maraton dla początkujących
- dont_ask
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 1:01:00
- Życiówka w maratonie: brak
a pewną nieśmiałością umieszczam tu wpis, bo dyskusje, które tu prowadzicie są bardzo fachowe i merytoryczne, a ja jestem biegowo początkująca i nurtujące mnie problemy są zapewne trochę śmieszne
ale do rzeczy
1. uplingła mi się taka myśl, żeby wystartować w maratonie w kwietniu
2. przebrnęłam (w bólach) przez Danielsa i Hansonów
3. wniosek, trzeba trenować, najlepiej codziennie, trzeba wypracować kilometraż, dróg na skróty nie ma
4. ja mogę na trening biegowy poświęcić max 4 razy w tygodniu
5. oprócz biegania przez jesień i zimę robię treningi: WT-pływanie lekkie(technika), CZW-pływanie mocno+60min ogólnorozwojówka, SB-pływanie mocno+joga
6. moje treningi biegowe do tej pory to przeczłapanie 5-10km i to bardzo, bardzo wolno
nie jestem jedyną osobą na świecie, która chce łączyć dwie (i więcej) dyscypliny i nie ja jedyna mam pracę i rodzinę, dlatego liczę, że podpowiecie mi, jak dopasować plany treningowe do tego? co można wyciąć, a co jest święte? czy też, jak doradzają mi znajomi, mam wybić sobie z głowy maraton?
ale do rzeczy
1. uplingła mi się taka myśl, żeby wystartować w maratonie w kwietniu
2. przebrnęłam (w bólach) przez Danielsa i Hansonów
3. wniosek, trzeba trenować, najlepiej codziennie, trzeba wypracować kilometraż, dróg na skróty nie ma
4. ja mogę na trening biegowy poświęcić max 4 razy w tygodniu
5. oprócz biegania przez jesień i zimę robię treningi: WT-pływanie lekkie(technika), CZW-pływanie mocno+60min ogólnorozwojówka, SB-pływanie mocno+joga
6. moje treningi biegowe do tej pory to przeczłapanie 5-10km i to bardzo, bardzo wolno
nie jestem jedyną osobą na świecie, która chce łączyć dwie (i więcej) dyscypliny i nie ja jedyna mam pracę i rodzinę, dlatego liczę, że podpowiecie mi, jak dopasować plany treningowe do tego? co można wyciąć, a co jest święte? czy też, jak doradzają mi znajomi, mam wybić sobie z głowy maraton?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
- Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
- Kontakt:
Znajomi dobrze doradzają. Żeby ta zabawa była bezpieczna i miała sens, to by wypadało zrobić plan i pobiec najpierw kilka 5km-10km, potem plan + start HM (najlepiej kilka), później zastanawiać się nad maratonem. Jesteś początkująca, ciało nie jest zupełnie przystosowane do obciążeń treningowych. Sądzę, że jeśli w ogóle skończysz jakiś plan maratoński to pewnie z kontuzją - początkująca osoba nie powinna rzucać się na plan, który zakłada 6 treningów na tydzień i kilometraż pod 100km.
Przenosząc to na bardziej zrozumiały grunt: jesteś w tym momencie jak osoba, która dzień po zrobieniu prawa jazdy chce pożyczyć od kogoś samochód i jechać na tournee po Europie, bo przecież zna teorię.
Przenosząc to na bardziej zrozumiały grunt: jesteś w tym momencie jak osoba, która dzień po zrobieniu prawa jazdy chce pożyczyć od kogoś samochód i jechać na tournee po Europie, bo przecież zna teorię.
biegam ultra i w górach 

-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
Zacznij od zawodów na 5, 10, 15 km. Potem pobaw się w półmaratony. Nie podążaj za modą "biegania" maratonów w 5 godzin.
- Sikor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40:35
- Życiówka w maratonie: 3:13:29
- Kontakt:
1. Co do celow, to moge tylko potwierdzic, to co napisali poprzednicy.
Wg tego co napisalas, to maraton na wiosne, to zbyt duze wyzwania
o ile chcesz go przebiec, a nie tylko pokonac (dotrzec do mety w limicie).
Moim skromnym zdaniem na wiosne ustaw sobie cel 10km.
Jezeli bedzie dobrze: progres i brak kontuzji,
to ustaw jakis polmaraton na zakonczenie sezonu, zeby sie sprawdzic.
Potem przez zime przygotowanie do polowki na wiosne i potem ew. przygotowanie
do pierwszego maratonu na jesien (czyli za 2 lata).
To wszystko przy zalozeniu, ze nie bedzie wiekszych przerw spowodowanych kontuzjami.
2. Co do polaczenia roznych sportow, to jak najbardziej sie da, szczegolnie jesli chodzi o plywanie -> triatlon.
Rozumiem, ze te 4x w tygodniu to dodatkowo do tych 3 treningow plywackich? Czy 4 na wszystko?
3x konkretne treningi biegowe w pierwszym roku biegania wystarczyly mi do sporego progresu, potem juz gorzej.
To wszystko przy zalozeniu, ze nie bedzie wiekszych przerw spowodowanych kontuzjami.
2. Co do polaczenia roznych sportow, to jak najbardziej sie da, szczegolnie jesli chodzi o plywanie -> triatlon.
Rozumiem, ze te 4x w tygodniu to dodatkowo do tych 3 treningow plywackich? Czy 4 na wszystko?
3x konkretne treningi biegowe w pierwszym roku biegania wystarczyly mi do sporego progresu, potem juz gorzej.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:39:21
- Życiówka w maratonie: 03:01:54
Bez urazy, ale podobne rady zawsze czytam z lekkim politowaniem. Osoba aktywna fizycznie i już coś obiegana prosi o radę w sprawie Maratonu. A Ty proponujesz jej postawić sobie za cel 10k za kilka miesięcy, a Maraton za 2 lata. To ja się pytam dlaczego nie 3 lata, albo 4 lata?? Będzie jeszcze przyjemniej i bezpieczniej.Sikor pisze:1. Co do celow, to moge tylko potwierdzic, to co napisali poprzednicy.
- dont_ask
- Zaprawiony W Bojach
co do 1.Sikor pisze:1. Co do celow, to moge tylko potwierdzic, to co napisali poprzednicy.
10km udało mi się zrobić na początku września w ramach zawodów triathlonowych na dystansie 1/4 IM (co za śmieszne określenie - czy kto kiedy słyszał, żeby 10km określić jako 1/4 maratonu?)
no nie mogę powiedzieć, żeby ten bieg sprawił mi przyjemność, ale biegłam
nadmienię też, że szybkość nigdy nie była moją cechą charakterystyczną, mogę liczyć na moją wytrzymałość i zawziętość, ale szybka to ja już raczej nie będę
perspektywa kontuzji martwi mnie bardzo, bo wiosenek mam czterdzieści i pięć i już raz zaczynałam biegać i gęsia stopa

co do 2
tak - bieganie było by dodatkowe
ten trening biegowy musi się zmieścić do wiosny - bo na wiosnę dojdzie jeszcze rower, który jest bardzo czasochłonny i bieganie jak i pływanie na tym ucierpi (i czasowo i jakościowo)
- dont_ask
- Zaprawiony W Bojach
ijon - a Ty masz jakiś pomysł, jak ugryźć ten temat??ijon pisze:Bez urazy, ale podobne rady zawsze czytam z lekkim politowaniem. Osoba aktywna fizycznie i już coś obiegana prosi o radę w sprawie Maratonu. A Ty proponujesz jej postawić sobie za cel 10k za kilka miesięcy, a Maraton za 2 lata. To ja się pytam dlaczego nie 3 lata, albo 4 lata?? Będzie jeszcze przyjemniej i bezpieczniej.
nie mam ambicjii co do czasu, jaki osiągnę, ale chcę go PRZEBIEC
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 39:20
Gęsia stopa na początku nie wróży dobrze, bo to dojść upierdliwe. Przebiec, przebiegniesz do wiosny, jak mądrze potrenujesz. Tylko jak piszą koledzy. Dla fejmu w pracy samo przebiegnięcie maratonu jest ok. Tyle, że jak trafisz biegacza ktory cię zapyta w jakim czasie, to ciut lipa odpowiedzieć 5h. Znajomi nie wyczują co prawda nawet sarkazmu jak ci odpowie "to ja słabiej bo tylko 10km w 36min". Odpowiadając jednak na Twoje pytanie to do przeżycia maratonu się przygotujesz. Uważaj tylko na te przywodziciele, bo na bank się odezwą przy zwiększaniu kiometrażu.
A... i pytasz na forum, na którym ludzie dzięki takim jak Ty budują swoje ego pokazując, że są w pierwszym 1% maratonczyków na mecie. Sam tak robię więc też się nie daj i dla mnie i dla Ciebie;-)
A... i pytasz na forum, na którym ludzie dzięki takim jak Ty budują swoje ego pokazując, że są w pierwszym 1% maratonczyków na mecie. Sam tak robię więc też się nie daj i dla mnie i dla Ciebie;-)
- KrzysiekJ
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
- Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest
Po lekturze Danielsa jakąś podbudową teoretyczną masz.
Daniels i Hansonowie, to raczej bieganie codziennie lub 6 razy w tygodniu.
Ty masz czas na max. cztery treningi.
Może warto poszukać planu obejmującego cztery dni treningowe?
Sądzę, że w ciągu kilku miesięcy większość zdrowych, sprawnych i bez istotnej nadwagi ludzi jest w stanie przebiec maraton. I to w przyzwoitym czasie.
Daniels i Hansonowie, to raczej bieganie codziennie lub 6 razy w tygodniu.
Ty masz czas na max. cztery treningi.
Może warto poszukać planu obejmującego cztery dni treningowe?
Sądzę, że w ciągu kilku miesięcy większość zdrowych, sprawnych i bez istotnej nadwagi ludzi jest w stanie przebiec maraton. I to w przyzwoitym czasie.
-
- Wyga
Tak szczerze i prawdziwe że aż bolesne stwierdzeniepawelvod pisze: A... i pytasz na forum, na którym ludzie dzięki takim jak Ty budują swoje ego pokazując, że są w pierwszym 1% maratonczyków na mecie. Sam tak robię więc też się nie daj i dla mnie i dla Ciebie;-)

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:37:35
- Życiówka w maratonie: 02:58:32
Według mnie żadnego specjalnego planu nie potrzebujesz.
Ja bym na Twoim miejscu biegał to tak, dwa razy w tygodniu np 10 km bieg spokojny, raz w tygodniu bieg w drugim zakresie też 10 km i raz w tygodniu długie wybieganie.
Oczywiście na początku nie biegaj po 30 km na długich ale zacznij stopniowo sobie zwiększać np co dwa tygodnie 2 km.
Jak ta będziesz sobie trenować to na wiosnę dasz radę przebiec maraton.
Ja bym na Twoim miejscu biegał to tak, dwa razy w tygodniu np 10 km bieg spokojny, raz w tygodniu bieg w drugim zakresie też 10 km i raz w tygodniu długie wybieganie.
Oczywiście na początku nie biegaj po 30 km na długich ale zacznij stopniowo sobie zwiększać np co dwa tygodnie 2 km.
Jak ta będziesz sobie trenować to na wiosnę dasz radę przebiec maraton.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:30
- Życiówka w maratonie: 3:44:25
Plus dla niego, madrze gadaRadek_1988 pisze:Zacznij od zawodów na 5, 10, 15 km. Potem pobaw się w półmaratony. Nie podążaj za modą "biegania" maratonów w 5 godzin.
Wysłane z mojego SM-G360F .
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:37:35
- Życiówka w maratonie: 02:58:32
A dlaczego tak? Ma cheć dziewczyna to niech biegnie. Może jej się nie spodoba i już więcej nie będzie ich biegać? A może jeszcze bardziej jej się to spodoba
Kontuzje będzie miała ? Wątpię. Znam takich co żadnego maratonu nie pobiegli a ultra latają. To według Was też źle, bo zaczeli od długich dystansów?