niżej linki, które przekierują Was do formularzy. Zapewniam, wypełnienie potrwa kilka minut. Wszystkie chętne osoby otrzymają opracowanie końcowe. Z góry bardzo dziękuję.

https://docs.google.com/forms/d/12lghOa ... rfWRM/edit

Po 7 dniach:
https://docs.google.com/forms/d/1-vYIVo ... pogY0/edit
Ostatnio zmieniony 15 sty 2017, 11:56 przez Agaba, łącznie zmieniany 1 raz.
PKO
teez
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 43:55
Życiówka w maratonie: 4:xx

Nieprzeczytany post

taka rada - dobrze by bylo gdybyś napisała dokładnie o czym dokładnie jest to badanie (cel?). Widzę takich próśb o wypełnienie ankiety niesamowicie dużo na fb, forach i jako studentka psychologii powinnaś chyba dobrze wiedzieć jak bardzo ludziom nie chce się tego wypełniać. Opisz coś o tym. Pewnie przekonasz więcej osób. :oczko: pzdr
Awatar użytkownika
Aelion
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

teez pisze:taka rada - dobrze by bylo gdybyś napisała dokładnie o czym dokładnie jest to badanie (cel?). Widzę takich próśb o wypełnienie ankiety niesamowicie dużo na fb, forach i jako studentka psychologii powinnaś chyba dobrze wiedzieć jak bardzo ludziom nie chce się tego wypełniać. Opisz coś o tym. Pewnie przekonasz więcej osób. :oczko: pzdr
celem jest zaliczenie przedmiotu / studiow - to chyba oczywiste :D
Agaba
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 55
Życiówka w maratonie: teren 4.30

Nieprzeczytany post

Dziękuję, tak celem badania jest zaliczenie projektu w ramach studiów.
Postanowiłam jednak wieczorem, zgodnie z poprzednią "sugestią", wpisać kilka słów na temat motywacji tzw. wewnętrznej i zewnętrznej w powiązaniu z real. biegowego planu treningowego.
Pozdrawiam
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ