Czy temperatura ma aż tak duży wpływ na wyniki i dlaczego?
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Cześć, ostatnio robiąc treningi na stadionie, zauważylem, ze robi mi sie o wiele ciężej, i o wiele gorzej wychodzą gdy temperatura jest bliska 0 niż gdy wynosi ona około 10 stopni. Temperatura ma taki wpływ na efektywnosc naszego treningu? Z czego to wynika? Czy wam tez gorzej trenuje się w zombie? Chodzi mi tu głównie o treningi powtorzeniowe gdzie przerwy miedzy seriami są długie i szybko traci się ciepło. Z gory dzieki za odpowiedzi 

-
- Stary Wyga
To ja poprosze o jakies wyjasnienie tego dlaczego niby sa roznice w efektywnosci miedzy 0 stopni a 10?? Bo oczywiste i zrozumiale jest dla mnie ze roznica jest miedzy 15 a 30 na plusie co sprawdxilem na sobie robiac tydzien po tygodniu polmaraton. Roznica 1:38 i 1:29 ale dlaczego miedzy 0 a 10??
PB: 10 km - 39:50; 21,097m -01:29:39; 42,195m- 3:22:12
- b@rto
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
Stawiam na to, że mięśnie się szybciej wychładzają i robią się "sztywne". Takie moje domysły.
-
- Wyga
Ja nie zauwazylem zadnej roznicy w treningach miedzy 0 a 10 stopni.
Wysłane z mojego SM-G800H .
Wysłane z mojego SM-G800H .
- marcinostrowiec
- Zaprawiony W Bojach
aż takiego nie matymocz1 pisze:Cześć, ostatnio robiąc treningi na stadionie, zauważylem, ze robi mi sie o wiele ciężej, i o wiele gorzej wychodzą gdy temperatura jest bliska 0 niż gdy wynosi ona około 10 stopni. Temperatura ma taki wpływ na efektywnosc naszego treningu? Z czego to wynika? Czy wam tez gorzej trenuje się w zombie? Chodzi mi tu głównie o treningi powtorzeniowe gdzie przerwy miedzy seriami są długie i szybko traci się ciepło. Z gory dzieki za odpowiedzi
w wyzszej temp bardziej sie pocimy tracimy wode i elektrolity
w niskiej faktycznie organizm sie szybciej wychładza
ale wysoka to powyzej 20
niska to mróz
jak ci zimno to sie cieplej ubierz
pomiędzy 0 a 10 nie powinienes czuć zadnej róznicy przy odpowiednim ubraniu i rozgrzewce
a miesień rozgrzany nie zdązy sie schłodzić gdy truchtasz w odpoczynku
cos sobie wymysliłeś
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Tymocz...
To roznica do okolo 2-3 sekund na 400m.
Kto tu pisze ze nie ma zadnej roznicy miedzy 0° i 10°, ten szura nogami po parku i ubiera 7 kurtek. Ty biegasz biegi srednie, to musisz na to patrzec jak biegacz sredniodystansowy.
Wystarczy pobiegac 200m przy 0° i isc do hali i sprawdzic jeszcze raz. 2 sekundy szybciej murowane.
Kto tu pisze ze nie ma zadnej roznicy miedzy 0° i 10°, ten szura nogami po parku i ubiera 7 kurtek. Ty biegasz biegi srednie, to musisz na to patrzec jak biegacz sredniodystansowy.
Wystarczy pobiegac 200m przy 0° i isc do hali i sprawdzic jeszcze raz. 2 sekundy szybciej murowane.
-
- Wyga
Z szuraniem w zasadzie trafiłeś, bo przy Twoich czasach, ja faktycznie szuracz jestem. Z kurtkami za to Cie poniosło, bo biegam cienko ubranyRolli pisze:Tymocz...

Za to ja nie zwróciłem uwagi na jedną ważną rzecz:
Ja nigdy nie robię takich treningów. Nawet jak biegam interwały, to cały czas biegnę, a nie idę, czy stoję, więc nie mam szansy wystygnąć.Chodzi mi tu głównie o treningi powtorzeniowe gdzie przerwy miedzy seriami są długie i szybko traci się ciepło.
- marcinostrowiec
- Zaprawiony W Bojach
istotne jest tutaj to do jakiego sie trenuje dystansu dla 10k i wiecej nie ma znaczenia mała róznica temp ale faktycznie przy wysiłkach bardzo krótkich to wszystko ma znaczenie 

Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
- twjers
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 3:28
Jak biegasz w wyższej temperaturze to oczywiste, że się szybciej pocisz i tracisz szybciej siłę :P
Ostatnio zmieniony 03 sty 2017, 14:36 przez twjers, łącznie zmieniany 1 raz.
Sprawdzona i skuteczna maść przeciwko hemoroidom.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Faktycznie: na dworze jest zimniej jak w nocy.twjers pisze:Jak biegasz w większej temperaturze to oczywiste, że się szybciej pocisz i tracisz szybciej siłę :P