Bieganie + siłownia pomoc w rozpisce

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
TypowyAmator
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 47min
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć, swoją przygodę z bieganiem zacząłem w grudniu 2014 roku. Biegałem do 2016r. do początku wakacji (1 lipca) z powodu lenistwa niestety zakończyłem tą wspaniała pasją którą chcę znów zacząć kontynuować : ) W czasie biegania zrobiłem ogromny progres gdy na początku nie potrafiłem przebiec 4km tempem 5min/km tak w maju tego roku zrobiłem 10km w 47min z zapasem sił na 44-45min. 5km w 21:20min. A 1km w 3:07min.
Cały sierpień chodziłem na siłownie. Od czasu do czasu biegałem za piłką na orliku itp :)
Lat: 21 w grudniu. Wzrost: 185cm Waga:83-86kg.
Chciałbym znów zacząć biegać regularnie i chodzić na siłownie (myślałem o crossfit)
Efekty jakie chciałbym osiągnąć to napewno spalić niepotrzebny tłuszcz i wyrzeźbić sobie ciało + czywiście poprawić się w bieganiu bo chciałbym na wiosne pobiec 5km w granicy 21min. ale to drugorzędny cel :)
Pytanie jakie się mi nasuwa do głowy to jak to połączyć? Trening na siłowni będzie siłowy i tu myślałem też nad FBW
Mogę rano robić siłownie a wieczorem biegać lub na odwrót nie ma problemu mam teraz przez zime trochę wolnego czasu.
Chciałbym żeby ktoś naprawdę się temu przyjrzał i rozpisał mi to jakoś sensownie. W niedziele zostaje samo bieganie + jakieś ćwiczenia w domu bo siłownia zamknięta.
Ps. Mam do dyspozycji BCAA do ciężki treningów lub regeneracji.

Pozdrawiam :)
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Jesli chcesz to mieć zrobione szczegółowy powinieneś znaleźć trenera za pieniądze.
Ja Ci tylko poradze, żebyś lepiej określił sobie priorytety, tzn albo schudnięcie lub rzeźba albo dobry wynik na 5k. To są cele które nie są przeciwstawne ale łatwiej jest skupić się na jednym a pozostałe pewnie przyjdą przy okazji.
To co moge poradzić to traktowanie biegania jako dobrej rozgrzewki do siłowni. Poza tymi dniami, kiedy robilbys biegowo coś trudnego, czyli np wtedy kiedy robisz albo szybki albo długi trening.
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

Przeczytaj książkę biegacz niezlomny, autor pokazuje jak komponować trening biegowy z treningiem crossfitu. I co daje Crossfit w treningu biegowym.

Wysłane z mojego SM-T113 .
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
Michal00
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Też się zastanawiam nad rozpoczęciem biegania, i nie wiem czy wybrać bieganie w terenie, czy lepiej zainwestować w bieżnie. Ma to jakieś znaczenie? Chodzi mi o efekty, czy bieganie na bieżni i w terenie w takim samym stopniu pomoże zrzucić mi zbędne kilogramy? Zastanawiam się nad bieżnią bo wydaje mi się, że jak przyjdzie konkretna zima to nie będę mieć takiej motywacji żeby biegać w terenie. Znalazłem dość fajna bieżnie, wolę mieć swoją bo chodzę na różne godziny do pracy i nie zawsze będą zgrywać z godzinami siłowni.
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Michal00 pisze:Też się zastanawiam nad rozpoczęciem biegania, i nie wiem czy wybrać bieganie w terenie, czy lepiej zainwestować w bieżnie. Ma to jakieś znaczenie? Chodzi mi o efekty, czy bieganie na bieżni i w terenie w takim samym stopniu pomoże zrzucić mi zbędne kilogramy? Zastanawiam się nad bieżnią bo wydaje mi się, że jak przyjdzie konkretna zima to nie będę mieć takiej motywacji żeby biegać w terenie. Znalazłem dość fajna bieżnie, wolę mieć swoją bo chodzę na różne godziny do pracy i nie zawsze będą zgrywać z godzinami siłowni.
Masz hajs to kupuj, skorzystasz z niej na pewno. Zaleta to to, ze robiac podbiegi zawsze mozesz zejsc z biezni nie obciazajac stawow na zbieganie, marsze pod gorke tez sa spoko.

I biegaj dodatkowo w terenie, po lesiw, parku etc...

Wysłane z mojego SM-G360F .
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A ja mysle, ze jezeli brakuje motywacji, zeby sie zima ruszyc na chwile i pobiegac,
to zabraknie jej rowniez, gdy w piwnicy bedzie stala bieznia... :bleble:
Awatar użytkownika
tarantula
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

TypowyAmator pisze: ... W czasie biegania zrobiłem ogromny progres gdy na początku nie potrafiłem przebiec 4km tempem 5min/km tak w maju tego roku zrobiłem 10km w 47min z zapasem sił na 44-45min. 5km w 21:20min. A 1km w 3:07min.
Efekty jakie chciałbym osiągnąć to napewno spalić niepotrzebny tłuszcz i wyrzeźbić sobie ciało + czywiście poprawić się w bieganiu bo chciałbym na wiosne pobiec 5km w granicy 21min. ale to drugorzędny cel :) Pytanie jakie się mi nasuwa do głowy to jak to połączyć? Trening na siłowni będzie siłowy i tu myślałem też nad FBW
Po co Ci ta siłownia do biegania? Jaki dystans chcesz biegać? Jak zaczniesz robić crossfit to siły Ci w zupełności wystarczy do tego aby biegać szybko
A jak chcesz poprawić się w bieganiu to biegaj :-) I rób naturalną siłę biegową z ciężarem własnego Ciała, wtedy jest szansa, że nie złapiesz kontuzji.
A crossfit Ci nie zaszkodzi. Wg mnie to ustal sobie priorytety albo ładne ciało albo dymanie treningów biegowych, które zżerają to Ciało.
Z mojego doświadczenia powiem Ci że udaje się to połączyć, ja nawet robiłem siłowe treningi 3 razy rano w tygodniu a po południu 7 biegowych. Był przyrost zarówno siły jak i szybkości i wytrzymałości. Ale musisz mieć zaadoptowany organizm do szybkiej regeneracji. Jak nie zdążysz odpocząć to nic z tego nie wyjdzie. Jakiegoś fajnego trenera personalnego znajdź który miał doświadczenie chociaż z jedną z tych dyscyplin.
5 km ~ 20'
10 km ~ 47.30' (ale pracuje nad 45' :))
Awatar użytkownika
struc
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Biegaj min 3/tydz. Crossfit min 2/tydz. Na przemian. W crossficie, oprocz sily, uwzglednij WODy na czas z cwiczen stticte wydolnosciowych: skakanka, rower, burpees. Masz komplet. Mierzyc tylko progress i manipulowac objetoscia.

Wysłane z iPhone .
bieganie + rower + kalistenika
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tarantula pisze:
TypowyAmator pisze: ... W czasie biegania zrobiłem ogromny progres gdy na początku nie potrafiłem przebiec 4km tempem 5min/km tak w maju tego roku zrobiłem 10km w 47min z zapasem sił na 44-45min. 5km w 21:20min. A 1km w 3:07min.
Efekty jakie chciałbym osiągnąć to napewno spalić niepotrzebny tłuszcz i wyrzeźbić sobie ciało + czywiście poprawić się w bieganiu bo chciałbym na wiosne pobiec 5km w granicy 21min. ale to drugorzędny cel :) Pytanie jakie się mi nasuwa do głowy to jak to połączyć? Trening na siłowni będzie siłowy i tu myślałem też nad FBW
Po co Ci ta siłownia do biegania? Jaki dystans chcesz biegać? Jak zaczniesz robić crossfit to siły Ci w zupełności wystarczy do tego aby biegać szybko
A jak chcesz poprawić się w bieganiu to biegaj :-) I rób naturalną siłę biegową z ciężarem własnego Ciała, wtedy jest szansa, że nie złapiesz kontuzji.
A crossfit Ci nie zaszkodzi. Wg mnie to ustal sobie priorytety albo ładne ciało albo dymanie treningów biegowych, które zżerają to Ciało.
Z mojego doświadczenia powiem Ci że udaje się to połączyć, ja nawet robiłem siłowe treningi 3 razy rano w tygodniu a po południu 7 biegowych. Był przyrost zarówno siły jak i szybkości i wytrzymałości. Ale musisz mieć zaadoptowany organizm do szybkiej regeneracji. Jak nie zdążysz odpocząć to nic z tego nie wyjdzie. Jakiegoś fajnego trenera personalnego znajdź który miał doświadczenie chociaż z jedną z tych dyscyplin.
Wiem, ze wiesz sporo.

Ale sila i wytrzymalosc, moc i dynamika wypracowana na silowni duzo daje w bieganiu.
Poczatkujacy tez powinni trenowac na silowni.

Gilotyna RUN
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 34;05
Życiówka w maratonie: 2;38

Nieprzeczytany post

Do pewnego stopnia da się połączyć siłownie z bieganiem ale jeśli chcesz biegać bardzo szybko i wyglądać bardzo dobrze to się nie da, chyba że piszemy tu o dystansie max 5km w duzo dłuższych dystansach będą Ci mięśnie przeszkadzać.
Awatar użytkownika
rubin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ale przecież praca na siłowni i dobra sylwetka to niekoniecznie wielkie mięśnie. Żeby się napakować - trzeba włączyć odpowiednią dietę i trenować na dużych obciążeniach, czyli inaczej niż to się robi w treningu uzupełniającym do biegania. Umiejętne połączenie treningu biegowego i siłowego w niczym nie przeszkodzi.
A tak przy okazji - autor wątku jeszcze tu zagląda :spoko: ?
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Gilotyna RUN pisze:Do pewnego stopnia da się połączyć siłownie z bieganiem ale jeśli chcesz biegać bardzo szybko i wyglądać bardzo dobrze to się nie da, chyba że piszemy tu o dystansie max 5km w duzo dłuższych dystansach będą Ci mięśnie przeszkadzać.
Nie prawda jest ze silownia to i duze miesnie? Skad tobie taki pomysk wpadl do glowy?
I nie do pewnego stopnia, ale caly czas. Bo gdzie ten stopien bedzie, w ktorym miejscu naszego rozwoju biegowego ?

Ewentualnie sprawdz czym jest crossfit endurance (CFE).

Awatar użytkownika
tarantula
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Yahoo pisze:
Gilotyna RUN pisze:Do pewnego stopnia da się połączyć siłownie z bieganiem ale jeśli chcesz biegać bardzo szybko i wyglądać bardzo dobrze to się nie da, chyba że piszemy tu o dystansie max 5km w duzo dłuższych dystansach będą Ci mięśnie przeszkadzać.
Nie prawda jest ze silownia to i duze miesnie? Skad tobie taki pomysk wpadl do glowy? ....
Dokładnie tak jak tutaj kolega pisze. Czyli optymalnie zostań sprinterem :) Oni dość dobrze teraz wyglądają. Tak w sam raz
Ewentualnie 10-cio bój, też chłopaki fajnie wyglądają i są wysportowani i zbudowani
No a jeszcze do tych mięśni wracając to rzeczywiście ciężko je było zbudować przy dużej objętości treningu biegowego, przez 3 lata udało mi się przytyć 5 kg (mięśnia) co i tak uważam za jakiś tam sukces bo byłem raczej postury biegacza ulicznego. Ale z mojej masy 70 kg wyciskałem 85 kg, przysiad 110, półprzysiad 220, a brzuszki z 20 kg za głową (jedno podniesienie). Czyli siła była ale żadnych cudownych efektów wizualnych nie było. Za to jak się odpuszczało wiosną siłownię i wchodziło na obroty biegowe to była frajda z biegania
5 km ~ 20'
10 km ~ 47.30' (ale pracuje nad 45' :))
Gilotyna RUN
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 34;05
Życiówka w maratonie: 2;38

Nieprzeczytany post

Yahoo pisze:
Nie prawda jest ze silownia to i duze miesnie? Skad tobie taki pomysk wpadl do glowy?
I nie do pewnego stopnia, ale caly czas. Bo gdzie ten stopien bedzie, w ktorym miejscu naszego rozwoju biegowego ?

Kolego jeśli chodzi o siłownię to mnie nie pouczaj nie mając wiedzy czy coś wiem na ten temat ! Po następne przeczytaj 3 razy co ja napisałem i pokaż mi gdzie ja stwierdziłem że siłownia to duże mięśnie ! Aby wypracować duże mięśnie przede wszystkim wyrzeżbione potrzeba pierw zrobić masę póżniej dochodzimy do ciężkiej rzeżby chyba że ktoś chce wyglądać jak ulany kartofel.Wiem po sobie w jakiej formie biegowej byłem dzwigając kilkanaście kg mięśnia a w jakiej formie jestem zrzucając zbędny bagaż,ja wybrałem BIEGANIE a siłownia poszła w zapomnienie i jestem z tego zadowolony co nie zmienia faktu że na siłownie zaglądam jednak ćwiczę tam lajtowo,przez kilka miesięcy ciągnełem 5 razy siłownie w tyg i 3-4 razy bieganie sytuacja się od dawna zmieniła na 4 razy bieganie i 3 razy siłownie i niestety dla mojej sylwetki efekty wizualne są ogromne
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Gilotyna RUN pisze:
Yahoo pisze:

Kolego jeśli chodzi o siłownię to mnie nie pouczaj nie mając wiedzy czy coś wiem na ten temat ! Po następne przeczytaj 3 razy co ja napisałem i pokaż mi gdzie ja stwierdziłem że siłownia to duże mięśnie ! Aby wypracować duże mięśnie przede wszystkim wyrzeżbione potrzeba pierw zrobić masę póżniej dochodzimy do ciężkiej rzeżby chyba że ktoś chce wyglądać jak ulany kartofel.Wiem po sobie w jakiej formie biegowej byłem dzwigając kilkanaście kg mięśnia a w jakiej formie jestem zrzucając zbędny bagaż,ja wybrałem BIEGANIE a siłownia poszła w zapomnienie i jestem z tego zadowolony co nie zmienia faktu że na siłownie zaglądam jednak ćwiczę tam lajtowo,przez kilka miesięcy ciągnełem 5 razy siłownie w tyg i 3-4 razy bieganie sytuacja się od dawna zmieniła na 4 razy bieganie i 3 razy siłownie i niestety dla mojej sylwetki efekty wizualne są ogromne
To zastosuj crossfit endurance jak rosniesz w oczach na silowni.

New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ