Trening do straży pożarnej
-
Alun
- Rozgrzewający Się

- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam. Pisałem już kiedyś na tym forum w sprawie biegu 1km ale znów mam pewien problem
. Na początek coś o sobie . Biegam regularnie od 3 lat Moim marzeniem jest dostać się do Państwowej Straży Pożarnej.Od roku próbuję zejść poniżej 3;29 (minimalny czas wymagany na sprawnościówce)na 1km. Ważę ok 84 kg i mam 184 cm wzrostu. Kondycję oceniam jako bardzo dobrą. Mam jednak taki problem że zatrzymałem się na 3;30 i koniec . Było parę takich treningów na których wykręciłem czas niżej np . 3:28 , 3;26 (najlepiej) lub na styk 3:29
, ale te treningi można policzyć na palcach jednej ręki , zwykle mam 3:30 lub 2-3 sek więcej . Próbowałem biegać wg planu który został mi polecony na waszej stronie , skróciłem czas ale chciałbym jeszcze trochę . Obecnie biegam treningi interwałowe np 5x 15/30(15 sprint 30 trucht) 5x 15/15 , 5 x 30/15 . Biegam tak ponieważ wydaje mi się że zwiększyła się moja siła w nogach i mam zapas mocy , jednakże nie mogę wycisnąć nic a nic więcej. Dzisiaj kiedy sprawdzałem swój czas na 1km wyszło mi 3:31 . Miałem odczucie zmęczonych nóg chociaż odpoczywałem 4 dni . Może coś robię źle a o tym nie wiem
dlatego zdecydowałem się tu napisać. Proszę o porady jak zejść poniżej tego nieszczęsnego czasu 3;29 najlepiej z zapasem. Czasu mam bardzo dużo ponieważ na testy idę dopiero za rok jednak im szybciej zacznę pracować tym więcej zdążę zrobić
. Proszę o odpowiedź . Pozdrawiam
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Musisz zwiększyć objętość treningu. Jak widać, takie piłowanie interwałów już nic i nie daje. Czyli więcej czasu, więcej biegania.
Swoją drogą ważysz jak na ten wzrost bardzo dużo. To nie tłuszcz? Generalnie taka masa utrudnia.
Swoją drogą ważysz jak na ten wzrost bardzo dużo. To nie tłuszcz? Generalnie taka masa utrudnia.
-
Alun
- Rozgrzewający Się

Dziękuję za odpowiedź
.
Jak zwiększyć tą objętość treningu ? ile czasu więcej i jak sprinty czy więcej wybiegań ?
Co do wagi to w większości są mięśnie
ćwiczę regularnie w domu (ćwiczenia z hantlami ,drążkiem i obciążeniem własnego ciała - ogółem trening domatora). Oczywiście tłuszczyku także się coś znajdzie
(głównie okolice brzucha) ale znam kilku chłopaków z PSP którzy dostając się do straży ważyli nawet więcej niż ja lub podobnie , także jak widać jest to do zrobienia
Tym bardziej że jest jeszcze rok także jeżeli będę zmuszony zrzucić jakieś kilogramy to to zrobię
Proszę o dalsze porady
Jak zwiększyć tą objętość treningu ? ile czasu więcej i jak sprinty czy więcej wybiegań ?
Co do wagi to w większości są mięśnie
Proszę o dalsze porady
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Więcej spokojnego biegania, czasem jakiś ciągły mocniejszy odcinek. Zrób sobie test Coopera. Bedzie widać jak duze są Twoje braki w stosunku do 1000m. 3minutowy wysiłek maksymalny to jest już wyraźna przewaga "tlenu" ale nadal beztlen jest ważny, tylko on już Tobie nic nie daje.
Z tlenu mozna wyciągnąć więcej ale trwa to dłużej. Z beztlenu mniej (procentowo) ale szybciej, tylko bez odpowiedniej tlenowej bazy sie wiele z beztlenu nie wyciśnie.
Z tlenu mozna wyciągnąć więcej ale trwa to dłużej. Z beztlenu mniej (procentowo) ale szybciej, tylko bez odpowiedniej tlenowej bazy sie wiele z beztlenu nie wyciśnie.
-
Alun
- Rozgrzewający Się

Dzięki bardzo za wyjaśnienie i rady . Mógłbyś jeszcze mi podpowiedzieć jak ma wyglądać mój tygodniowy rozkład biegania ? Ile dni przerw i czy całkowicie zaprzestać treningów interwałowych ?
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Tu masz jakiś przykładowy plan, który powinien Ci pomóc.
http://bieganie.pl/?show=1&cat=19&id=7354
Na razie odpuść te interwały. Pierwszego dnia treningowego biegaj przebieżki zamiast ćwiczeń motorycznych (30 minut, czyli możesz mieć przebieżki na treningu 1 i 3, jeśli na 3 nie będziesz miał podbiegu). Zrób sobie test na 1000m za 4 tygodnie. I się wtedy odezwij.
Może potem dodasz jakiś interwał.
http://bieganie.pl/?show=1&cat=19&id=7354
Na razie odpuść te interwały. Pierwszego dnia treningowego biegaj przebieżki zamiast ćwiczeń motorycznych (30 minut, czyli możesz mieć przebieżki na treningu 1 i 3, jeśli na 3 nie będziesz miał podbiegu). Zrób sobie test na 1000m za 4 tygodnie. I się wtedy odezwij.
Może potem dodasz jakiś interwał.
-
Alun
- Rozgrzewający Się

Witam ponownie. Po przeprowadzonym (moim zdaniem rzetelnie ) planie treningowym dzisiaj przystąpiłem do testu na 1km. Spotkała mnie nieprzyjemna niespodzianka ponieważ czas wydłużył się o 7 sek
. Być może jest to spowodowane moim przeziębieniem w ostatnich trzech dniach.Zauważyłem też że udało mi się zgubić 2kg i kondycja trochę się poprawiła
Kiedy wyzdrowieje do pełni sił spróbuję jeszcze raz przeprowadzić test i wtedy się odezwę . Pozdrawiam 
- toxic
- Zaprawiony W Bojach

Wyluzuj chłopie, masz rok. W pytkę czasu. Jak CIERPLIWIE będziesz trenować to dasz radę i 3:00 - 3:10 pobiec. Wywierasz na sobie jakąś dziwną presję mam wrażenie. Testujesz siebie za często.
"Niesamowite, jak mało wiesz o grze, w którą grasz całe życie."
- Lisciasty
- Zaprawiony W Bojach

A jak tam u Ciebie z mięsem na nogach? Mi się wydawało, że miałem mocne nogi, ale byłem w okrutnym błędzie 
Przysiady ze sztangą dają dużo mocy :]
Przysiady ze sztangą dają dużo mocy :]
Gdy na rzyci zgolę włoski, jestem piękny, jestem boski!