Trening do straży pożarnej

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Alun
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam. Pisałem już kiedyś na tym forum w sprawie biegu 1km ale znów mam pewien problem :ech: . Na początek coś o sobie . Biegam regularnie od 3 lat Moim marzeniem jest dostać się do Państwowej Straży Pożarnej.Od roku próbuję zejść poniżej 3;29 (minimalny czas wymagany na sprawnościówce)na 1km. Ważę ok 84 kg i mam 184 cm wzrostu. Kondycję oceniam jako bardzo dobrą. Mam jednak taki problem że zatrzymałem się na 3;30 i koniec . Było parę takich treningów na których wykręciłem czas niżej np . 3:28 , 3;26 (najlepiej) lub na styk 3:29 :wrrwrr: , ale te treningi można policzyć na palcach jednej ręki , zwykle mam 3:30 lub 2-3 sek więcej . Próbowałem biegać wg planu który został mi polecony na waszej stronie , skróciłem czas ale chciałbym jeszcze trochę . Obecnie biegam treningi interwałowe np 5x 15/30(15 sprint 30 trucht) 5x 15/15 , 5 x 30/15 . Biegam tak ponieważ wydaje mi się że zwiększyła się moja siła w nogach i mam zapas mocy , jednakże nie mogę wycisnąć nic a nic więcej. Dzisiaj kiedy sprawdzałem swój czas na 1km wyszło mi 3:31 . Miałem odczucie zmęczonych nóg chociaż odpoczywałem 4 dni . Może coś robię źle a o tym nie wiem :niewiem: dlatego zdecydowałem się tu napisać. Proszę o porady jak zejść poniżej tego nieszczęsnego czasu 3;29 najlepiej z zapasem. Czasu mam bardzo dużo ponieważ na testy idę dopiero za rok jednak im szybciej zacznę pracować tym więcej zdążę zrobić :) . Proszę o odpowiedź . Pozdrawiam
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Musisz zwiększyć objętość treningu. Jak widać, takie piłowanie interwałów już nic i nie daje. Czyli więcej czasu, więcej biegania.
Swoją drogą ważysz jak na ten wzrost bardzo dużo. To nie tłuszcz? Generalnie taka masa utrudnia.
Alun
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuję za odpowiedź :hej: .
Jak zwiększyć tą objętość treningu ? ile czasu więcej i jak sprinty czy więcej wybiegań ?
Co do wagi to w większości są mięśnie :oczko: :) ćwiczę regularnie w domu (ćwiczenia z hantlami ,drążkiem i obciążeniem własnego ciała - ogółem trening domatora). Oczywiście tłuszczyku także się coś znajdzie :bum: (głównie okolice brzucha) ale znam kilku chłopaków z PSP którzy dostając się do straży ważyli nawet więcej niż ja lub podobnie , także jak widać jest to do zrobienia :oczko: Tym bardziej że jest jeszcze rok także jeżeli będę zmuszony zrzucić jakieś kilogramy to to zrobię :spoczko:
Proszę o dalsze porady
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Więcej spokojnego biegania, czasem jakiś ciągły mocniejszy odcinek. Zrób sobie test Coopera. Bedzie widać jak duze są Twoje braki w stosunku do 1000m. 3minutowy wysiłek maksymalny to jest już wyraźna przewaga "tlenu" ale nadal beztlen jest ważny, tylko on już Tobie nic nie daje.
Z tlenu mozna wyciągnąć więcej ale trwa to dłużej. Z beztlenu mniej (procentowo) ale szybciej, tylko bez odpowiedniej tlenowej bazy sie wiele z beztlenu nie wyciśnie.
Alun
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki bardzo za wyjaśnienie i rady . Mógłbyś jeszcze mi podpowiedzieć jak ma wyglądać mój tygodniowy rozkład biegania ? Ile dni przerw i czy całkowicie zaprzestać treningów interwałowych ?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Tu masz jakiś przykładowy plan, który powinien Ci pomóc.
http://bieganie.pl/?show=1&cat=19&id=7354

Na razie odpuść te interwały. Pierwszego dnia treningowego biegaj przebieżki zamiast ćwiczeń motorycznych (30 minut, czyli możesz mieć przebieżki na treningu 1 i 3, jeśli na 3 nie będziesz miał podbiegu). Zrób sobie test na 1000m za 4 tygodnie. I się wtedy odezwij.
Może potem dodasz jakiś interwał.
Alun
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki bardzo biorę się zatem do roboty :hej:
Alun
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam ponownie. Po przeprowadzonym (moim zdaniem rzetelnie ) planie treningowym dzisiaj przystąpiłem do testu na 1km. Spotkała mnie nieprzyjemna niespodzianka ponieważ czas wydłużył się o 7 sek :echech: . Być może jest to spowodowane moim przeziębieniem w ostatnich trzech dniach.Zauważyłem też że udało mi się zgubić 2kg i kondycja trochę się poprawiła :bum: Kiedy wyzdrowieje do pełni sił spróbuję jeszcze raz przeprowadzić test i wtedy się odezwę . Pozdrawiam :oczko:
Awatar użytkownika
toxic
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wyluzuj chłopie, masz rok. W pytkę czasu. Jak CIERPLIWIE będziesz trenować to dasz radę i 3:00 - 3:10 pobiec. Wywierasz na sobie jakąś dziwną presję mam wrażenie. Testujesz siebie za często.
"Niesamowite, jak mało wiesz o grze, w którą grasz całe życie."
Awatar użytkownika
Lisciasty
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A jak tam u Ciebie z mięsem na nogach? Mi się wydawało, że miałem mocne nogi, ale byłem w okrutnym błędzie ;)
Przysiady ze sztangą dają dużo mocy :]
Gdy na rzyci zgolę włoski, jestem piękny, jestem boski!
Alun
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Powiem tak : Też mi sie wydaje że mam mocne nogi :hahaha: ale może mi się tylko wydaje
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ