Parę pytań o tempa i mój plan treningowy

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
StaszekBiega
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć wszystkim!

Dopiero co znalazłem to forum i mam nadzieję, że będziecie mogli mi pomóc z paroma pytaniami.

Przygotowuję się do pierwszego maratonu. Moim celem jest skończenie poniżej 4:30 celuję w 4:25. DO tej pory biegłem dwa PM a pierwszy maraton chciałem pobiec 28.08. ale przez chorobę i parę opuszczonych treningów nawet marszem bym nie doszedł do końca, więc przymierzam się do Maratonu w Poznaniu. Wydaje mi się, że ważne jest to, że mieszkam i trenuje od roku na 2200 m.n.p.m.

Mam pytanie odnośnie mojego planu treningowego oraz tego jak szybko powinienem biegać interwały.

Aktualne przygotowanie:
40-50 km na tydzień z dwoma sesjami interwałowymi.
Interwały biegam po:
1k - 4:40.
3k - 5min/k.
Najdłuższe wybieganie 31.07 - 25k @6:15/km Poza tym spokojnie robie 20k na długich wybieganiach w niedzielę. Staram się biec 6:10-6:15km.

Moj plan treningowy: http://i68.tinypic.com/n62qhd.jpg

Mój największy problem to wyznaczanie tempa biegania. Używam kalkulatora McMillan ale niektóre tempa są za niskie według mnie. Np. 1000m daje mi 5:08 - 5:21 a to za wolno według mnie, bo nawet się nie zmęczę na takim treningu

Co sądzicie o tempach i jak według was wygląd mój plan? Coś byście dodali odjęli?

https://www.mcmillanrunning.com/results ... seconds=00
PKO
Sebast91
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

a moze zainwestujesz w pulsometr i bedziesz sobie wyznaczal jednostki treningowe z pulsu? bo tempo tempu nie rowne jeden biega owb1 czyli bieg taki w tempie konwersacyjnym po 5:00 a drugi w 6:30 wiec tak tego moim zdaniem nie ogarniesz. Po drugie po takim treningu jak opisujesz to chyba 4:30 to taka wersja bardzo lajtowa?
StaszekBiega
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Dzięki za odpowiedź. Mam Garmina FR15 z pulsometrem ale i od jakiegoś miesiąca biegam z nim ale do tej pory biegałem tylko tempem, wiec nie wiem jak to ogarnąć z bieganiem pulsem. I wydaje mi się, że na początku biegu troche zle mi ogarnia puls bo czasem mam nawet max HR na 220 a to trochę dużo.

Przykład treningu: http://i67.tinypic.com/2ut5j5e.png
3km po 6:20, 3km po 6:00 i 3km po 5:40.

A to 4:30 to lajtowne ale pierwszy maraton więc po pierwsze przebiec a później będziemy czasy poprawiać :)

Jakbyś miał jakies dobre linki lub ksiązki to chętnie się poduczę. Chciałem teraz przeczytać Skarżyńskiego ale to dopiero w PL kupię.
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

jakieś lekkie absurdy na tym pulsie, spróbuj przed wyjściem zwilżyć pasek w miejscu styku z klatką piersiową, ewentualnie można kupić żel do ekg
biegam ultra i w górach :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ